"A szülők nincsenek felkészülve arra, hogy a szexről beszéljenek a gyereküknek" - Így látja a pedagógus

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


A népszerű történelemtanár, Jocó bácsi írta meg tapasztalatait - ezúttal arról, vajon miképp érdemes beszélni a gyermekünkkel a szexről, ha rákérdez... Neked mi a véleményed? A népszerű történelemtanár, Jocó bácsi írta meg tapasztalatait - ezúttal arról, vajon miképp érdemes beszélni a gyermekünkkel a szexről, ha rákérdez...

"Leszögezem előre, még nem vagyok szülő, így nem tudom, mit tennék ilyen helyzetben. Pedagógus vagyok, aki hisz abban, hogy a gyerekekkel mindent meg lehet beszélni, természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelő módon...

Az Állatkertben jártunk, és hát jó idő van, dúl a szerelem ott is. Az állatok vígan élvezték egymás társaságát, többen szexeltek, köztük a kenguruk és a teknősök is. Ez az élet része, szerintem teljesen természetes dolog.

Közben pedig gyerekek jöttek, akik kérdezték, hogy mit is látnak. Kicsik, nagyobbak egyaránt. A szülők pedig, amikor észlelték mi is ez valójában, hihetetlenül zavarba jöttek. Annyira, hogy azonnal, magyarázat nélkül kezdték el elrángatni a gyereküket, befogni a szemüket.



Nem tudom, hogy ez hogy csapódik le egy gyerekben... Persze, fura ezzel szembesülni, de az azért elgondolkodtató, hogy a szülők ennyire nincsenek felkészülve arra, hogy erről a témáról beszéljenek. Csak azt rögzítik a gyerekben, hogy amit láttak az állatoktól, az rossz, csúnya dolog és nem szabad róla beszélni.

Szóval egyszerűen azt plántálják beléjük, hogy a szex rossz és nem szabad róla beszélni. Pedig mint tudjuk, nem is rossz, és beszélni is lehet róla. De hogy annyira prűdek legyünk, hogy a gyereknek egy ilyen helyzetben ne mondjuk semmit, az szerintem nem jó. Mert ha ez így rögzül, akkor később - amikor már tényleg komolyabban érdeklődnek a szexualitás iránt - akkor nem is fognak, nem mernek kérdezni, sőt bűntudatuk lesz, Mert azt hallják, hogy a szex rossz és nem lehet róla beszélni. De, igenis kell róla beszélni, sőt, ma már sajnos egyre korábban, mert mindenhonnan ez jön velük szembe, látják, hallják.

Miért nem lehet ilyenkor legalább annyit megbeszélni, hogy az állatok szeretik egymást, és így fejezik ki. Meg hogy így majd lesz kis kenguru, meg teknős... Nem vagyok sem pszichológus, sem szülő, így tényleg nem tudom, mit is kell ilyenkor pontosan mondani. De abban biztos vagyok, hogy a fújjj nem elég és nem jó. Nagyon nem!

Legyünk nyíltak, beszéljünk a gyerekekkel ezekről a dolgokról, ha már az élet úgy hozta, hogy pont akkor mászott rá a kenguru a másikra és kezdték meg intenzív nászukat. A teknősök hanghatásairól nem is beszélve... :)

Kérek mindenkit, ne legyünk prűdek, mert azzal csak ártunk nekik, és majd csak az amúgy eléggé eltorzult képet mutató pornófilmekből fognak tájékozódni, ami szintén nem a legjobb.

Ez nem minősítés, csak egy megfigyelés, egy vélemény, ami egy témafelvetés is. Meséljétek már el, ilyenkor mit mond egy szülő? Mert tanárként sok válaszom van, de arra meg lehet, hogy néhány szülő kiakad. :)

Pedig ha a gyereknek kérdése van, akkor arra választ kell adni, mert ha nem, akkor a kérdésekről is le fog szokni. Az meg nagyon nem jó..."

Olvasd el ezt is!
Szexuális felvilágosítás gyerekeknek: ez a legfontosabb, amire figyelj, ha a gyerek a szexről kérdez - Pszichológus tanácsa »


Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.06.26