Ilyen holdfogyatkozást csak egyszer láthatsz az életben! - Mikor kezdődik, meddig tart és mit figyelj ma éjjel az égbolton?

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Ilyen holdfogyatkozást csak egyszer láthatsz az életben! - Mikor kezdődik, meddig tart és mit figyelj ma éjjel az égbolton? 2018. július 27-én, pénteken este lesz az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása. Érdemes megnézni, hiszen hasonló jelenség a NASA szerint nem is történik egészen 2287-ig - azaz 269 év múlva! 2018. július 27-én, pénteken este lesz az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Este fél 10 körül érdemes fürkészni az eget
Kiss László csillagász elmondta: pénteken egy vonalba kerül a Nap a Föld és a Hold, és a Hold este a Föld árnyékkúpjába lép. Mint mondta, az esemény egyediségét az adja, hogy a Hold a földkörüli pályájának távolabbi szakaszán jár, ezért kisebbnek látszik a korongja, tovább tud a Föld árnyékában tartózkodni.

Ilyen holdfogyatkozást csak egyszer láthatsz az életben! - Mikor kezdődik, meddig tart és mit figyelj az éjszakai égbolton?

Mint ismertette, amikor este felkel a Hold, már rögtön napnyugta után elkezdődik a korong elhalványodása, a teljességet körülbelül 21 óra 30 perckor fogja elérni - ekkor belép a teljes árnyékba. Nem tűnik el teljesen, mélyvörös színe lesz a földi légkörön átszűrődő napfénynek köszönhetően - mondta a csillagász, hozzátéve, hogy a Hold mintegy másfél óráig, 1 óra 43 percig lesz a Föld árnyékában, majd elindul kifelé, a jelenség éjfél után fog véget érni.

Ritka jelenség, 269 év múlva lesz megint
Érdekességként említette azt is, hogy a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban, így a bolygó a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb égitestté vált. 2003-ban a Mars és a Föld között csak 55,7 millió kilométer volt: ez volt a legközelebbi pozíciójuk az elmúlt mintegy 60 ezer évben, és hasonló jelenség a NASA szerint nem is történik egészen 2287-ig - azaz 269 év múlva!

A két jelenség együtt nagyon szép látvány lesz, érdemes megnézni akár szabad szemmel is - hangsúlyozta a csillagász, hozzátéve, hogy az országban több tucat helyen lesznek bemutatók is.

Ilyen holdfogyatkozást csak egyszer láthatsz az életben! - Mikor kezdődik, meddig tart és mit figyelj az éjszakai égbolton?

Még a Tejutat is látni lehet
Ha egy sötét helyre kimegyünk, nem a város közepéről nézzük a jelenséget, a holdfogyatkozás közepén fel fog tűnni a Tejút fényes sávja az égen. Másfél óráig teljesen be fog sötétedni az éjszaka - ismertette a jelenséget.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közlése szerint a Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz.

Forrás, fotó: MTI
Kezdőfotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.07.27