Hazai élményfürdők és aquaparkok - hova menjünk kisgyerekkel?

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Milyen baba-mama, illetve családbarát szolgáltatásokat kínálnak itthon az élményfürdők? Mikortól kezdhetjük a babákkal a wellnessezést? Hol találhatók a legjobb élményfürdők és aquaparkok? A babaúszás mikortól ajánlott?

Az élményfürdőkben minden korosztály jól érzi magát
Az élményfürdők nem csupán gyerekparadicsomként üzemelnek, hanem családi élményközpontok is egyben, ahol minden korosztály megtalálja a maga számítását. A felnőtteket a hangulatosan kialakított medencék és nem mindennapi vizes élményelemek (nyakzuhanyok, dögönyözők, gejzírek, buzgárok) várják. Amíg a szülők fürdőznek, szaunáznak, masszázson vesznek részt, és kipihenik a hétköznapok fáradalmait, addig a kalandra és izgalomra vágyó gyerekek végkimerültségig csúszhatnak az óriáscsúszdákon, próbára tehetik bátorságukat a meredek kamikaze csúszdán, kipróbálhatják a sodrófolyosót, mászó falat és mindazt a sokféle játékeszközt, ami kimondottan az ő kedvükre létesült.

Az élményfürdők felkészülten várják a család legapróbb tagjait is: nem csak bababarát felszerelések és kiszolgáló helyiségek, hanem az ő igényeikhez igazított bébi medencék és vízi játékok kényeztetik a legkisebb wellnessvendégeket.

Csúszdaparkok sodró folyosókkal, szökőkutas medencékkel és jakuzzival
A modern élményfürdők követelménye, hogy a családok aktív pihenésre irányuló igényeit maximálisan kiszolgálja, de legfőképpen a gyereket kápráztassa el változatos csúszdaválasztékával - legyen az csavart, fedett, hullámos, családi, óriás, torony, tölcsér, megvilágított vagy „fánkos” csúszda.
Aki elfárad a csúszdákon, vagy a vadvizek sodrását imitáló ’folyókban’, az a pihenőpadokkal ellátott félreesőbb medencékben élvezheti a pezsgőfürdők kíméletességét, a sziklacsobogók és szökőkutak nyugalmat árasztó látványát, a vízgombák nyakba zúduló jóleső masszázsát.

Az élményfürdők különböző funkciókkal ellátott és eltérő hőmérsékletű medencékkel (hullámmedence, strandmedence, ugrómedence, úszómedence, gyermekúszómedence, kültéri medence), jakuzzikkal várják a fürdőzőket, ahol mindenki megtalálja a hangulatának leginkább megfelelőt.

Baba-mama szolgáltatások az élményfürdőkben
Az élményfürdők kivétel nélkül gondolnak a legkisebbekre is, sőt évről-évre egyre nívósabb és szélesebb körű baba-mama szolgáltatásokat kínálnak. Ami korábban még rendkívüli vagy kiemelt szolgáltatásnak számított, az ma már kezd beépülni az alapszolgáltatások közé.

Baba-mama és egyéb szolgáltatások
- bébiúsztató medence és/vagy vízi (baba)csúszdás medence
- kicsinyített vízi élményelemek
- vízi játékeszközök a kicsiknek
- biztonságos vízmélység (0-45 cm)
- bababarát vízhőmérséklet (30-32 C)
- babakímélő/bőrbarát vízkezelési technika
- babasarok, illetve a nagyobb gyerekek játszóterétől elkülönített játszó területek
- baba-pihenőszoba (ahol aludni tudnak a kicsik)
- sóhomokozó/sókamra
- szoptató helyiség / baba-mama szoba
- pelenkázó helyiség
- bébiszitter szolgálat
- babaúszás
- étteremben babamenü, etetőszék
- babakonyha (bébiétel melegítési lehetőséggel)

Gyerekbarát szolgáltatások
- kabalafigurák, mesekörnyezet
- temperált gyerekmedence
- csúszdapark
- „gyerekszauna”
- animátorok (szórakoztató programok, játékok, versenyek egy animátor vezetésével)
- beltéri és kültéri játszóterek, játszószigetek,száraz játszóházak nagyobb gyerekeknek
- homokozó
- mászókarendszerek, várak, kötélpályák
- étteremben gyerekmenü, kisasztalok

Hány éves kortól ajánlott az élményfürdő?
A Szülők Lapja szerkesztősége megkérte a legismertebb hazai élményfürdőket, hogy mondják el véleményüket arról, hogy mennyi idős kortól érdemes vinni élményfürdőbe a babákat. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy az élményfürdők fel vannak készülve a legkisebb babák fogadására is, ezért majdnemhogy a kezdetektől magunkkal vihetjük a csöppségeket. Ha a kérdést kizárólag az élményfürdők bababarát szolgáltatásaira, illetve baba-mama programjaira vonatkoztatjuk (és nem merülünk bele annak a messzire vezető egészségügyi hátterébe), akkor az élményfürdők munkatársai azt ajánlják, hogy pár hónapos kortól bátran vigyük magunkkal a kisbabákat is. De azt is hozzáteszik, hogy a gyerekek igazából csak 3 éves kortól fedezik fel igazán az élményfürdők izgalmas világát.
 


Babaúszás
A babaúszás hasznosságáról nagyban megoszlanak a gyermekorvosok és védőnők véleményei.

Érvek
A babaúszást pártoló szakemberek véleménye szerint a vízben történő intenzív mozgás stimulálja a kisbabák idegsejtjeit, ezért a babaúszáson résztvevő kisbabák hamarabb érik el a mozgásfejlődés egyes stádiumait (ülés, átfordulás, járás), mint kortársaik. A babaúszás erősíti az izmokat, ízületeket, edzi a légzőrendszert és a keringést és hatékonyan segíti a koordináció fejlődését.
Pozitívum még, hogy a gyerekek vízzel kapcsolatos félelmei és fóbiái ki sem alakulhatnak. A rendszeresen „úszó” babáknak általában nagyobb az étvágyuk, alvásuk nyugodtabb, és testük megtanul alkalmazkodni a hőmérsékletváltozásokhoz.

Ellenérvek
Az ellenzők véleménye szerint viszont mindennek, így a mozgásfejlődésnek is megvan a maga ideje, és szükségtelen, ebbe a folyamatba drasztikusan beleavatkozni. Egyre nagyobb hangot kapnak azok a vélemények is, aki azt hirdetik, hogy a babaúszás során megtanult mozdulatokat a baba később nem tudja hasznosítani, ezért feleslegesek.
Sajnos minden igyekezet ellenére előfordulhat, hogy a kisbaba megfázik a vízben, vagy a fürdőzés után az öltözőben. A babaúszásra járó csecsemők között éppen emiatt gyakoribb a fülgyulladás. A fül-orr-gégészek emaitt óvnak minden kisbabát az úszás egyik lehetséges kellemetlen velejárójától.

Tipp
Három hónapos kor előtt a kisbaba immunrendszere még nem elég erős, ezért ennél korábban ne vigyük babaúszásra.
 


Élményfürdők Magyarországon
Ami a földrajzi megközelíthetőséget illeti, mindenki maga tudja, hogy mennyire szeretne az élményekért messzire vagy közel utazni. A lenti felsorolásban abban segítünk eligazodni, hogy megmutatjuk: az országban merre találhatók a jelentősebb élményfürdők és aquaparkok.

Budapest - Aquaworld
Balatonfüred - Annagora
Debrecen – Aquaticum Mediterrán Élményfürdő
Demjén - Demjéni Gyógyfürdő és Aquapark
Dunavarsány – Waterword
Esztergom - Aquasziget
Gergelyiugornya – Aquapark Atlantika
Gyula - GyulaiVárfürdő és Aquapalota
Hajdúszoboszló – Aqua Palace
Hajdúszoboszló – Hungarospa
Kecskemét – Aquapark
Kehidakustány – Kehida Thermal
Kiskunmajsa – Jonathermál
Mogyoród – Aquaréna
Nyíregyháza - Aquarius
Ráckeve – Aqualand
Pápa – Várkertfürdő
Orosháza - Gyopárosfürdő
Sárvár – Gyógyfürdő
Szeged - Napfényfürdő Aquapolis
Szigetszentmiklós – Oáziswellness
Zalaegerszeg - Aquacity


Mi alapján döntsünk?
A vendégek többsége hely-színvonal-ár triász alapján dönt. Színvonalat illetően az élményfürdők szolgáltatásai között időnként jelentős eltéréseket lehet tapasztalni - még mielőtt döntenénk, alaposan tanulmányozzuk át a szolgáltatások választékát is.

A nagyobb helyeken 4-5 tematikus medence, jakuzzik, rengeteg vízi attrakció, vadvíz, hullámfürdő, pezsgő élmények, vízesések, dögönyözők, szökőkutak, gejzírek, buzgárok, kültési-beltéri fürdőzési lehetőség, szauna világ, elkülönített (vip) szaunarészleg, beauty-világ, mindennel felszerelt gyerek világ, játszóterek, játszóházak, éttermek, vízi bárok, kinti-benti csúszdapark, szabadtéri terület-  mind-mind megtalálhatók.

Mennyibe kerülnek az élményfürdők?
Ha élményfürdőbe, csúszdaparkba, aquaparkba készülünk, akkor általában napi belépővel kell számolnunk. Árazási és egyéb fogyasztásösztönző megfontolásból sok helyen sajnos nem kínálnak kizárólag 1-2 órára szóló belépő jegyeket, de azért akadnak ilyen helyek is - például a budapesti Aquaworldben, ahol a 3 órás belépővel szinte féláron lehet fürdőzni (és 3 óra általában elég is egy jó kis vizes családi programhoz). Ráadásul ugyanitt hétköznap esténként 17:30-tól zárásig szintén nagyon kedvezményes a belépés.

A fürdők jellemzően két nagy kategória szerint állapítják meg az árakat, illetve kedvezményeket: életkor és időszak (hétköznap-hétvége) szerint.
A lenti ártáblázat tájékoztató jellegű, és körülbelüli összegeket takar - nem célunk az árak pontos feltüntetése, illetve az árak egymással történő összehasonlítása. (A belépőjegyek/napijegyek összegeiről, aktuális kedvezményekről az élményfürdők és aquaparkok honlapján lehet részletesen tájékozódni.)
Figyelj arra, hogy van, ahol a 3 év alattiaknak ingyenes a belépés, illetve vannak családi jegyek is, valamint egyéb kedvezmények.

Aquaparkok, élményfürdők napijegy árai
 

Hétköznap Hétköznap Hétvégén
felnőtt 3500-5000 4500-6000
diák 2000-4000 2500-4500
gyermek* 1500-2500 2500-3000

*gyermek kategóriát minden élményfürdő másképpen határozza meg (általában: 3-14 év).
A babákat (2-3 éves kor alatt) ingyenesen beengedik.


Testi-lelki-fizikai feltöltődés az élményfürdőkben
És hogy mi mindent kínálnak még az élményfürdők a medencéken túl? Mindent, ami testi-lelki-fizikai feltöltődést nyújt, és amire csak vágyakozva gondolunk az év hosszú és stresszes hétköznapjai során, azaz:

- a fittness részlegben sportolási lehetőséget,
- a beauty-részlegben szépészeti szolgáltatásokat: kozmetika, fodrászat, szolárium manikűr, masszázs, spa
- szauna részlegben testi-lelki megújulást: finn szauna, bio, infra, hókamra, gőzkabinok, aromakabinok
- gyógyászati részlegben rekreációt: Kneipp-medence, iszapkezelés, gyógymedencék, gyógytorna
- a masszázs részlegben jól eső ellazulást: például svéd masszázs, sport masszázs, gyógymasszázs

Mit nyújt a családoknak az élményfürdő?
Az élményfürdőzés játékos formában és a kikapcsolódás élményén keresztül erősíti a családi összetartozást, a szülői iránti bizalmat azáltal, hogy az apukák és anyukák segítségével úsznak a, ugrálnak, merülnek a víz alá a gyerekek. A gazdag élményeken túl az egészséget szolgálta, mozgásra ösztönöz, tartalmas és aktív időtöltést biztosít, esős, hideg időben jó választás lehet.

Fotó: Freedigitalphotos.net


Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2014.08.01