Minden harmadik kalandparknál talált hiányosságot a fogyasztóvédelem! - Mire figyelj, ha kalandparkba mész a gyerekkel?

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Minden harmadik kalandparknál talált hiányosságot a fogyasztóvédelem! - Mire figyelj, ha kalandparkba mész a gyerekkel? Az emlékezetes májusi csoportos gyermekbaleset óta, ami egy fővárosi kalandparkban történt, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a kalandparkokat a gyerekek, illetve családok megfelelő biztonsága érdekében. Júliusban újabb kalandparkokra csaptak le az ellenőrök, és továbbra is találtak hiányosságokat. A csillebércii kalandparkban történt eset óta a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a kalandparkokat a gyerekek, illetve családok megfelelő biztonsága érdekében. Júliusban újabb kalandparkokra csaptak le az ellenőrök, és még mindig találtak hiányosságokat.    

Júliusban újra ellenőrizték a kalandparkokat a családok védelme és biztonsága érdekében, amit egy korábbi, májusi balesetet indokolt.  A tüzetes ellenőrzést a fővárosi és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai végezték, amire a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kérte fel őket - mondta az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára 2016. július 28-án, csütörtökön este az M1 aktuális csatorna esti hírfolyamában.

Általában a kötélpályák, ugrálóvárak tanúsítványa és a képesített személyzet hiányzott
Keszthelyi Nikoletta közölte: májusban a kalandparkok 54 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot az ellenőrök, most ennél kisebb arányban, 32 százaléknál. A hiányosságok ugyanazok voltak, mint korábban.

Ezek között szerepelt, hogy:
  • különböző eszközöknél hiányzott - például: kötélpályák, ugróvárak esetében - a megfelelőségi tanúsítvány, ez az első üzembe helyezésnél szükséges;
     
  • az első és második veszélyességi osztályba sorolt eszközöknél - 5 méternél magasabb, illetve 3-5 méter közötti magasságú pályáknál - olyan kezelő szükséges, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik, itt a személyzet oktatása hiányzik.
A kalandparkok mostantól folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak
A tapasztalat azt támasztja alá, hogy rendszeres vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az üzemeltetők a jogszabályoknak megfelelően működtessék a kalandparkokat és még jobban odafigyeljenek a jogszabályokra, a követelmények betartására. Ezért a kalandparkok folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a továbbiakban, így biztosítható a vendégek védelme.

Ott, ahol nem tartják be az üzemeltetési szabályokat, bírságra számíthatnak, illetve a hatóság feltételhez kötő határozatokat hoz, például a megfelelőségi tanúsítvány meglétéig az adott berendezés nem működhet - mondta a helyettes államtitkár.

Júniusban még a kalandparkok felénél tártak fel hiányosságokat
Mint az a korábbi híradásokból ismert: a közelmúltban történt csillebérci kalandparki baleset után elrendelt országos, átfogó kalandparki vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a júniusban vizsgált kalandparkok több mint a felénél találtak működési hibát az ellenőrök. Ez azért is aggasztó, mert a veszélyes üzemű kalandparkok, főként a gyerekeket célozzák meg.A tárca szerdai közleményében ismertette, hogy a lezárult fogyasztóvédelmi ellenőrzésben 82 kalandparkból 46-nál találtak problémát a szakemberek, a fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési előírásoknak.

Ezek voltak a korábbi hibák
Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, így a terhelhetőséget.
A vizsgálat alapján a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot - közölte még júniusi híradásában az MTI.

Az NFM megengedhetetlennek tartja, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A minisztérium bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák. A jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége - hangsúlyozták.

Ez történt pontosan a Csillebérci kalandparkban
A tárca május 24-én rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban, a csillebérci kalandparkban történt baleset miatt. Május 22-én 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

Mire figyelj, ha kalandparkba mentek a családdal?

1. Mindig figyelj oda, amikor a biztonsági előírásokat magyarázzák - hogyan kell a karabinert rögzíteni, átrakni.
2. Csak olyan pályára engedd a gyermeked, ami neki való - akár magasság, akár életkor vagy edzettségi fok okán.
3. Ne hagyd egyedül a kisgyermeked a pályán - lehet, hogy nagy kedvvel vág bele, de ha megijed és lejönne, jobb, ha ott vagy.
4. Bukósisakot, egyéb védőfelszerelést mindig viselj.
5. A személyzet általában készséges, nyugodtan kérdezz tőlük a pályák biztonságával kapcsolatban.
6. Az öltözéked és a gyermekedé is a sportoláshoz megfelelő legyen.

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2016.08.04