Iskolaválasztás: Ezeket is vedd figyelembe, ha óvodás gyermekednek iskolát keresel - Egy anyuka tapasztalatai

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Iskolaválasztás: Ezeket is vedd figyelembe, ha óvodás gyermekednek iskolát keresel - Egy anyuka tapasztalatai Szerzőnk korábban arról írt, miért döntöttek úgy, hogy lányuk még egy évet maradjon az óvodában. Döntésüket nem bánták meg, ám ezzel együtt eljött a pillanat, hogy iskolát válasszanak jövő őszre a kislányuknak. Szerzőnk korábban arról írt, miért döntöttek úgy, hogy lányuk még egy évet maradjon az óvodában. Döntésüket nem bánták meg, ám ezzel együtt eljött a pillanat, hogy iskolát válasszanak jövő őszre a kislányuknak. Kerékgyártó Andrea blogger írása.

Eltelt egy újabb év, ismét nyakunkon az iskolaválasztás kérdése.

Tavaly ilyenkor teljes pánikban voltam, fogalmam sem volt, hogy melyik iskolába kéne íratni Fannit. Rengeteg iskola van a környékünkön, és a bőség zavara bizony kifogott rajtam.



Idén sokkal nyugodtabban és felkészülten vágok bele ebbe a nehéz feladatba. Egyrészt, azért vagyok nyugodt, mert érzem, hogy Fanni mostanra iskolaérett lett. Már nem hánykolódok éjjelente ébren, azon agyalva, hogy mi lesz Fannival az iskolában. Tudom, hogy ügyesen meg fogja állni a helyét. Az elmúlt egy év alatt rengeteget változott, sokkal erősebb lett az idegrendszere. A legjobb döntés volt, hogy maradt egy évet az oviban.

Másrészt azért vagyok nyugodt, mert már körvonalazódott, hogy melyik három iskola közül fogjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Tavaly teljesen el voltam veszve, fogalmam sem volt, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő iskolát. Több, mint fél tucat iskola között őrlődtem, rohantam egyikből a másikba.

Kikérdeztem az ismerős anyukákat, kinek milyen tapasztalata van a gyereke iskolájáról. Ez pedig teljes kétségbeesésbe taszított. Amelyik iskolát az egyik anyuka az egekig magasztalta, a másik földbe tiporta.

A tavalyi iskolakóstolgatók és nyílt órák nagyon hasznosak voltak. Rájöttem, hogy nem szabad más véleményére adni, csak a saját benyomásaimnak hinni és a megérzéseimre hallgatni.

Idén már pontosan tudom, hogy milyen szempontok alapján válasszunk iskolát.

1. A legfontosabb, hogy az iskola jól megközelíthető és elérhető távolságban legyen. A negyedik éve tartó ingázás során megtapasztaltuk milyen borzalmasan fárasztó reggelente 30-40 percet utazással tölteni.

Ma reggel is kész tortúra volt eljutni az oviba, pedig épp csak szitált az eső. Ugyanúgy indultunk, mint minden reggel, mégis negyed órával tovább tartott bejutni. Most még szerencsére ebből nincs gond, az iskolában viszont ez a negyed óra már késésnek számít.

Télen többször előfordult, hogy az alapesetben 30 perces utat, több, mint egy óra alatt sikerült megtenni, mivel bedugult a közlekedés. Ezért húztam egy sávot gondolatban a lakásunk köré, és csak az azon belül eső iskolák jöhetnek szóba. Szerencsére olyan helyen lakunk, hogy több jó nevű iskola közül választhatunk így is.

2. A következő szempont, hogy az iskola angol tagozatos legyen, vagy legalábbis angolt tanítsanak. Fanni ugyanis meg van őrülve az angol nyelvért és olyan iskolába szeretnénk íratni, ahol ezt a vágyát kiélheti, illetve a már meglévő tudását kamatoztathatja.

Ezen szempontok alapján 3 iskola maradt a kalapban. Ezeket mind feltérképezzük, elmegyünk az összes iskolanyitogatóra és nyílt órára.

3. Ezek az alkalmak jók arra, hogy megismerkedjünk a leendő tanító nénikkel és magunkba szippantsuk az iskolák hangulatát, illetve megnézzük, hogy milyen gyerekek járnak oda. Számunkra ugyanis fontos, hogy a miénkhez hasonló szellemiségű családokból jövő gyerekek legyenek Fanni osztálytársai.

A végső döntést családilag fogjuk meghozni, Fannit is bevonva, hiszen végtére is, az ő leendő iskolájáról van szó.

Olvasd el ezt is!
Iskolaválasztás, óvodapedagógus szemmel: Így válaszd ki a megfelelő iskolát a gyermekednek! 7 fontos szempont »

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.11.29