Így éld túl, ha a gyerek tinédzserkorba lép: 7 hasznos gyereknevelési stratégia tinikhez

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így éld túl, ha a gyerek tinédzserkorba lép: 7 hasznos gyereknevelési stratégia tinikhez Mikor egy 11 éves először tagadja meg a hagyományos családi programon való részvételt, mert a barátaival akar bandázni, minden családban elpattan valami. Persze ez természetes folyamat, de ilyenkor a kisgyermek szintet lép... Mikor egy 11 éves először tagadja meg a hagyományos családi programon való részvételt, mert a barátaival akar bandázni, minden családban elpattan valami. Persze ez természetes folyamat, de ilyenkor a kisgyermek szintet lép - olvasható a csalad.hu-n.
 

Így éli meg egy szülő, ha a gyereke a tinédzserkorba lép - Egy apuka levele


Így kezdődött...
Az amerikai Clint Edwards például a felesége születésnapját akarta megünnepelni egy népszerű étteremben. A 11 éves fia zokogott, amikor el kellett hagynia a házat, aztán ideges lett, amikor a kishúga gyermekdalokat akart hallgatni a kocsiban.

"Aztán, már az étteremben elkezdett pattogni, hogy ez unalmas, hülyeség, és ő haza akar menni. Felhúzta a lábát, édességet követelt és elkérte a telefonomat, hogy játszhasson vele. Minden alkalommal, amikor nemet mondtam neki, úgy nézett rám, mintha valami bűnt követtem volna el" – panaszkodott a férfi a ScaryMommy portálon.

Mit tehet a szülő?
Logika, bölcsesség, higgadt, meggyőző mondatok ellenére csak egy vállrándítással reagál a gyerek? Ez bizony frusztráló a szülőnek, és sokszor előkerül a büntetéssel fenyegetés is: megvonják a telefonozást, számítógépezést, ha a gyerek nem tér észre.



Persze aki kistinit vagy tinédzsert nevel, pontosan tudja: az utálkozó pillantásokat és duzzogást legtöbbször hirtelen hangulatváltás követi - a gyerek  egyszerre csak visszavált a kedves, cuki, belevaló mivoltára és együtt mókázik az egész családdal.

A hormonok (is) ludasak
Miközben az iskolában is jól teljesít, vannak barátai és alapvetően jó gyermek, a hormonok bizony játszanak vele is.
„Mikor megkérem, hogy etesse meg a kutyát, úgy néz rám, mintha egy féreg lennék” - idézte fel az apuka a levelében.

Ez a fajta érzelmi hullámzás nagyon kikészíti a szülőket, de a gyermeknek sem könnyű. Rendszerint ilyenkor látja be minden apa és anya, milyen nehéz is lehetett az ő szüleinek, amikor ő volt ebben a korban.

Ne nyilvánosan beszélj a fejével
Minden családtag élvezi a családi programot, miközben a kis tiniről süt a megvetés. Ilyenkor jobb kettesben, nem a család előtt beszélni a gyermekkel. Legalább a nyilvános megaláztatást és megalázást igyekezzünk okosan elkerülni, mikor hegyi beszédre adjuk a fejünket.

Olvasd el ezt is: Boldogtalanná teszi a gyerekeket, ha sokat használják a digitális kütyüket »
 

Stratégiák, hogy könnyebb legyen az élet egy tinivel


„Még most, ebben az új stádiumban is próbálok navigálni. Próbálom kitalálni, hogyan segítsek a fiamnak anélkül, hogy elveszíteném a fejem és megutálna egy életre” – tette hozzá a férfi.

A szakemberek szerint több dologra is érdemes odafigyelni, ha az ember nem akar beleőszülni egy tini felnevelésébe.

1. Ne hagyd, hogy a tini kihozzon a sodrodból: bár sokszor erre játszanak rá a visszabeszéléssel, szemtelenkedéssel, ellentmondással, szarkasztikus megjegyzésekkel, de ők győzelemnek élik meg, ha végül elveszted a fejed. Maradj higgadt, amennyire lehet, nem hülyeség az a 10-ig számolós stratégia!

2. Szabj egyértelmű határokat: minden tini szabadságra vágyik, és úgy érzi, felnőtt már annyira, hogy a szülei ne szóljanak bele abba, amit és ahogyan csinál. De ez csak a látszat, belülről rengeteg bennük a bizonytalanság és a megfelelni vágyás. Próbálj kompromisszumos megoldásokat, amikben engedsz is valamiben, de határt is szabsz (például elmehet a barátjával/barátnőjével bandázni, de x órára érjen haza és legyen elérhető telefonon).



3. Amikor lehet, használd a humorérzéked: vannak helyzetek, amik valójában apróságok, annak ellenére, hogy a tini hajlamos ilyenkor is az ellenkezésre. Kezeld humorral, mosolyogj vagy grimaszolj, gyakran ez is elég, hogy a gyerek szünetet tartson a mufurckodásban.

4. Légy együttérző: próbálj visszaemlékezni, annak idején lehet, hogy te is cikinek tartottad a szüleidet és nem akartál rájuk hallgatni, mert azt hitted, mindig mindent jobban tudsz - mégsem lett belőled rossz ember, mert később csak beláttad, hogy sok mindenben igazuk volt. Miért lenne akkor ez máshogy a te gyermekeddel? Bármilyen morgós is egy tini, előbb-utóbb beérik a nevelésed és magáévá teszi azokat az értékeket, melyekről most azt hiszed, meg akarja tagadni.

5. Legyél elérhető a számára: a tiniknek sokkal fontosabb a barátaik véleménye és ízlése, ennek ellenére biztosan vannak olyan helyzetek, amikor a szülőkhöz fordulnak tanácsért, útmutatásért, vagy csak hogy elmondják, mi bántja őket. Ha látod, hogy a gyermeked rosszkedvű vagy csalódott valami miatt, mondd neki, hogy menjen hozzád nyugodtan, ha van kedve beszélgetni - ugyanakkor ne nyaggasd ezzel, majd megy, ha szeretne.

6. Ne akard feltétlenül megoldani a problémáját: jó dolog, ha a gyermeked elmondja, mi bántja, ugyanakkor nem arra vágyik, hogy leszidd, vagy hogy megmondd, mit tegyen. Ezért célszerűbb visszavonulót fújni és inkább arra rákérdezni, most mit fog tenni, van-e már ötlete. És mielőtt szülőként jönne a hegyibeszéd és "ezt csináld"-ötletek tömkelege, érdemes csak annyit kérdezni: Szeretnéd, ha elmondanám, én mit gondolok erről? - NEM válasz esetén pedig valóban hagyjuk a megoldást a gyerekre.

7. Helyezd kilátásba a következményeket, ha valami törvénytelen vagy tilos dolgot akar tenni a gyerek: egyértelműen fogalmazd meg számára, milyen következménnyel jár, ha áthág bizonyos szabályokat vagy törvényt szeg. Természetesen ez a családi szabályokra is vonatkozik - ha pedig vét a szabály ellen, valóban legyen betartva a következmény.

Tévedés: ez nem átmeneti állapot
„Ha valamit tanultam ebből az időszakból, az az, hogy ez nem egy átmeneti időszak, hanem inkább hullámzás. Mert az igazság az, hogy az összes érzelem, az összes frusztráció úgy változik, mint a közlekedési lámpák színe. Nem igazán van értelme, nem igazán logikus, de talpon kell maradnod ebben a vad hullámzásban” - vonta le a következtetést az apuka.

Forrás: Család.hu, Psychologytoday.com
Fotók: Pxhere, Rawpixel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.07.22