13 zseniális ötlet, amivel megkönnyítheted a kisgyerekes mindennapokat - Rafinált szülői praktikák, fotókkal

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


13 zseniális ötlet, amivel megkönnyítheted a kisgyerekes mindennapokat - Rafinált szülői praktikák, fotókkal Azt gondoltad, hogy a csecsemőkor a legnehezebb időszak? Akkor gondold újra! Mert bizony ha a gyermeked totyogókorba lép, onnantól mindent szétszed, megkóstol, mindenhova bemászik, szétmaszatol. Úgyhogy szükséged lesz néhány bevált praktikára. Mikor megszületett a kisbabád - de valószínűleg már előtte is -, biztosan olvastál néhány gyermeknevelési cikket, vagy akár könyvet is, hogy minél felkészültebben várd a gyermekedet.

Ám amíg sokféle ötletet találsz arról, hogy miként serkentheted a tejtermelésed, hogyan kötözd a mellkasodra a picit vagy hány óra alvás lenne neki ideális, addig az igazi, hétköznapi praktikákról kevesebbet esik szó.



Tény, mindezeket sok szülő magától is felfedezi, de azért nem árt némi kitekintés, hogy mások miként csinálják - hátha néhány szuper ötlet neked sem jutott még az eszedbe.

Most a Bored Panda listájából válogattuk ki a legtutibb praktikákat, szemezgess közülük!
 

13 zseniális ötlet, ami megkönnyíti a kisgyerekes mindennapokat


1. Az igazi vízfesték
Kint tüsténkedsz a kertben és a gyerkőc is szorgoskodni akar? Adj neki egy vödör vizet és egy ecsetet, hogy "fesse" le a kerítést - így lefoglalja magát egy kis időre, és attól sem kell tartanod, ha összemaszatolja magát.



2. Lepedőből játszókuckó
Strandra, vagy akár a kertbe is szuper ötlet egy kis biztonságos kuckó a gyermekednek. Egyszerűen vigyél magaddal egy gumis lepedőt, a 4 sarkát feszítsd ki egy nehezékkel és kész is a tuti játszóhely.



3. Mire jó a megunt kiságy?
Ha a gyermeked kinőtte a kiságyat, nem kell elajándékoznod, inkább barkácsolj belőle valami más használati tárgyat - például egy kreatívkodós asztalkát. Hogy még mi minden készülhet kiságyból, arra további ötleteket korábbi cikkünkben is találsz »



4. Neked csak egy üres kartondoboz, neki alkotási felület
Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy sokszor a gyereket az olyan érdektelennek tűnő dolgok érdeklik - mint például egy üres kartondoboz. Ne bánd, hagyd inkább, hogy kipingálja, dekorálja, ellesz vele egy darabig. Kartondobozból sok minden más is készülhet, nézd csak »



5. Matrica-párosító kacsaláb ellen
Ha a gyermeked gyakran húzza fel kacsalábasan a cipőjét, vesd be ezt a trükköt: egy matricát vágj ketté és ragaszd bele a cipőcskébe - a gyerkőc pedig minden felhúzás előtt nézze meg, összepasszol-e a két matrica-fél. Ha nem, akkor a cipők kacsalábasan állnak, próbálja újra.




6. Takarítás-kihívás
Csinálj játékot a takarításból, és a gyerek örömmel vesz részt a kihívásban. Itt például a cél minél több lepotyogott mag összeterelése a söprűvel egy kijelölt helyre - fogadjunk, a te gyermeked is imádná!




7. Függőágy az asztal alatt
Ha van nagyobb étkezőasztalod, akkor egyszerűen készíthetsz a pöttömkédnek egy függőágyat, ahova elbújhat. Csak köss össze egy lepedőt vagy régi függönyt az asztal tetején, és voila, meg is vagy.




8. Csöpögésgátló alátét
Így hasznosítsd újra az elviteles kávé kupakját, hogy ne jégkrémezze össze a ruháját a gyerkőc.




9. Matchbox-garázs
Tele a padló a kisautókkal? Fabrikáljatok vécépapír-gurigákból csinos kis garázst az összes járműnek! És nézd, mi mindenre jó még a papírguriga, tele vagyunk további ötletekkel »



10. Szörnyűző szuperspray
Ha a gyermeked fél a szekrény sötétjében megbúvó szörnyektől (és hiába beszélgettek erről, egyelőre nagyobb a félelem, mint a belátás), készíts szörnyűző szupersprayt vízzel és némi illóolajjal - például bevetheted a levendulát is, ami amúgy is lazító, stresszűző hatású. A flakont dekoráljátok ki közösen és aztán minden este mesehallgatás előtt fújj néhányat a kritikus sarkokba, ágy alá - így garantáltan elkerülik a szörnyek a házat.



11. Elveszett? Bízd a nyomozóra!
Minden háztartásban előfordul, hogy eltűnik a fülhallgató, nincs meg a távirányító vagy a nagyi szemüvegének kél lába. Vesd be a gyerkőcöt az elveszett tárgyak megtalálásában! Adj neki egy papírlapot, amire le is rajzolod a keresendő tárgyat, aztán indulhat a nyomozás!



12. Bibis lábra borsók helyett
Bár sokan esküsznek a fagyasztott zöldborsóra mint borogatásra, ez kellemetlenül hideg lehet egy kisgyereknek. Helyette tegyél a mélyhűtőbe egy csomag mályvacukrot, és azt tedd a fejére-lábára, ha beüti és fáj.



13. Hogy ne csípje oda az ajtó a kis kezecskét
A nagy rohangálásban előfordul, hogy a gyerek keze ottmarad az ajtórésben és az ajtó meg rácsapódik. Ezt elkerülheted, ha szivacshengert teszel az ajtóra, így az nem tud teljesen becsapódni.



Forrás, fotók: Bored Panda

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.07.18