Újra mozikban a Szaffi! - A digitálisan felújított rajzfilmet az eredeti szinkronhangokkal nézheted meg

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Újra mozikban a Szaffi! - A digitálisan felújított rajzfilmet az eredeti szinkronhangokkal nézheted meg Május 3-tól az országos mozihálózatok műsorára kerül digitálisan felújított, 21. századi kép- és hangminőségben Dargay Attila Szaffi című, Jókai Mór A cigánybáró című kisregényéből készült rajzfilmje - Adta hírül az MTI 2018. április 19-én.

Május 3-tól az országos mozihálózatok műsorára kerül digitálisan felújított, 21. századi kép- és hangminőségben Dargay Attila Szaffi című, Jókai Mór A cigánybáró című kisregényéből készült rajzfilmje - Adta hírül az MTI 2018. április 19-én.


Felújított változatban újra mozivászonra kerül a Szaffi


A Szaffit 1984-ben mutatták be és máig ez az egyetlen Jókai műből készült animációs film. Rendezője a magyar rajzfilmművészet kiemelkedő alakja, Dargay Attila, akinek a nevéhez a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi mellett olyan alkotások fűződnek, mint Az erdő kapitánya, a Gusztáv-sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász - idézi fel a filmet forgalmazó KEDD Animációs Stúdió közleménye.  



A filmszalag digitális restaurálásán mintegy 30 ember dolgozott. A felújítások kulcsfontosságú munkafázisa, az eredeti színek felújítása Dargay Attila felesége és állandó alkotótársa, Henrik Irén operatőr irányításával készült.

A szereplőknek nagyszerű színészeink kölcsönözték hangjukat
A felújításnak köszönhetően a május 3-tól újra mozikban látható alkotás nézői nemcsak a film képi világát élvezhetik tökéletes minőségben, de a ma már kultikus szinkronalakításokat is, hiszen a Szaffi szereplőinek olyan színészek kölcsönözték hangjukat, mint Pogány Judit, Kern András, Bárdy György, Csákányi László, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Hernádi Judit, Maros Gábor vagy Zenthe Ferenc.

Mikor és hol lesz látható a Szaffi felújított verziója?
A film a magyar film napja országos programsorozat alkalmából április 30-án premier előtt országszerte több moziban is látható lesz. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban délelőtt vetítik először, itt a gyerekeket egyebek mellett filmrajzoló és képregénykészítő foglalkozások is várják.

A Pannónia Filmstúdióban számos lenyűgöző alkotás született
A Szaffi a Pannónia Filmstúdióban készült, amely küldetésének tekintette, hogy az ifjúságnak szóló magyar irodalom remekműveit animálja, első egész estés magyar rajzfilmje Jankovics Marcell János vitéze volt 1973-ban, amit olyan alkotások követtek, mint Dargay Attila nagysikerű Lúdas Matyija vagy Gémes József Toldi-adaptációja, a Daliás idők.

A film digitális felújítása a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban készült, a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programjának keretében.

Forrás: MTI
Fotó: port.hu

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.04.20