Hány éves korában lehet először egyedül hagyni otthon a gyereket? Mire figyelj oda? - Ezt mondja a szakember

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Hány éves korában lehet először egyedül hagyni otthon a gyereket? Mire figyelj oda? - Ezt mondja a szakember Hány éves korban hagyhatod otthon biztonsággal a gyermeked? Mire készítsd fel a gyereket, ha egy-két órára, vagy akár hosszabb időre otthon marad? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Hány éves korban hagyhatod otthon biztonsággal a gyermeked? Mire készítsd fel a gyereket, ha egy-két órára, vagy akár hosszabb időre otthon marad?

8 éves kor alatt ne hagyd otthon
Nyolcéves kor alatt semmiképpen nem szabad egyedül hagyni a gyermekeket - mondta Oszik Márta pszichológus az M1 aktuális csatornán.

A szakember szerint biztonsággal 12 év felett hagyhatók egyedül, iskolai szünet alatt azonban előfordul, hogy a család sehogy sem tudja biztosítani a felügyeletet, ezért sokszor ennél fiatalabb gyerekeknek is el kell látniuk magukat. Ilyen esetben fontos, hogy a gyerek érett legyen és biztonságban érezze magát, különben magányosságérzés, esetleg szorongás alakulhat ki benne - mondta.

Beszéld meg vele
Hangsúlyozta, mielőtt a gyermeket egyedül hagyják a szülei, meg kell vele beszélniük, hogy egyes helyzetekben mit kell tennie, baj esetén kit hívjon fel. Bizonyos időközönként érdemes rátelefonálni.



Az amerikai Selfsufficientkids.com részletesebben is összeszedte, miket kell szülőként figyelembe venned, ha a gyereket pár órára vagy akár egy fél napra is magára hagyod otthon.

Jól gondold meg, hogy egyedül hagyod-e a gyermeked
Tudnivaló, hogy az Egyesült Államokban törvény szabályozza, mi az a korhatár, ami alatt büntethetik is a szülőt, ha egyedül hagyja a gyermekét. Magyarországon nincs ilyen kőbe vésett szabály, ugyanakkor ha a kiskorú gyermekkel történik valami, amíg egyedül volt otthon, akkor a szülőt veszik elő kiskorú veszélyeztetése miatt.

Kérdések, amiket tegyél fel magadnak
Először is érdemes feltenned magadban a kérdést, hogy elég érett-e az egyedül hagyásra a gyermeked. Vajon azt teszi, amit kérsz, vagy hajlamos megszegni a szabályokat? Miként viseli a váratlan vagy ismeretlen helyzeteket? Jól érzi magát akkor is otthon, ha egyedül van, vagy elfogja a pánik?

Először tegyetek egy próbát
Ha mindezek végiggondolása után is úgy gondolod, készen áll a gyermeked arra, hogy egyedül maradjon, akkor se kezdd rögtön egy félnapos különléttel - először próbáljátok ki, hogy csak 10-15 percre marad otthon, amíg te mondjuk lefutsz a boltba vagy elviszed a másik gyereket edzésre. Ezt követően aztán át tudjátok majd beszélni, hogyan érezte magát egyedül, nem félt-e, mit csinált ez idő alatt.

Mindemellett pedig fontos, hogy konkrét szabályokat állíts - ezt akár ki is ragaszthatod a hűtőre vagy más látható helyre. Most mutatunk egy ilyen listát:
 

10 szabály, amit tarts be, ha egyedül vagy otthon (gyereknek szóló lista)


- Ne engedj be senkit a lakásba
- Te se menj be senki lakásába
- Senkinek ne nyisd ki az ajtót, akkor sem, ha ismerősről van szó
- Minden ajtót zárj be kulccsal
- Ne menj el itthonról
- Csak akkor vedd fel a telefont, ha a családtagok hívnak
- Vészhelyzetben hívd a 112-t, aztán anyát vagy apát (a pontos lakcímeteket is írjátok fel a listára, hogy szükség esetén be tudja mondani)
- Ne kapj össze a testvéreiddel
- Ne áruld el senkinek, hogy egyedül vagy itthon
- Minden órában jelentkezz be telefonon anyánál vagy apánál
 

Szülőként ezekre is figyelj, ha egyedül hagyod a gyereket


1. Ha tudod, hogy a gyerek éhes lesz, akkor a legjobb, ha készítesz neki szendvicseket, felkockázott gyümölcsöket, nasit az asztalra, de ha már nagyobb, mikrózható ételt is hagyhatsz neki a hűtőben - beszéljétek meg azt is, hány percre kell betenni a mikróba.

2. Mielőtt elmész, tisztázzátok, mivel töltheti az idejét - készíts elő filmeket, könyveket, játékokat.

3. Ha megbízható a szomszéd, akkor neki nem árt szólni, hogy egyedül van otthon a gyermeked.

4. Készítsd fel a gyereket a váratlan helyzetekre is: például mit tegyen, ha elmegy az áram vagy a víz, eltörik egy pohár, megszólal a riasztó, beszorul a vécébe, és hasonlók.

5. Bár sok családnál bevett szokás, a pszichológusok szerint nem jó ötlet a nagyobb (de kiskorú) testvérre bízni a kisebbet, hiszen így olyan felelősségek szakadnak a báty vagy nővér nyakába, melyekre még nem érett meg. Ráadásul jogilag gyerek vigyáz gyerekre, ugyanúgy téged vesznek elő, ha valami baj történik.

6. Ezenfelül fontos az is, hogy mielőtt kilépsz az ajtón, a gyermekednek elmondod (sőt, akár le is írod):
- mettől meddig leszel távol
- hol leszel
- milyen formában tud elérni (telefonhívás, Messenger, Viber, sms...)

7. És persze mindenképpen érdemes az éles késeket, veszélyes vagy drága eszközöket, pénzt, gyógyszert és minden egyéb nem gyereknek való dolgot elpakolnod, hogy valóban biztonságban tudhasd a szemed fényét.

Forrás: MTI, Selfsufficientkids.com
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.06.25