Hóvirágünnep 2017: itt van Magyarország legnagyobb összefüggő hóvirágmezője! - Kinyíltak már a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban?

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Hóvirágünnep 2017: itt van Magyarország legnagyobb összefüggő hóvirágmezője! - Kinyíltak már a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban? Az Alcsúti Arborétum egybefüggő hóvirágmezeje egészen rendkívüli és egyedi látnivalónak számít, olyan hazai látványosság, ami a téli családi bakancslisták kötelező programeleme! Babakocsisoknak, kisgyerekes családoknak, várandós kismamáknak, nagyszülőknek is bátran ajánljuk. A hóvirágszezon látogatásának ajánlott időpontja: 2017 március eleje-közepe. Nagyon kellemes és legfőképpen látványos szabadtéri program ígérkezik hamarosan, amire már nem kell sokat várni, és jó előre be lehet tervezni a hétvégi programok közé. Az Alcsúti Arborétum hatalmas egybefüggő hóvirág mezeje egészen egyedi hazai látványosságnak számít, ennek megtekintése sokak számára az első idei séta lehet az éledező természetben.

Akik már jártak az arborétumban, és volt szerencséjük az egybefüggő hatalmas hóvirágmezőt közelebbről megcsodálni, azok örömmel látogatnak el újra és újra Alcsútdobozra. Akik még nem vettek részt ezen a nagyszerű sétálós-beszélgetős-nézelődős szabadtéri programon, azoknak feltétlenül ajánlott családi kirándulásként beiktatni a naptárba.

Babakocsival bátran kilátogathatunk a helyszínre, mert a csodálatos környezetben tett séta a legkisebbekre is jó hatással van. Rendezett erdei sétányokon vezet az út, ahol még kismotorral is lehet közlekedni. A gyerekeket öltöztessük melegen, és készítsünk be termoszba nekik meleg teát, illetve vigyünk magunkkal némi elemózsiát, mert a park és környéke büfé szempontból nem túl jól ellátott.

Viszonylag hosszan kell bandukolni ahhoz, míg bejárjuk a ritkaságnak számító teljes hóvirágmezőt, ami körülbelül 2 és fél hektáron terül el. A hóvirágok első példányait az 1800-as évek végén telepítették be, ma 7 hóvirágfaj 24 fajtáját lehet közelebbről megcsodálni - így akár házi verseny is szervezhető nagyobb gyerekek között: ki tudja az összes fajtát megtalálni, illetve lefotózni.

Hóvirágünnep 2017: itt van Magyarország legnagyobb összefüggő hóvirágmezője! - Kinyíltak már a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban?
Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum
 

Hóvirágszezon látogatásának ajánlott időpontja: 2017 március eleje-közepe


Bár 2016-ban már február 25. környékén előbújtak a hóvirágok, az Alcsúti Arborétum hivatalos tájékoztatása szerint idén az elmúlt időszak hideg időjárása miatt sajnos még annyira fagyos a föld, hogy a hóvirágok sem akarnak gyorsan előbújni. Bár korábbra várták szervezők és látogató a hóvirágszezont, az időjárás miatt tolódni látszik a program. Aki tehát már most, február végén kilátogatna a parkba, számítson rá, hogy hóvirággal sajnos még nem fog találkozni. Bővebb felvilágosítást és nyitva tartási időt a szervezők az arborétum Facebook oldalán tesznek közzé folyamatosan.

Hóvirágünnep 2017: itt van Magyarország legnagyobb összefüggő hóvirágmezője! - Kinyíltak már a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban?
Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum

Egyéb infó:
- 2005 óta tilos a törvény által védett hóvirág leszedése, akár 10 ezer Forintra is büntethető az, aki letép akár egy szál hóvirágot is.
- Kutyát a parkba semmi esetre ne vigyünk magunkkal, még akkor sem, ha kistestű, mert az ő számukra tilos a belépés.
- A parkolás kissé körülményes, de megoldott (a főúton kell gyalogolni a főbejáratig, ezért a kisgyerekekre fokozottan vigyázzunk.)
- Hol található az Alcsúti Arborétum? A címe: Alcsúti Arborétum, Alcsútdoboz, 8037 (Budapesttől 50 kilométerre)

Kapcsolódó cikkünk:
Hasonló programot keresel? 7 gyönyörű arborétum ajánlunk, ahová feltétlenül látogassatok el a gyerekkel »»

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2017.02.21