10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Hová kiránduljunk a gyerekkel? Élményekkel teli aktív kikapcsolódást szeretnétek? Ha már sikerül a gyerkőcöt rávenni, hogy hagyja ott a szobát, biztos hogy ezek a kirándulóhelyek egyike jó választás lesz. Adunk néhány biztos tippet, hová kiránduljon a család.

Magyarország bővelkedik gyönyörű helyekben, melyek felnőttek és gyermekek számára is tartalmas szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.
Most bemutatunk 10 hazai izgalmas kirándulóhelyet, a természetkedvelő, kirándulni vágyó családoknak, ahová érdemes ellátogatnotok.
INFORMÁCIÓK FRISSÍTVE: 2018.06.08.

 

1. Angolpark


A tatai Angolpark 1783 után épült, amikor gróf Esterházy Ferenc kérésére elkezdték telepíteni az első fákat a mesterségesen kialakított Öreg-tó és Cseke-tó köré.
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!
A sétányok mellett különböző kerti építmények láthatók. Ilyen a Pokol nevet viselő műbarlang, melynek egyik oldalán egy forrás vize csorog lefelé. Az Angolpark legkorábbi épülete a Kiskastély. A szabályos nyolcszög alaprajzú, csúcsíves török mecsetet idéző kis épület érdekessége, hogy a hiedelmek szerint helyén egykor egy szentéletű török remete kunyhója állt. A török mecset közelében található, egy háromhajós templom maradványait utánzó rom.

Hol van az Angolpark?
Tata Budapesttől 68 kilométerre található.

Az Angolpark nyitva tartása:
Az Angolpark az év minden napján bármikor látogatható.

Angolpark jegyárak:
Az Angolpark ingyenesen látogatható.

Még több információ:
Tata, Angolpark »
 

2. Veresegyházi Medvepark


A Veresegyházi Medvepark Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él itt. 2000 nyarán került kialakításra a farkasok kifutója. Másfél hektár fás, dús növényzetű területet kapott az a 18 európai szürkefarkas, akik először költöztek be.
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!
Egy kiugrás-gátló kerítéssel bővítették az eddig jól bevált technikát, mivel a farkasok a laikus ember számára elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is.

Hol van a Veresegyházi Medvepark?
Veresegyház Budapesttől 31 kilométerre található.

A Veresegyházi Medvepark Nyitva tartás:
Az év minden napján nyitva, a piros betűs ünnepnapokon is! 08:00-19:00 között, téli időszakban (októbertől márciusig) sötétedésig.

Veresegyházi Medvepark jegyárak:
Felnőtt: 1000 Ft
Gyerek (2-14): 800 Ft
Gyerek (2 év alatt): Ingyenes
Családi (2 gyerek, 2 felnőtt): 800 Ft
Nyugdíjas: 800 Ft

Még több információ:
Veresegyház, Veresegyházi Medvepark »
 

3. Gemenci erdő


A Gemenci erdő Szekszárd-Kalocsa vonalától délre, egészen az országhatárig húzódik a Duna jobb és bal partján, oldalsó határai Mőcsény, illetve Hajós községek.
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!Nyolc helyen kialakított parkerdő, kirándulóerdő biztosítja az érdeklődők számára az erdei pihenést, üdülést. Hasonló szerepe van a Gemenci Erdei Vasútnak, valamint a „Malomtelelő” és „Bárányfok” állomásokon kialakított tanösvényeknek, madármegfigyelőnek, pihenőhelynek, erdei játszótérnek - melyekhez csatlakozik az országos kéktúra útvonala.

Gemenc sétahajóval rövidebb és hosszabb kirándulásokat tehetünk a Dunán, kedvező vízállás esetén a mellékágakban. Az utazás kombinálható erdei vasutazással is.

Hol van a Gemenci erdő?
Pörböly Budapesttől 182 kilométerre található.

Még több információ:
Gemenc, Gemenci erdő »
 

4. Őrség


Az Őrség egy Vas- és Zala megye területén fekvő, részben a határon átnyúló, egyedi kultúrájú tájegység. Az Őrség Magyarország látnivalókban, természeti kincsekben, történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális emlékekben gazdag délnyugati szeglete.

Az Őrség látnivalói közül néhány:
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!
  • Himfai parkerdő
  • Kercaszomor - Szoknyás fa harangláb
  • Magyarszombatfa - Fazekasház, Őrségi Vadászati Kiállítás
  • Őriszentpéter - Árpád-kori római katolikus templom, Téglaégető, Református templom, Szikszai Edit Helytörténeti Gyűjtemény
  • Szalafő látnivalói - Pityerszer Skanzen
  • Velemér - Római katolikus templom, Sindümúzeum

Az Őrségben található tavak és fürdőhelyek:
  • Hársas-tó, Máriaújfalu
  • Vadása-tó, Hegyhátszentjakab
  • Fekete-tó, Szalafő, Orfalu és Farkasfa között
  • Borostyán-tó, Zalalövő
  • St. Gotthard Spa & Wellness, Szentgotthárd

Hol van az Őrség?
Az Őrség Budapesttől 266 kilométerre található.

Még több információ:
Vas megye, Őrség »
 

5. Normafa


A Normafa lejtő tetején állt egy vén bükkfa, amely egy monda szerint Mátyás király születésekor sarjadt. Több ízben villámcsapás érte. Írók, költők, művészek kedvelt kirándulóhelye volt. 1840-ben itt énekelte Bellini: Norma című operájának nagyáriáját Schódelné Klein Rozália, európai hírű énekesnőnk.

10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!

Ettől kezdve a korábban Viharbükknek nevezett fát Normafának nevezték. A korhadt faóriás 1927. június 19-én dőlt ki.

Később egy oszlopra erősített tábla Devecseri Gábor soraival jelezte, hogy ott állott a Normafa. Emlékére a főváros 1962-ben egy új bükkfát ültetett, az eredeti fa helyén ma emléktábla áll.

A Normafát övező látnivalók és érdekességek közül néhány:

János-hegy
A főváros közvetlen környezetének legmagasabb csúcsa (527 m). A János-hegy egyben az egyik legszebb kilátópont Budapest környékén.

Harang-völgy
A Szabadság-hegy északi oldaláról induló szép völgy mely párhuzamos a közeli Csillag-völggyel. Üde rétekkel tarkított, bükk, fenyő és egyéb lombozat övezi.

Erzsébet-kilátó
Budapest legmagasabb pontjának, a János-hegy dísze. A kilátótorony 1908-1910 között épült. Négy, egymás fölötti, egyre kisebbedő teraszos kialakítását Schulek Frigyes tervezte.

Hármaskút-tető
Széles, lapos hegyhát a Normafától az Erzsébet-kilátó felé vezető úton. A János-hegyi libegő ide érkezik fel.

Tündér-hegy
A Hármaskút-tetőről Zugliget felé indulva jutunk le a Tündér-hegy 383 m magas csúcsához. A hegy dísze a gerincből magasan kiemelkedő Tündér-szikla.

Disznófő-forrás
A budai hegyvidék legismertebb forrása, melyet romantikus kiképzésű vas vadkanfej díszít. Jó ivóvizű.

Hol van a Normafa?
A Normafa térsége Buda nyugati határán fekszik, nagy része erdőterület és szomszédos a XII. kerülettel.

Még több információ:
Budapest, Normafa »
 

6. Bukszus-labirintus


A Bukszus-labirintus a tiszadobi Andrássy-kastély parkjában található ami a legnagyobb magyarországi sövénylabirintus. Tiszadobon, az élő és a holt Tisza ölelésében található Andrássy-kastély. A soktornyú, mesébe illő palotát, 1880 és 1885 között, a francia gótika stílusában építtette Andrássy Gyula, volt miniszterelnök, Alpár Ignác tervei szerint.

10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!A szájhagyomány szerint Erzsébet királyné tiszteletére, a Loire menti kastélyok mintájára készült épületnek az év körmintájára 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van. Szépségét csodálatos környezete növeli. Északi oldalát a még most pompás látványt nyújtó bukszus-labirintus, az angolpark övezi, délen franciapark, keletről a Tisza, nyugaton és északon a labirintus után az 500 hektáros parkerdő fogja körül.

Hol van a Bukszus-labirintus?
Tiszadob Budapesttől 198 kilométerre található.

A Bukszus-labirintus nyitva tartása:
Hétfő: szünnap. Látogatási napok: Kedd-vasárnap.
Nyári: Április 01-október 31.:10.00-18.00
Téli: November 01-március 31.: 09.00-17.00
A kastélypark látogatási rendje megegyezik a kastély nyitvatartásával!

Bukszus-labirintus jegyárak:
Felnőtt: 1000 Ft
Kedvezményes: 500 Ft (diák, nyugdíjas)
Családi: 2000 Ft (2 felnőtt, 2 gyerek)

Még több információ:
Tiszadob, Bukszus-labirintus »
 

7. Szalajka-völgy


A Szalajka-völgy népszerű és kedvelt kirándulóhely a Bükk-hegység lábánál, a heves megyei Szilvásvárad határában található. A völgy vadregényes növényzetének felét a gyertyános-tölgyesek, harmadát pedig bükkösök teszik ki. A kirándulások során az ég felé magasodó kocsányos és csertölgyek árnyékában is megpihenhet a figyelmes erdőjáró.

10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!
A Szalajka-völgy látnivalói:

A Szalajka-völgy olyan természeti érdekességek és látványosságok otthonául is szolgál, mint például: a Fátyol-vízesés, a Szalajka-forrás, az Istállós-kői-barlang, az Erdei Múzeum, valamint a Szilvásváradi Erdei Vasút (kisvasút).

A Szalajka-völgy programjai:
A Szalajka-völgy és Szilvásvárad a családoknak is tökéletes úti cél, ha kikapcsolódásra vagy feltöltődésre vágynak. A gyerekeket és fiatalokat a Szabadtéri Erdei Foglalkoztató, fogatozás, kalandpark és lézerharc programlehetőség várja. A felnőtteket éttermek, múzeumok, valamint városnézés Egerben és környékén. A Szilvásvárad környéki természetjárás pedig mindenkinek egyformán javasolt.

Hol van a Szalajka-völgy?
Szilvásvárad Budapesttől 165 kilométerre található.

Még több információ:
Szilvásvárad, Szalajka-völgy »
 

8. Tihanyi Családi Szabadidőpark


A Tihanyi Családi Szabadidőpark a Belső-tó mellett, festői környezetben található, ahol a család apraja és nagyja megtalálja a maga szórakozását. A gyereket a játszótéren várja a homokozó, a gémes hinta, és a kedvenc kötélcsúszda mellett számos játék. A szülőket és nagyszülőket a tekepálya és a minigolf teszi próbára.
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!A kellemes időtöltést a hangulatos pince teszi teljessé, ahol tájjellegű borok mellé zsíros kenyeret, tócsnit, palacsintát, ízletes hidegtálakat és szendvicseket szolgálnak fel.

Hol van a Tihanyi Családi Szabadidőpark?
Tihany Budapesttől 137 kilométerre található.

A Tihanyi Családi Szabadidőpark nyitva tartása:
április, május: hétfőtől-vasárnapig: 10-18 óráig
június, július, augusztus: hétfőtől - vasárnapig: 10-20 óráig
szeptember: hétfőtől-vasárnapig: 10-18 óráig
október: péntek - vasárnapig: 10-17 óráig

Még több információ:
Tihany, Tihanyi Családi Szabadidőpark »
 

9. Diósjenői Erdei Szabadidőpark (Diósjenői kirándulóközpont)


A Diósjenői Erdei Szabadidőpark a Börzsönyben található, ahol Diósjenő a börzsönyi kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja. Sokan - sportértékű túrázási szándék nélkül - csak ki akarnak mozdulni a természetbe. Számukra a szabadidőpark ideális úti cél.  A parkerdei környezetben haladó, ismertető táblákkal tarkított sétaút, melyet végigjárva többféle, a Börzsönyre jellemző erdőképpel találkozhatunk, alig 1 órás sétával teljesíthető.
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!
Az útvonalat az idősebbek kedvéért padokkal, a fiatalabbak kedvéért játszóterekkel, erdei sportpályákkal, állatsimogatóval, minigolf pályával tették színesebbé. Akik nagyobb túrára kedvet kap, az a park bejáratától induló Erdőtörténeti tanösvény rövidebb vagy hosszabb útvonalán is tehet egy kört.

Hol van a Diósjenői Erdei Szabadidőpark?
Diósjenő Budapesttől 66 kilométerre található.

A Diósjenői Erdei Szabadidőpark nyitva tartása:
Az aktuális nyitva tartási rendről a Diósjenői Erdei Szabadidőpark honlapján tájékozódhat.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark /Diósjenői kirándulóközpont jegyárak:
Hétvégi jegyárak
Gyermek (3 - 18 éves korig) / fő: 450 Ft, (hétköznap: 300 Ft)
Felnőtt (18 éves kortól) / fő: 700 Ft, (hétköznap: 500 Ft)
Családi jegy / család: 1.900 Ft, (hétköznap: 1300 Ft)
     
Diósjenői lakosok részére, lakcímkártya bemutatásával 50% kedvezményt biztosítunk a gyermek, felnőtt, családi és csoportos belépőjegyek árából! A kedvezmény rendezvények, programok alkalmával nem vehető igénybe!

Még több információ:
Diósjenő, Diósjenői Erdei Szabadidőpark »
 

10. Ősmaradványok Természetvédelmi Terület


Az Ősmaradványok Természetvédelmi Terület Ipolytarnócon a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket. A Miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg.
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!
A fogadóépület Mozi termében négydimenziós animációs filmen elevenedik fel a tovatűnt világ, az élményt még fokozza, hogy szimulációs körülmények között, mozgó székben lesz részese a néző az időutazásnak A fogadóépületben külön pelenkázó hely került kialakításra.

Hol van az Ősmaradványok Természetvédelmi Terület?
Ipolytarnóc Budapesttől 133 kilométerre található.

Az Ősmaradványok Természetvédelmi Terület nyitva tartása:
Márciustól októberig, keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapi hétfőkön tart nyitva. Munkanapi hétfőkön a látogatók számára zárva!

Fogadóépületi nyitva tartás:
Tavasszal és szeptember – október hónapokban 9-16 óra között, nyári hónapokban 17 óráig történő meghosszabbítással.

Ősmaradványok Természetvédelmi Terület jegyárak:
500-155 forintig, 3 éves kor alatt a geológiai tanösvény megtekintése ingyenes

Még több információ:
Ipolytarnóc, Ősmaradványok Természetvédelmi Terület »

Budapest környékén mennél el kirándulni, levegőzni a gyerekekkel? Erre is vannak tippjeink!
Tűzoltós játszótér Budapesten és egyéb mesejátszóterek »
7 könnyű séta a természetben gyerekekkel, Budapesthez közel - Ide menjetek, ha nem akartok sokat utazni »
Babakocsis kirándulóhelyek Budapesten »

Kezdő fotó: kirandulastervezo.hu

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2015.10.02