Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Táborba adnád a gyermeked? 6 fontos szempont, amit feltétlenül vegyél figyelembe, hogy ne legyen pénzkidobás - Szülők Lapja

Táborba adnád a gyermeked? 6 fontos szempont, amit feltétlenül vegyél figyelembe, hogy ne legyen pénzkidobás

Szülőklapja képMegsérült egy kisgyermek a táborban, mert nem volt biztonságos egy játék, az anya szerint a táboroztatók nem gondoskodtak védőfelszerelésről, ezért az ombudsmanhoz fordult. Mit érdemes figyelembe venned, ha táborozni küldöd a gyereket?

Szerző: Szülők lapja
2018-06-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Megsérült egy kisgyermek a táborban, mert nem volt biztonságos egy játék, az anya szerint a táboroztatók nem gondoskodtak védőfelszerelésről, ezért az ombudsmanhoz fordult. Mit érdemes figyelembe venned, ha táborozni küldöd a gyereket?

Táborban sérült meg a kisgyermek
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, Székely László panaszbeadvány nyomán megvizsgálta egy tábori sérülés körülményeit, és az egyedi ügyön túlmutató megállapításokat is tett. Az ombudsman az emberi erőforrásokért, valamint a fogyasztóvédelemért felelős miniszterhez fordult.

A biztos vizsgálatát egy édesanya kérte, akinek a gyermeke tavaly egy nyári táborban a védőfelszerelés nélküli trambulin használata közben a fedetlen rugók közé csúszott, és súlyos lábsérülést szenvedett, hosszú kórházi ellátásra szorult. A helyszínen nem volt egészségügyi felszerelés, a sebet konyharuhával kötözték be.

A táboroztató felelősségét az anya hiába próbálta megállapíttatni a hatóságokkal, amelyek szerinte nem tették meg a szükséges intézkedéseket. A népegészségügyi hatóság később a trambulint ellenőrizte, de akkor a védőfelszerelés már megvolt.

A táborban nem volt megfelelő az elsősegélynyújtás
Az ombudsman jelentéséből kiderül: az egészségügyi hatósági ellenőrzés során nem vizsgálták, hogy a táboroztató a táborozás teljes időtartama alatt biztosította-e kiképzett elsősegélynyújtó jelenlétét, és arra sem tértek ki, hogy a táborban volt-e elkülönített betegszoba. A hatóság azt pedig nem észlelte, hogy a játszótéri eszközök biztonságának vizsgálata nem az ő, hanem a fogyasztóvédelmem hatásköre.

Székely László rögzítette: a gyermekjogi egyezmény szerint az egyes szakjogági területeket úgy kell összehangolni, hogy átfogó, következetes védelmi rendszer jöhessen létre.

Ombudsman: Nem megfelelően szabályozott a táboroztatás - átfogó vizsgálat és változás szükséges
A gyermektáboroztatás szabályozása jelentős különbséget tesz aszerint, hogy állami és a gyermekvédelmi rendszer keretében szervezett felügyeletről vagy a magánszektor valamely szereplője által biztosított, szervezett foglalkoztatást kínáló gyermektáborról van-e szó. A jelentés szerint alapvető szemléletbeli különbség érhető tetten mind a gyermekekkel foglalkozó emberekkel kapcsolatos előírásokban, mind a jogorvoslati lehetőségekben, mind a gyermekvédelmi rendszer garanciáiban.

Az ombudsman aggályosnak tartja, hogy a magánszektor által szervezett nyári táborozás esetében hiányoznak azok a garanciák, amelyek megfelelően biztosítanák a gyermekek legjobb érdekeit. Nem elfogadható, hogy a táboroztatás alapvető, a gyermekek testi-lelki épségét garantáló feltételei teljes mértékben a profitorientált szolgáltatók mérlegelésére vannak bízva - állapította meg.

Székely László megfontolásra javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy a gyermekek biztonságát szavatoló feltételek, a kiszámíthatóság, az egyértelműség, a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvének biztosítása érdekében komplex módon vizsgálja felül a magánszektor táboroztatási feltételrendszerét, szabályozását. A fogyasztóvédelemért felelős szaktárcánál pedig kezdeményezte, hogy rendeljen el a magánszektor által szervezett táborok játszótéri eszközeinek biztonságával kapcsolatos országos, átfogó vizsgálatot.
 

Mire figyelj, mielőtt táborba adod a gyermeked? 6 fontos szempont


Hogy mi mindent érdemes végiggondolni, mielőtt táborozni küldöd a gyermekedet, abban a Budapesti Békéltető Testület összefoglalója segíthet - szempontjaikat az általuk kiadott Mindennapi fogyasztóvédelem magazin számában jelentették meg.1. Van-e pedagógus a gyerekekkel?
Ez elsősorban akkor lehet fontos, ha a tábort nem a gyerek iskolája (vagy bármely más iskola) szervezte. Bármennyire is jól hangzik egy kézműves-, filmkészítő, zenés, rajz- vagy legótábor, csak akkor tud jól működni, ha a tábort irányító felnőttek nem csak a saját szakterületükön vannak otthon, hanem a gyerekekhez is értenek. A sok, egymás számára gyakran ismeretlen gyerek között óhatatlanul kisebb-nagyobb konfliktusok törhetnek ki, ezek szakszerű feloldásához pedig pedagógus szakértelem kell. Ugyanez igaz a gyerekek fegyelmezésére, irányítására - nem beszélve az olyan helyzetekről, ha az egyik gyermeknek például hiányozni kezdenek a szülei vagy úgy érzi, kiközösítik a többiek.

2. Milyen korcsoportú gyerekek vannak együtt egész nap?
Nem igazán szorul különösebb magyarázatra, hogy egy 6-7 éves és egy 14-15 éves gyerek igényei, érdeklődése jelentősen eltérnek egymástól. Ezért mindenképpen érdemes informálódni a csoport nagyságáról, összetételéről és arról is, hogy korosztályonként tovább bontják-e a táborban résztvevő gyerekeket. Sajnos elég gyakori tapasztalat, hogy a vegyes és nagy életkori szórást mutató csapatoknál a felügyelők a nagyobb, tovább koncentrálni képes gyerekekkel foglalkoznak intenzívebben, míg a kicsik emiatt unatkoznak vagy nekiállnak rosszalkodni, és a szülőt értesítik erről - holott csak az történt, hogy nem vették figyelembe az életkori sajátosságaikat.

3. Hányan vannak egy csoportban? Hány gyerek jut egy felnőtt kísérőre?
Csatlakozva az előző ponthoz, nagyon nem mindegy, hogy egy 10-12 fős csoportot visz 2-3 felnőtt, ahol szinte személyes figyelem jut a gyerekünkre, vagy egy közel 30 fős csapatért felel ugyanennyi felnőtt.

4. Van írásbeli szerződés, biztosítás, felelősség?
Sok szülőben fel sem merül, hogy nyári tábor kapcsán írásbeli szerződést írjon alá, biztosítást kössön, vagy rákérdezzen, hogy a táboroztató rendelkezik-e biztosítással, pedig ezek is fontos szempontok. A gyerekek egészségi állapotáról pedig a szülők felelőssége nyilatkozni, arról a táboroztató nem tehet, ha valaki fertőző betegséggel küldi el gyermekét a táborba, és így többen megbetegszenek.

5. Milyen ellátást kapnak a gyerekek? Figyelembe tudnak-e venni speciális igényeket?
Szintén fontos kérdés, hogy mennyit, mikor és milyen minőségben kapnak enni a gyerekek. Ha egész napos vagy ottalvós táborba megy a gyermekünk, érdemes információt szerezni az előző évek tapasztalatai alapján az ellátásról, hiszen az nem jó megoldás, hogy egész nap nem eszik a gyerek, csak mert nem ízlik neki az étel. Ha pedig a gyermek ételallergiában, intoleranciában szenved, mindenképpen egyeztetni kell előzetesen a tábort szervezőkkel, hogy meg tudják-e oldani az étkezését.

6. Alkalmas-e a gyerek a táborozásra?
Végezetül a szülőnek objektíven meg kell vizsgálnia, hogy életkorából, érdeklődési köréből, személyiségéből fakadóan alkalmas-e a gyermek a táborozásra, és ha igen, milyen táborba menjen, hol érezné jól magát.

Izgága gyereket például ne küldjünk sok üléssel járó kézműves táborba, ő menjen sportolni, míg a kényelmesebb gyerek élvezni fogja az olyan táborokat, ahol pihenhet, kikapcsolódhat.

Egy alapvetően zárkózott gyereket ne küldjünk egyedül, ismerős nélkül táborozni, mert nem fogja jól érezni magát, nehezen fog feloldódni, és nem ettől lesz majd nyitottabb. Ugyanez a helyzet, ha a gyerek ragaszkodó típusú, nem szeret nélkülünk lenni, esetleg fél a sötétben: az ilyen gyerek csak rettegni fog az ottalvós táborban. Ezek a helyzetek nem megedzik a gyereket, hanem elmélyíthetik a már meglévő félelmeit.

A szünidő, a tábor alapvetően azért van, hogy a gyermek pihenjen, élményeket gyűjtsön és jól érezze magát - mint ahogy mi, felnőttek is e célból megyünk el vakációzni, érdemes ezt szem előtt tartani.

Forrás: MTI, kamaraonline.hu/Mindennapi Fogyasztóvédelem
Fotó: flickr/enduringessence.com

Címkék: tábor, táboroztatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Sulival a fürdőbe akció 2018: kedvezményes belépőjegyek, egyéb kedvezmények diákoknak június 1-15-ig - Fürdőlistával!
Sulival a fürdőbe akció 2018: kedvezményes belépőjegyek, egyéb kedvezmények diákoknak június 1-15-ig - Fürdőlistával!

A tanítási időszak utolsó heteiben a diákok lelki szemei előtt a vakáció, a vízpart, a szabadság lebeg. Most a tanáraik mentőövet dobhatnak, egy közös strandolás, fürdőzés formájában, ha részt vesznek a Sulival a Fürdőbe! akcióban, a Magyar Fürdőszövetség szervezésében.

tovább a cikkre
Ezer lámpás éjszakája 2018 - Miért tűnik el olyan sok gyerek Magyarországon? Elmondjuk az okokat
Ezer lámpás éjszakája 2018 - Miért tűnik el olyan sok gyerek Magyarországon? Elmondjuk az okokat

Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben - közölte az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány. Miért tűnik el olyan sok gyermek Magyarországon? #gyertekhaza #vigyázzrám

tovább a cikkre
Gyermeknapi programok 2018: 31 szuper program Budapesten és vidéken, ahova vidd el a gyereket a hétvégén!
Gyermeknapi programok 2018: 31 szuper program Budapesten és vidéken, ahova vidd el a gyereket a hétvégén!

Május utolsó vasárnapján - mint minden évben - a gyerekekről szól a nap, a hétvége. Az idei május 27-i gyermeknapon, illetve a május 26-27-i gyermeknapi hétvégén országszerte izgalmas, kalandos rendezvényekkel készülnek a kicsiknek és nagyobbaknak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Karalábés zöldbabfőzelék

Karalábés zöldbabfőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g karalábé 100 g zöldbab

Recept:

A karalábét megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd a zöldbabbal együtt kevés vízben megfőzzük. Amikor megpuhultak, szitán áttörjük.


DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

A hozzátáplálás elején adható egyszerű fő(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Akár 2,5 havi pelenka ingyen! Így kaphatsz vissza 150 ezer forintot az államtól, és most még nyerhetsz is!

vissza vissza