Ezért gondold meg, mit mondasz a gyereknek! Nagy kárt okozhatsz a lelkében akkor is, ha nem bántani akarod

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezért gondold meg, mit mondasz a gyereknek! Nagy kárt okozhatsz a lelkében akkor is, ha nem bántani akarod Talán sokszor nem is vagyunk tisztában azzal, hogy egy-egy (akár jószándékú) megjegyzés milyen hosszú távú károkat tud okozni egy ember lelkében. Mi történik például akkor, ha egy gyermeknek rendszeresen azt mondjuk, kövér? Talán sokszor nem is vagyunk tisztában azzal, hogy egy-egy (akár jószándékú) megjegyzés milyen hosszú távú károkat tud okozni egy ember lelkében. Mi történik például akkor, ha egy gyermeknek rendszeresen azt mondjuk, kövér? A csalad.hu-n megjelent írás ezzel foglalkozik.

Buta vagy! Ügyetlen vagy! Lusta vagy! Semmihez se értesz! Kövér vagy! - Bizony, gyakran hallják ezt a gyerekek a szülőktől, és bár legtöbbször motivációs céllal, nem feltétlenül bántásból hangoznak el ezek a mondatok, a gyerek egy idő után elhiszi, hogy ő tényleg nem jó semmire és az élete egy kudarc. Most a lekövérezéssel kapcsolatban osztotta meg egy negyvenes nő a gondolatait.
 

Felnőttként üt vissza a gyermekkori megjegyzés


Sokan járnak abban a cipőben, mint az amerikai Dehlia, aki gyermekként rendszeresen megkapta a családjától, hogy túlsúlyos, mit egyen és mit ne. Az persze más kérdés, hogy tiniként egy 165 centis magassághoz a 60-65 kiló sok-e, de kórosan elhízottnak azért talán nem nevezhető.



Kövérség = kudarc?
Mindenesetre addig-addig mondogatták neki, hogy kövér és vigyázzon, mire teljesen beleégett, hogy a kövérség egyenlő a kudarccal. Így aztán amikor egy esküvőn kicsit több volt rajta a szokásosnál, akkor hiába nem mondott neki senki semmit, önmagában lejátszotta a teljes párbeszédeket.

Az egyetem előtt figyelmeztették, hogy az első év veszélyes, hiszen elég gyorsan viszonylag sok plusz kilót fel lehet szedni. Vele is ez történt, ezzel együtt sok barátot és jó jegyeket szerzett, megtalálta a saját útját.

"Nem volt érdekes a véleményem, az érzéseim"
Mi több, megtalálta élete párját, leadott pár kilót, de a férfi a súlyától függetlenül is szerette. „Amikor sovány voltam, a családom dicsért, és azt mondta, tartsak ki, ne adjam fel. Amikor felszaladt pár kiló, akkor nem mondtak semmit. A csendjük azt sugallta, kövér vagyok és semmi más, nem volt érdekes a véleményem, az érzéseim” - írta.

Dehlia négy gyermeknek adott életet, miközben a férje minden nap elmondta neki, mennyire gyönyörű: „Bárcsak az ő szemén keresztül látnám magam! Ha nem figyelnék a ráncokra, a tökéletlenségekre, csak a szépséget látnám. Micsoda ajándék lenne szeretni a testem”.

A méret a lényeg
Vajon meg lehet-e ítélni egy életet egy farmerméret alapján? Boldogabb-e az ember, ha kisebb nadrágot kell venni? És ha még kisebbet?

Dehlia feltette és megválaszolta magának ezeket a kérdéseket, és úgy döntött, a boldogság mellett teszi le a voksát, az lesz az újévi fogadalma. Erősebb lesz és törekszik arra, hogy egészségesen éljen, de a teste több, mint a narancsbőr és a tökéletlenség.

Vajon boldogabb lett volna az eddigi élete, ha nem piszkálja a családja?
„A leckék az élet részei. A testem végig ott volt velem, minden gyönyörű és minden rémes pillanatban. Negyven évbe telt, hogy el tudjam fogadni olyannak, amilyen. De végül sikerült. A testem erős” - írta Dehlia, aki legyőzte végre a démonait.

Ez is érdekelhet!
Természetesen szülőként az is a dolgunk, hogy észrevegyünk, ha a gyermekünk plusz kilókat cipel - de nem rosszindulatú megjegyzésekkel és megalázással segítheted a gyereket, hanem példamutatással, több sporttal és lassú életmódváltással.
Erről itt írunk bővebben: Túlsúlyos a gyermeked? Tippek, trükkök, ötletek gyerekkori elhízás ellen a dietetikustól »

Forrás: csalad.hu
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.05.15