Liberális gyereknevelés: Nagy baj van a fejekben ezzel kapcsolatban! - Pedagógus teszi végre tisztába a dolgokat

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Liberális gyereknevelés: Nagy baj van a fejekben ezzel kapcsolatban! - Pedagógus teszi végre tisztába a dolgokat Hogy mi is a liberális gyereknevelés? Sokan azt gondolják, hogy ez a gyerek teljes kontrollálatlanságát jelenti, amikor azt tehet, amit csak akar - pedig ez hatalmas tévedés! Jocó bácsi legújabb posztjában megpróbálja tisztába tenni a dolgokat. Hogy mi is a liberális gyereknevelés? Sokan azt gondolják, hogy ez a gyerek teljes kontrollálatlanságát jelenti, amikor azt tehet, amit csak akar - pedig ez hatalmas tévedés! Jocó bácsi legújabb posztjában megpróbálja tisztába tenni a dolgokat.

Azt gondolom, valami baj van a fejekben... Vagy az enyémben. Az is lehet. De hogy valahol difi van, az biztos.

A liberális nevelés szó azt hiszem, eléggé pejoratív lett. Pedig a hiedelemmel ellentétben szerintem a liberális nevelés nem azt jelenti, hogy a gyereknek mindent lehet. Sőt. A szabadság egyáltalán nem egyenlő a szabadossággal, nagyon nem.

Attól meg lehet liberális a nevelés, hogy vannak szabályok és keretek. Sőt, vallom azt, hogy a gyerekeknek igenis szükségük van a keretrendszerre, abban tudnak igazán nyugodtan fejlődni. Legyenek szabályok, amiket be kell tartania. Legyenek következményei annak, ha valamilyen szabályt nem tart be a gyermek. Ugyanúgy az iskolában, mint otthon. Mert nem várható egy gyermektől, hogy egészen kiskorától meglegyen benne az önszabályozó mechanizmus. Egyszerűen ezt nekünk kell neki megtanítani.

A liberális nevelés nem azt jelenti, hogy a gyerek akkor és azt csinál, amit akar.
Nem azt jelenti, hogy nem szólnak rá.
Nem azt jelenti, hogy nincsenek betartatva velük a korlátok.
Nem azt jelenti, hogy mindenben önállóan dönt, felnőtt útmutatása nélkül. Mert az nem liberalizmus, hanem anarchia, ami legfőképpen a gyereknek nem jó.



Nekem a liberális nevelés azt jelenti, hogy partnerként tekintjük a gyermeket minden olyan esetben, amikor ezt meg lehet tenni.
Azt jelenti, hogy nem nádpálcával ütjük a gyereket, hanem elmagyarázzuk nekik, miért vétettek, és hogyan lehetne másképp.
Azt jelenti, hogy kreatív, a fejlődését szolgáló feladatokat kapnak büntetés helyett.
Azt jelenti, hogy elmondhatják a véleményét, megtanítva őket ezzel kulturáltan fogalmazni, megfelelően érvelni.
Azt jelenti, hogy nem kell eltitkolni az érzelmeket, sőt, fel kell vállalni őket.
Azt jelenti, megtanítjuk önállóan gondolkodni, miközben szárnyalhat a fantáziája.
Azt jelenti, hogy a gyermekek maguk választhassák meg, milyen iskolába menjenek, mit tanuljanak, milyen szakkörre, sportra járjanak azzal a feltétellel, hogy amellett viszont ki is tartanak,
Azt jelenti, tanár és diák közösen tanul, egymás fejlődését és előrehaladását szem előtt tartva.
Azt jelenti, hogy elfogadó, befogadó szemléletet adunk át nekik, mellyel nyitott szívvel és szemmel létezhetnek a világban.
Azt jelenti, hogy elfogadják egymás különbözőségét, és tiszteletben is tartják azt.
Azt jelenti, hogy a régi elavult módszerek helyett a nekik megfelelő, a tanárnak önazonos módszerek sokszínűségével tanulhatnak.
Azt jelenti, hogy emberszámba vesszük őket, ahogy ők is minket.
Nekem ezt jelenti a liberális nevelés...

Nem hinném, hogy attól, mert ezek szerint az elvek szerint lett nevelve, bárki drogfüggő vagy szexmunkás lesz. Ez nem ezen múlik. Nagyon nem.

Szóval lehet, hogy az én fejemben van a gond. De akkor sem alkotok olyanban véleményt, amiről fogalmam sincs. Pláne nem beszélek őrült nagy baromságokat...Jobb lenne ha más sem tenné! Mindenki maradjon annál, amihez ért!

Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa
Fotó: Thgusstavo Santana/Pexels

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.11.11