Zöld toll módszer - Egy zseniális ötlet, hogy gyermeked könnyedén megkedvelje a tanulást már elsős korában

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Zöld toll módszer - Egy zseniális ötlet, hogy gyermeked könnyedén megkedvelje a tanulást már elsős korában Mennyiben más, ha zöld tollat használunk a gyerek munkájának értékeléséhez, és elfelejtjük a piros javítótollat? Mi ez a zöld toll módszer, és ki találta ki? És hogyan alkalmazható a párkapcsolatokban? Mennyiben más, ha zöld tollat használunk a gyerek munkájának értékeléséhez, és elfelejtjük a piros javítótollat? Mi ez a zöld toll módszer, és ki találta ki?

Bizonyára mindenki élénken emlékszik rá, amikor mondjuk nyelvtan dolgozatírás után megkapta az irományát, és tele volt mindenféle pirosozással, amik a hibákra igyekeztek felhívni a figyelmet. Így aztán a piros toll a legtöbb ember fejében összekapcsolódik a hibával, hibázással, a kudarccal, a szégyennel, hogy valamit nem tudott rendesen megcsinálni.

zöld toll módszer
Tatyana Ivanko kislányának iskolai munkája - pirossal értékelve

Zöld toll a piros helyett
Egy orosz nevelési tanácsadós weboldal vezetője, bizonyos Tatyana Ivanko úgy gondolta, változtat ezen a beidegződésen. A real-parents.hu weboldal bloggere a megoldásra akkor jött rá, amikor kislányával otthon gyakorolta a betűket. Egyszerűen elhagyta a piros tollas javításokat, helyette inkább a legszebben sikerült betűket karikázta be - zölddel.

Mint írta, a zöld tollas módszer az első pillanattól nagyon tetszett a kislányának, és minden ellenőrzésnél várta, hogy most melyik betűkezdeményét karikázza majd be az anyukája mint a legjobban sikerültet.

Véleménye szerint ezáltal nem a hibákra, hanem a jó dolgokra koncentrálhatunk egy gyermek feladatainál, ez pedig motiválóan hat rá, növeli az önbizalmát és elősegíti azt is, hogy önmagát fejlessze. Mivel a legjobban sikerült betűket jelöljük meg neki zölddel, legközelebb tudni fogja, mihez viszonyítson.

zöld toll módszer
Az anyuka így változtatott - zöld tollal karikázta be a legszebb betűket

Tatyana Ivanko 2013-ban írta meg blogbejegyzését a felfedezéséről, amit azóta számtalan hazai és külföldi gyermeknevelési weboldal is átvett, neki tulajdonítva a korszakalkotó felfedezést (sőt, sokan gyermekpszichológusnak is "átkeresztelték" a blogger anyukát).

Egy grúz pedagógus módszere ez igazából
Bár az Ivanko által leírt módszer valóban jó és hasznos lehet, semmiképpen sem újkeletű, és nem is az ő szüleménye. A Zöld toll módszer valódi atyjának Szalva Alekszandrovics Amonasvili grúz pedagógust tartják, aki egy 1983-ban megjelent könyvében már ír arról, milyen jó hatással van a gyerekekre, ha a tanárok zöld tollal emelik ki egy dolgozat vagy iromány jobban sikerült részeit, és például matematikából is sokkal motiváltabbá tehetők ezáltal a kisdiákok. (Ivankót szembesítették ezzel, de állítása szerint ő magától jött rá a zöld toll módszerre, nem olvasta Amonasvili könyvét - egyszerűen csak jobban motiválni akarta a kislányát.)



Nem minden gyereknél válik be
Dr. Mercedes García, a Madridi Complutense Egyetem egyetemi oktatója és egy pedagógus kutatócsoport társigazgatója a Verde spanyol lapnak kicsit árnyalta a képet az interneten zseniálisnak kikiáltott zöld toll módszer kapcsán. Telefonos interjújában hangsúlyozta, hogy bár a módszer alapvetően jobb lehet, mint a hagyományos piros tollas javítós, ugyanakkor a gyerekek sokféleképpen sajátítják el a tudást - így van, akinél beválhat a zöld toll, míg másnál nem.

Nem azért javítunk pirossal, hogy megalázzuk a gyereket
Azt is hozzátette, nem kell mindent belemagyarázni az iskolai javító módszerekbe: a piros tollal való javítás nem azért van, hogy a gyermeket megbélyegezze és azt hangsúlyozza, hogy ügyetlen vagy buta, ez sokkal inkább csak egy külső visszajelzés a hibákra. Ez pedig segítheti a gyermeket abban, hogy magától is meg tudja különböztetni, mi a jó és mi a rossz megoldás, így később képessé válik saját munkája értékelésére is.

Mindemellett - mint kiemelte - a pozitív megerősítés mint pszichológiai módszer, melyen a zöld toll módszer is alapul, szintén nem újdonság. Pszichológusok és pedagógusok már több mint egy évszázada alkalmazzák - legfeljebb a Facebook közönségének tűnik úgy, mintha valami új felfedezés lenne.

- A közösségi oldalaknak manapság sokkal nagyobb a hatásuk, mint a pszichopedagógiai kutatásoknak. Ez persze nem baj - az viszont már igen, hogy sokan egy-egy ilyen módszer megosztójáról hiszik azt, hogy ő találta fel a spanyolviaszt - tette hozzá dr. Garcia.

Párkapcsolatokban is alkalmazzuk a zöld tollat
Tatyana Ivanko egyébként a zöld toll módszer analógiáján a párkapcsolati problémákról is ír abban a bizonyos 2013-as cikkében: szerinte nagyon sokan a piros toll módszerrel nézik a házastársuk hibáját - hiába van a férjnek/feleségnek 19 jó és egy rossz tulajdonsága, párjuk hajlamos csak a rosszra koncentrálni, és figyelmen kívül hagyja a sok jót. Pedig ha a zöld toll módszert alkalmaznák az emberek a házasságukban is, biztosan kevesebb lenne a válás.

Forrás: real-parents.ru, verne.elpais.com
Fotó: real-parents.ru, Pngtree, Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.09.20