Múzeumok Éjszakája 2015: a legizgalmasabb gyerekprogramok most szombaton

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Múzeumok Éjszakája 2015: a legizgalmasabb gyerekprogramok most szombaton Idén immáron 13. alkalommal kerül megrendezésre országszerte a Múzeumok Éjszakája, melynek keretén belül várják a felnőtteket és a gyerekeket is a legkülönfélébb programokkal. Lesz filmes, gasztronómiai program, kiállítás, bábszínház, érdekes kísérletek és bejárások olyan helyekre, ahova a látogatók általában nem juthatnak be. A kínálatból válogattunk. 2003 óta rendezik meg a fővárosban és számos vidéki városban a Múzeumok Éjszakája programsorozatot, melynek keretén belül idén június 20-án este 18:00 órától számos múzeum és egyéb kulturális és szórakoztató intézmény (vadaspark, fürdő, vár, arborétum, kulturális központ) tárja ki kapuit az érdeklődőknek.
A szervezők reményei szerint a családok, baráti társaságok és más közösségek egésze számára nyújthatnak közös élményt, szórakozást, kikapcsolódást a programok.  

Múzeumok Éjszakája 2015: a legizgalmasabb gyerekprogramok most szombaton

Film, gasztronómia, kiállítás, gyerekprogram és más
A programokról a rendezvény honlapján, a muzej.hu-n lehet tájékozódni, ahol nem csak helyszínre, de programtípusra is lehet szűrni, így a gyerekesek vagy a családok is könnyedén tudnak válogatni.

Ezenfelül egy mobilapplikáció is segíti a kultúrára szomjazókat, hogy minél egyszerűbben ki tudják választani maguknak a tökéletes programot.

A BKK múzeumi különjáratot is indít, ennek útvonala és a további tudnivalók szintén a Múzeumok Éjszakája honlapján érhetők el.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy egy városra: Egerre, és egy témára: az Élő Erdélyre összpontosít. Eger a mi magyar győzelmi jelképünk, Erdély pedig nemzeti lelkiismeretünk egyik élő helyszíne. Ezért az ország számos múzeuma, intézménye, amely programmal, bemutatóval, tárlattal, előadással, kiállítással, meglepetéssel vagy rendezvénnyel várja a becslések szerint országos szinten 300 ezernél is több látogatót, Erdéllyel kapcsolatos programpontot is műsorára tűz.

Jegyárak:
Budapesten egységesen gyermekeknek 600 Ft (6-18 éves korig, 6 éves kor alatt ingyenes!), felnőtteknek 1500 Ft.
Vidéken az egyes múzeumok adnak tájékoztatást.

Bár a Múzeumok éjszakája hivatalos programjai 18 órakor kezdődnek,  a gyerekeknek szóló programokat ennél korábbra szervezték az intézmények. Van olyan múzeum, ahol már délelőtt 10 óráról várják a gyerekeket, de 16 órától a helyszínek nagy részén zajlik majd valamilyen, a legifjabb generációt becsalogató program.

Néhány érdekes program a vidéki és a budapesti kínálatból:


Vidék:


Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban a június 20-án nyílik meg Egyszer volt... az ősember - Legyél Te is Kőkor szaki! című kiállítás: a december 31-ig megtekinthető tárlaton az ősember és az emberré válás folyamatával összefüggő leleteket, a tudományos kutatások dokumentumait mutatják be.

Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum történészei formabontó tárlatvezetésre, fotótörténeti kalandozásra, arcrekonstrukciós foglalkozásra invitálják a látogatókat. A múzeumkertben koncerteket tartanak, a Göcseji Falumúzeumban pedig a Ripacsok Irodalmi Színjátszó Kör a heszperidák kertjéből ellopott aranyalma történetét mutatja be Paraszt Párisz, avagy a göcseji alma dicsérete címmel. Érdekesség, hogy a zalai megyeszékhelyen a múzeumok éjszakáján rabomobillal lehet "városi sétát", körutazást tenni.

Keszthelyen tizenöt belvárosi múzeum tart nyitva a múzeumok éjszakáján, a sétálóutcától a Helikon Kastélymúzeumig zászlóforgatók vonulnak fel, a Georgikon Majortörténetei Kiállítóhelyen családi programokat szerveznek, Balatoni csata címmel pedig izgalmas kiállítás nyílik. A helyszíneket DOTTÓ kisvasút köti össze.

Nyíregyházán hat helyszínen rendeznek eseményeket: a központi megnyitó a Jósa András Múzeumban lesz, ahol a délután három órakor a Tekergő Bábszínház és a Sugalló Népzenei Együttes indítja a múzeumi fiesztát. Kora este kezdődnek az időszaki tárlatok megnyitói, a közönség ezek keretében bepillantást nyerhet az orvoslás- és gyógyászattörténetbe, megtekintheti Szikora Tamás Munkácsy-díjas festőművész festményeit és Balczó Edit kerámiáit, valamint az Aere Perennius – Ércnél maradandóbb című tárlaton a magyar orvosok alkotásait.

Székesfehérváron és vidékén 19 kulturális intézmény 25 helyszínen összesen 75 rendezvénnyel várja a nagyközönséget. A programok között lesz zseblámpás kincskeresés a múzeum látványtárában, toronyóra-kiállítás a Bazilika tornyában, gyertyafényes kamarakoncertek több helyszínen, Márai-felolvasóest a játékmúzeumban és esti séták a városházán. A székesfehérvári helyszínek között található még a Fekete Sas Patikamúzeum, a Nemzeti Emlékhely, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény, az Egyházmegyei Múzeum, a Bory-vár és a szerb ortodox templom.

Pákozdon könyvbemutatóval, filmvetítéssel, előadással és gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket a Katonai Emlékpark, valamint kiállítással a Lics Pincészet.

Egerben, a Dobó István Vármúzeumban 16. századi egri vitézek és muzeológusok is fogadják a látogatókat. Az esten fegyverbemutatókkal, életképekkel kívánják bemutatni Eger és Magyarország ezer éves történelmét, de zenés és táncos programok, gazdag gasztronómiai kínálat is várja a vendégeket a felújított és nemrég Nemzeti emlékhellyé avatott egri várban.

Gyertyafényes tárlatvezetés lesz a péceli Ráday-kastélyban és a dégi Festetics-kastélyban, utóbbi megújuló történeti parkjában 18 órakor induló negyvenöt perces vezetett sétát is szervez a látogatóknak.  Emellett nyitott kapukkal várja az érdeklődőket szombat este a fáji Fáy-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, a majki Kamalduli Remeteség, Pécsett Jakováli Haszan pasa dzsámija és az Esterházy-kastély Tatán, valamint a siroki Barlangvár bejárására is indul vezetett túra.


Budapest


A ferihegyi repülőtér mellett működő Aeropark repülőgép-múzeumban a látogatók június 20-án megtekinthetik az újonnan érkezett repülőgépek mellett a ma is használt és veterán repülőtéri kiszolgáló járműveket, a tűzoltó, mentő és kutyás bemutatókat, a kivilágított pilótafülkéket, valamint az érdeklődők a múzeum repülőgép-szimulátorát is kipróbálhatják.

A Campónában lévő Csodák Palotája 18:0 órától egészen éjfélig várja a kicsiket és nagyokat izgalmas kísérletekkel, furfangos rejtvényekkel és látványos előadásokkal, a műemléki játékok titkaira pedig az Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkjában derül fény.

A 17. kerületi Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem 21:00 órakor várja a kicsiket Majoros Ági Bábszínháza: Százszorszép Bóbiska című előadására.

A 10. kerületi Katasztrófavédelem Központi Múzeumában A Mancs a kézben Mentőkutyás Egyesület tagjai mutatják be a rendkívül értelmes kutyáik minden tudományát 19:30-as kezdettel.

A Magyar Nemzeti Múzeumban Játszd el az álmodat! címmel árnyékszínházi előadás várja a gyerekeket 18:00 és 19:00 óra között, emellett pizsamabulira, mumusmustrára és a rossz álmok elleni lézerharcra hívják a gyerekeket..

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Édes kis Trabantom címmel sütemény formájában örökítik meg a világhíres kisautó emblémáját,

A Magyar Nemzeti Galériában a Garabonciás Gyermekegyüttes Állatmesék című előadását láthatják fogyatékossággal élő és egészséges gyermekek tolmácsolásában, ahol a tánc és a pantomim nyelvén elevenednek meg La Fontaine meséi.

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban gyerekjóga lesz, a Magyar Természettudományi Múzeum kalandtúrákat szervez, de az Országos Meteorológiai Szolgálat is kínál gyerekprogramokat ezen a napon.

Még több program a Múzeumok Éjszakáján, június 20-án »

Forrás: MTI, muzej.hu
Fotók: muzej.hu, Freedigitalphotos.com

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2015.06.17