Mit mondjak a szexről a tinédzser fiamnak? - Egy apuka zseniálisan összefoglalta a lényeget

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Mit mondjak a szexről a tinédzser fiamnak? - Egy apuka zseniálisan összefoglalta a lényeget Hiába a felvilágosult és ultramodern 21. században élünk, a szexről kulturált hangnemben beszélni - főleg a gyerekkel - sok szülő számára még mindig izzasztó feladat. Egy apuka azonban zseniálisan összefoglalta, amiről beszélni érdemes. Hiába a felvilágosult és ultramodern 21. században élünk, a szexről kulturált hangnemben beszélni - főleg a gyerekkel - sok szülő számára még mindig izzasztó feladat.

Mikor és hogyan beszéljünk a szexről?
Aki felelős szülő, az tudja, előbb-utóbb sort kell keríteni a nagy beszélgetésre, hiszen a gyerekek sok mindent látnak az interneten, és még többet hallanak a mindentudónak tűnő osztálytársaktól, barátoktól - ám tévedés azt hinni, hogy akkor egyszersmind mindent tudnak a szexről. A szülő nem spórolhatja meg a testiségről való beszélgetést, mert muszáj a félinformációkat tisztába tenni, vagy éppen arról beszélgetni a tinivel, mennyire eltérnek egy pornóvideóban látottak a valóságtól.



Ám ilyenkor rendszerint felmerül a kérdés: hogyan és milyen formában álljon neki az ember a felvilágosításnak? Bár vannak olyan családok, ahol a szexuális témák már ovis kortól felmerülnek és a szülők a zavar legcsekélyebb jele nélkül tudnak beszélgetni róla, sokakra nem ez a jellemző. Ők mit csináljanak, miről beszéljenek?

Egy apuka kérdése
Nemrégiben a Life of Dad nevű Facebook-oldalon vetődött fel a téma: a 2,2 millió követővel rendelkező, főként apukákat tömörítő oldalon egy tinédzsert nevelő anonim édesapa fordult a közösséghez az alábbi kérdéssel:

"Van egy 13 éves fiam, hamarosan 14 lesz. Nemrégiben megkérte az anyját, hogy beszéljünk vele a szexről, mert az osztálytársai már mindenfélét mondogatnak és felébredt benne a kíváncsiság. Szeretnék erről egy komolyabb beszélgetést, mi az, amit szerintetek mindenképp elmondjak neki?"

Felvetésére több választ is kapott a többiektől - volt, aki szerint ezt már évekkel korábban meg kellett volna tennie - de egy apuka válasza mindent vitt.

A tökéletes válasz - egy másik apukától
"Beszélj neki a tiszteletről - hogy tisztelje önmagát és a partnerét is.

Beszélj neki arról, mi a különbség a szex és a szerelem között.

Beszélj neki a félelmekről és a vágyakról.

Beszélj neki arról, mit jelent a kölcsönös beleegyezés, hogy a "nem" az nemet jelent, nem pedig talánt vagy igent.

Beszélj neki az érzelmekről és arról, milyen út vezet egy egészséges kapcsolathoz.

Beszélj neki a biztonságos szexről, a nemi úton terjedő betegségekről, a kockázatokról és felelősségről.

Beszélj neki a terhességről, arról, milyen hatalmas felelősséggel jár egy gyerek, és hogy már az első alkalomtól kezdve védekezzen szex közben.

Beszélj neki arról, hogy sosem menő mások előtt kérkedni vagy a szexuális életéről intim részleteket elárulni a barátainak, és mondd el neki, miért fontos az is, hogy ezt a barátai megértsék és tiszteletben tartsák - és ők is hasonlóképp tegyenek.

Ezután segíts neki megérteni ezt az egész szex-dolgot - hogy furának tűnhet elsőre, de csodás élménnyé válhat, ha a megfelelő emberrel teszi.

Értesd meg vele, nem attól lesz értékes ember, mert mások ezt mondják - és más emberek értéke sem az ő véleményétől függ.

És végül értesd meg vele azt is, szexszel manipulálni vagy másokat kihasználni nem úriemberhez méltó, hogy az ilyen viselkedés sebei sokára gyógyulnak és hogy ő ennél sokkal jobb ember.

Ne siesd el, haladjatok ráérősen és hagyd, hadd kérdezgessen közben. Sok szerencsét!"


Kommentje hatalmas sikert aratott, több mint 1500 lájkot kapott rá, egy hozzászóló szerint nincs is a témában szükség további kommentekre: ebben az összefoglalóban ugyanis lényegében minden benne van, amiről beszélni érdemes tinédzserkorban.

Olvasd el ezt is!
Így beszélj a szexről a gyerekkel - 2 pszichológus is elmondta véleményét »


Forrás: Facebook/Life of Dad
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.03.07