Macis programok 2018: Medveles, medve napok, állatok farsangja az állatkertekben - 7 tuti hely, ahova vidd el a gyereket!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Macis programok 2018: Medveles, medve napok, állatok farsangja az állatkertekben - 7 tuti hely, ahova vidd el a gyereket! Február 2-án a macik a hagyomány szerint jelzik, meddig tart míg a tél. Ennek apropóján több állatkertben és vadasparkban macis programokkal és állatfarsanggal várják a látogatókat. Február 2-án a macik a hagyomány szerint jelzik, meddig tart míg a tél: ha a medve meglátja az árnyékát, azaz szép, napos az idő, akkor visszabújik a barlangjába - ez azt jelenti, hosszú lesz a tél. Ha viszont borongós időben jön ki leskelődni, akkor kint is marad, jelezvén, hamarosan itt a tavasz.

Ennek a medvés hagyománynak - no, meg a farsangnak - az apropóján több állatkertben és vadasparkban rendeznek február első napjaiban szuper kis programokat. Ha szeretnéd meglepni a gyermekedet, akkor látogassatok el valamelyik helyszínre, és vegyetek részt a számtalan macis program egyikén. Most 6 macis helyszínt válogattunk össze, plusz egy helyütt különleges farsangi mulatsággal várnak.
 

6+1 macis és farsangos program az állatkertekben, vadasparkokban


1. Budakeszi Vadaspark - Medve-les


A Budakeszi Vadasparkba látogatók február 4-én, vasárnap, részesei lehetnek egy lélegzetelállító meteorológiai kísérletnek: a közös medve-les keretein belül testközelből tapasztalhatják meg a Budakeszi Vadaspark két medvéje, Romulus és Tibor időjós képességeit. Az „árnyékvadászaton” kívül állattréningek és szakvezetéssel egybekötött kisragadozó-etetés is várja az érdeklődőket. A vasárnapi programok a belépő árán felül ingyenesen látogathatók!

Helyszín: Budakeszi Vadaspark
Időpont: 2018. február 4. (vasárnap)
 

2. Szegedi Vadaspark - Medveles


Vajon február 2-án a Vadaspark barna medvéi kibújnak állatkerti kuckójukból, és egyből visszamennek, megijedve árnyékuktól, vagy kinn maradnak?

A Szegedi Vadaspark szívesen lát minden érdeklődőt e jeles nap délelőttjén, ahol a medvelesen kívül más állatos látványossággal is szolgálnak majd.
A konkrét programról annyit, hogy 10:30-kor érdemes a szurikátáknál megállni, ugyanis az előre bejelentkezett óvodás és iskolás csoportok álarcos vidám felvonulása kezdődik itt és ekkor - hiszen még a farsang közepén járunk -, természetesen az alkalomhoz illően hangos mackóbrummogással.

A menet kb. 11:00 órakor ér a barna medve bemutatóhoz, ahol ekkor kinyitják a medvelak ajtaját, és indulhat a macik figyelése.
A medvéken kívül más látványossággal is készülnek, hogy ne csak a medvebarátok kíváncsiságát elégítsék ki.

Helyszín: Szegedi Vadaspark
Időpont: 2018. február 2. (péntek)
 

3. Fővárosi Állat- és Növénykert - Állatok Farsangja


Idén először várja a látogatókat az Állatok Farsangja program február első hétvégéjén, a Budapesti Állatkertben. A háromnapos rendezvény ismeretterjesztő és szórakoztató programokat is rejt magában, amit egyetlen állatbarát sem hagyhat ki.

A gyerekek készíthetnek álarcokat, bábokat, részt vehetnek karneváli arcfestésen, valamint érdekes állattörténeteket hallgathatnak. Lesz jegesmedve gyógyítás, ahol fény derül arra, hogy vajon megfázhat-e a jegesmedve és hogy a fürdési szokásaiból miként lehet következtetni az elkövetkező napok időjárására.

Február 2-án jelmezes vonuláson, a rendezvény ideje alatt pedig farsangi állatbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők.
Február 3-án és 4-én a Bóbita Band szórakoztatja a jelmezbálba érkezőket.

Azok a 14 év alatti gyermekek, akik jelmezben, farsangi álarcban érkeznek, 100 Ft-os jegyárral léphetnek be az Állatkertbe!

A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg ugyan nem él barnamedve, de a farsangi programon szót ejtenek a medveles hagyományáról is.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest
Időpont: 2018. február 2-4. (péntek, szombat, vasárnap)


4. Veresegyházi Medvefarm


A néphiedelem szerint ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és ha meglátja árnyékát (vagyis szép, napos idő van), akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, amiből a régiek arra következtettek, hogy újra hideg lesz. Ha viszont nincs árnyéka, akkor kint marad, mert tudja, hogy ez a tél utolsó próbálkozása és hamarosan enyhül az idő. A hagyomány előtt tisztelegve várják a Medvefarmon a csoportok érkezését!

A gyerekek saját készítésű medve álarcban jelenhetnek meg, közös énekléssel, mondókákkal köszöntjük közösen a barlangjából előbújó medvéket.
Mackósüteménnyel, meleg teával, mackó fotózással, dalokkal, mondókákkal várnak mindenkit.
A csoportok számára 50% kedvezményt biztosítanak a belépőjegy árából.

Helyszín: Veresegyházi Medvefarm
Időpont: 2018. február 2. (péntek)
 

5. Pécsi Állatkert - Medve Napok


A Pécsi Állatkertben február első hétvégéjén kerülnek megrendezésre a Medve Napok, ahol Nikoláj, a barna medve lesz a fő attrakció. Igaz, nem tudni, mennyire lehet megbízni a jóslásában, hiszen az állatkerti medvék számára egész évben bőségesen rendelkezésre áll táplálék, így a legtöbb fogságban élő medve nem alszik téli álmot, hanem egész évben aktív.

A Medve Napok keretén belül medveles, látványetetések, macikészítés, méhészfoglalkozás várja a látogatókat, a gyerekeket egyebek közt a Hangoló zenés gyermekszínház Erdőn-mezőn műsora szórakoztatja.

Helyszín: Pécsi Állatkert
Időpont: 2018. február 3-4. (szombat, vasárnap)
 

6. Miskolci állatkert - Medveles


Érdemes a Miskolci Állatkertbe menni február 2-án, hiszen a látogatók előcsalogathatják a két barnamacit, Dorkát és Borkát a barlangjukból. A program 10:30-kor kezdődik.  

Helyszín: Miskolci Állatkert
Időpont: 2018. február 2. (péntek)


+1 Tisza-tavi Ökocentrum - Állati jó ez a farsang!


Bár macit nem találsz a Tisza-tavi Ökocentrumban, de a farsangra való tekintettel jelmezes szépségverseny lesz a helyszínen február első hétvégéjén. Ha ezen a két napon jelmezben mész, nem kell belépőjegyet venned, a jelmezes fotóiddal ráadásul internetes szavazáson veszel részt, és ajándékot is nyerhetsz.

Helyszín: Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló
Időpont: 2018. február 3-4. (szombat, vasárnap)

Olvasd el ezt is!
Mi is ez a macis hagyomány? És miért tartjuk? Érdekességek február 2-ára »

Fotó: Pexels

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.02.01