Ezért tölts el nyáron minél több időt a gyermekeddel! - Van, aki az óvodában úgy érzi magát, mintha bezárták volna egy karámba

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezért tölts el nyáron minél több időt a gyermekeddel! - Van, aki az óvodában úgy érzi magát, mintha bezárták volna egy karámba "Nézem, ahogy a gyerekcsapat élén önfeledten vágtat, és pontosan értem miért nem szereti az ovit. A gyerekek szabadnak születtek. [...] olyan az oviban, mintha bezárták volna egy karámba. Találó hasonlat, Fanni tényleg olyan, mint egy zabolátlan kiscsikó, tele energiával" - blogger szerzőnk írása. Kerékgyártó Andrea, blogger szerzőnk a gyermeki szabadság, az óvodai korlátok és a nyári vakáció adta szabadságról ír.

Június elsejével elköszöntünk az ovitól. Sokan csodálkoztak, hogy ilyen hamar megkezdjük a nyári szünetet, de Fanni már számolta a napokat, hogy végre kiszabaduljon az óvoda falai közül. Az elmúlt másfél hónapban teljesen kivirágzott. A napi 4-5 óra szaladgálás a szabadban megtette áldásos hatását. Az arca gyönyörű aranybarna, a teste ruganyos lett.
 

A gyerekek szabadnak születtek


Nézem, ahogy a gyerekcsapat élén önfeledten vágtat, és pontosan értem miért nem szereti az ovit. A gyerekek szabadnak születtek. Fanni ezt úgy fogalmazta meg, hogy olyan az oviban, mintha bezárták volna egy karámba. Találó hasonlat, Fanni tényleg olyan, mint egy zabolátlan kiscsikó, tele energiával.



A gyereknek az oviban a helye?
Sokan azon a véleményen vannak, hogy egy gyereknek az oviban a helye. Én viszont Vekerdy Tamás véleményét osztom, miszerint az óvoda korunk kényszermegoldása a dolgozó anyák gyerekeinek elhelyezésére.

25-30 gyereket összezárni egy csoportszobába, napi 8 órára természetellenes dolog. Az óvodáskorú gyerekeknek lételemük a mozgás és a szabad játék. Ezekhez a dolgokhoz pedig tér kell, ami egy átlagos óvodában nem adatik meg. Nem csoda, hogy állandóan civakodnak, valahogy ki kell adniuk magukból a felgyülemlett feszültséget.

Mozgalmas nyár - boldog gyermekkor
Fanni alig várta a nyári szünetet. Ilyenkor végre ismét úgy telnek a napjaink, mint az ovi előtti időkben, szinte csak enni és aludni járunk haza. Délelőttönként felkeressük Budapest legklasszabb játszótereit, hajókázunk a Dunán vagy bebarangoljuk a Margitszigetet. Szerencsések vagyunk, a főváros igazi kincsesbánya, tele szuper gyerekbarát helyekkel. Délután a környékbeli játszótereken rohangál Fanni, sötétedésig.

Ha visszagondolok gyerekkorom nyaraira, a szabadság és önfeledt boldogság érzése önt el. Ugyanezt szeretném megadni Fanninak is.

Most van igazán szükség a nagyszülőkre
Tudom, hogy nagyon nehéz a dolgozó anyáknak megoldani a gyerekek felügyeletét a nyári szünetben. Ilyenkor van igazán szükség a nagyszülőkre. Egy-két hét a nagyiéknál hatalmas élmény egy gyerek számára. A szülőknek pedig nagy segítség.

Olvasd el ezt is! "Az lenne a legjobb, ha minden városi gyereknek lenne egy vidéki nagyija »

Az óvoda év közben is kényszermegoldás, hát még a nyári szünetben. A gyerekeknek szabadságra és élményekre van szüksége ahhoz, hogy szeptemberben feltöltődve vághassanak bele az oviban töltött hétköznapokba.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.07.12