Őszi bakancslista családoknak 2018: 61 kihagyhatatlan program, ahova idén ősszel vidd el a gyereket! - Budapesti és vidéki helyek

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Őszi bakancslista családoknak 2018: 61 kihagyhatatlan program, ahova idén ősszel vidd el a gyereket! - Budapesti és vidéki helyek Hűvösebbre fordult az idő? Nem számít! Ne gubózzatok be otthon, még ha hidegebb is az idő, süt a napocska és mi 61 olyan szuper helyszínt, programot gyűjtöttünk össze, ahol a gyerekek és a felnőttek, a családok szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak, válasszatok!

Hűvösebbre fordult az idő? Nem számít! Ne gubózzatok be otthon, még ha hidegebb is az idő, süt a napocska és mi 61 olyan szuper helyszínt, programot gyűjtöttünk össze, ahol a gyerekek és a felnőttek, a családok szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak.

A programok között van szabadtéri és benti helyszín is, így az időjárás nem lehet kifogás. Cikkünket folyamatosan bővítjük majd az ősz folyamán az újabb és újabb programokkal. Válasszatok vagy akár próbáljátok ki mindet! (Érdemes az összes programot végignézni, mert nem időrendi sorrendben vannak a listában!)
 

ŐSZI BAKANCSLISTA CSALÁDOKNAK: 61 szuper program Budapesten és vidéken


1-11. Ingyenes múzeumok október 23-án, valamint bizonyos szombaton és vasárnap

Minden évben háromszor, a nemzeti ünnepeken (azaz március 15., augusztus 20., október 23.) ingyenesen lehet belépni számos múzeumba. Itt a lehetőség, hogy ingyen múzeumlátogatást szervezzetek, akár az egész család számára!

Melyik múzeumba mehettek? Például a Természettudományi Múzeumba, az Iparművészeti Múzeumba vagy a Magyar Nemzeti Múzeumba. Emellett pedig a hónap bizonyos szombatján és vasárnapján szintén ingyen látogathatók egyes múzeumok és várak.

11 ingyenes budapesti múzeum a nemzeti ünnepeken - az állandó kiállítások ingyen látogathatók:
- Természettudományi Múzeum
- Iparművészeti Múzeum
- Magyar Nemzeti Múzeum
- Aquincumi Múzeum és Fürdőmúzeum
- Földalatti Vasút Múzeum
- Terror Háza
- Petőfi Irodalmi Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Földrajzi Múzeum
- Tűzoltó Múzeum
- Hadtörténeti Intézet és Múzeum
A részletes listát korábbi cikkünkben találod, itt »



12. Az Olvasás éjszakája 2018 - szeptember 29.

Az Olvasás éjszakája most szombaton! Mutasd meg a gyereknek, hogy nem csak a kütyüzés izgalmas! Szuper ingyenes programok várják a kis és nagyobb könyvbarátokat szeptember 29-én. Lesz mesematiné, mesedélután, zenés foglalkozás, bábelőadás, tombola, sőt, még katicacsoki-kóstolás is! Mutatjuk a helyszíneket és a programokat, kattints ide »

Helyszín: Országszerte több helyszínen
Időpont: 2018. szeptember 29.
INGYENES!
 

13. X. Ferencvárosi Mesenap - szeptember 29.

A Kerekerdő parkban színes programokkal várják a gyermekeket, családokat szeptember 29-én, ahol koncertek, gyermekrajz-kiállítás, bábszínházi előadás, népi kézműveskedés, interaktív játszóház, hennázás, állatsimogató és ugrálóvár teszi teljessé a napot.

Helyszín: Kerekerdő park, 1096 Budapest
Időpont: 2018. szeptember 29. 10:00-16:00
INGYENES!
 

14. A Magyar Népmese Napja - szeptember 30.

A Magyar Népmese Napja virrad fel szeptember 30-án, amikor a Várkert Bazárban, ahol a gyermekek megismerkedhetnek Mátyás királyról szóló népmesékkel, megkóstolhatják a Mathias Rex tortát, kiállításon, lovagi tornán és kézműves foglalkozáson vehetnek részt délután.

Helyszín: Várkert Bazár (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.)
Időpont: 2018. szeptember 30., 14:00-18:00
INGYENES!
 

15. Mátyás király játszótér a Budai várban

2018 Mátyás király emlékéve, s ha már jó királyunkra emlékezünk, érdemes beugrani a Budai várban, a Halászbástya mellett található, gyönyörű mese játszóparkba, ami minden részletében a Mátyás királyt övező legendákra épít. Mi már kipróbáltuk, erről bővebben itt olvashatsz »

Helyszín: Budai vár (1011 Budapest, Hunyadi János út 24.)
Időpont: Egész évben, ahogy az időjárás engedi.
INGYENES!

16. Állatok Világnapja - október 6.

Az idei évben a Szép Ernő Színház Kulturális Egyesülettel közösen készül az Állatsziget az egész napos rendezvényre, gazdag programkínálattal várják az idelátogatókat. Többek között lesz: Kutyás bemutató, Ludas Matyi vásári mesejáték, Csizmás Kandúr zenés mesejáték, koncert, tombola, gyerek-aerobik, bohócok, bábelőadás, arcfestés, kézműves foglalkozás, tanácsadások, bolhapiac gyerekeknek, tanyaolimpia és sok más izgalmas program..

Helyszín: Rex Állatsziget (1048 Budapest, Óceánárok u. 33.)
Időpont: 2018.október 06. 10:00-17:00
INGYENES!
 

17. Zöldgömb fesztivál 2018 - október 28.

A Zöldgömb fesztivál ingyenes, ismeretterjesztő, családi rendezvény, ahol könnyen alkalmazható, gyakorlati ismereteket adnak – hiteles szakértők segítségével –, olyan környezettudatos életmód megteremtéséhez, amellyel hozzájárulhatunk Földünk megőrzéséhez. Játék és sok-sok nyeremény mellett, akár az egész család számára kínálunk hasznos érdekes és szórakoztató programokat, ismeretterjesztő előadásokat.

Helyszín: Akvárium Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.)
Időpont: 2018. október 28. 09:55-19:00
INGYENES!
 

18-20. 3 Margitszigeti játszótér

Még ha beköszönt is az ősz, akkor is érdemes kilátogatni a játszóterekre, ha nem esik épp az eső. Persze tudom-tudom, a gyerkőcöknek mindegy lenne, fúj-e, esik-e, akkor is játszótereznének... Ha idén még nem jutott el a család a Margitszigetre, épp itt az ideje!
3 szuper játszótér is vár rátok itt, az Árpád-hídnál az öko-játszótér, a Margitszigeti szökőkút közelében a régi "Nagy" játszótér és a Margit-híd felől érkezve a Hajós Alfréd uszoda után található az árnyas fák rejtekében egy szuper, nagy játszótér. A margitszigeti játszótereket bemutató, összehasonlító cikkünket elolvashatod, itt »

Margitszigeti játszóterek helyszíne: Budapest, Margitsziget
Időpont: Egész évben látogatható
INGYENES!

MP-Őszi bakancslista családoknak 2018! xx szuper ingyenes program, ahova vidd el idén ősszel a gyereket
Fotó: Szülők Lapja
 

21-30.  10 gyönyörű kirándulóhely Budapesten, ami bejárható babakocsival és kisgyermekkel is

10 könnyű túraútvonalat is ajánlunk azoknak, akik szeretnének egy kicsit a természetbe kimozdulni, és a gyerekeket az otthoni kockulás helyett inkább erdei sétára, futkározásra csábítani. Gyűjtsetek a séta során ősz-marta színes leveleket, érdekes kavicsokat, elhullott terményeket (gesztenye, makk, stb.) és kreatívkodjatok velük otthon azokon a napokon, amikor az időjárás már nem alkalmas a kinti időtöltésre! A túraútvonalakról részletesebben olvashatsz cikkünkben, itt »

Helyszín: Budapest több pontja
Időpont: Egész évben látogatható
INGYENES!
 

31. Kürtőskalács Fesztivál - október 12-14.

Idén is 3 napos lesz a Kürtőskalács Fesztivált, ahol családi programok mellett élvezhető a fantasztikus kürtőskalácsok íze is. A hagyományos, parázson sült kürtőskalács mellett a szervezők gondoltak az ételintoleranciában szenvedőkre is és különleges kürtőskalácsokkal is készülve várják az érkezőket.
Koncertek, gyerekműsorok,bűvészműsor, kézműves vásár, mesterség bemutatók várják az érdeklődőket.

Helyszín: Gesztenyés-kert (1124 Budapest)
Időpont: 2018. október 12-14.
INGYENES!


32. Meseösvény: Érzékek ösvénye a Ferenc-hegyen

Mimó és Csipek először a Ferenc-hegyen talált otthonra, az Érzékek ösvényén várják a kíváncsiskodókat, a Ferenc-hegyi élővilágot ismertetik meg az érzékek segítségével. A meseösvény kb. 400 méter hosszú, könnyű sétával bejárható, az útvonalhoz tartozó mese letölthető innen »

Érzékek meseösvény helyszíne: Budapest, II. kerület, Ferenc-hegy
Időpont: Egész évben látogatható
INGYENES!

MP-Őszi bakancslista családoknak 2018! xx szuper ingyenes program, ahova vidd el idén ősszel a gyereket
Fotó: Facebook/mimoescsipek

Még több meseösvényről olvashatsz korábbi cikkünkben, itt »
 

33. BeActive Night - A legmozgalmasabb fesztivál - szeptember 29.

Az év legmozgalmasabb fesztiválja ingyenes részvétellel! Sport a jégen, Minden, ami víz, Fitnesz birodalom, Placc, Célra tarts, Háló fölött, Szedd a lábad, tánc és küzdősportok témában várják a mozogni vágyókat. A mozgásformák kipróbálását zsetonokkal jutalmazzák, amelyek beválthatóak különféle világítós termékekre: szemüveg, tollaslabda, hűtőmágnes, szelepsapka, labda, frizbi, hulahopp, teknős... stb. Az Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül mozogjanak többet és azután az egész évben maradjanak továbbra is aktívak.

Helyszín: Tüskecsarnok (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)
Időpont: 2018. szeptember 29. 19:00-01:00
INGYENES!
 

34-35. Világjáró Gyerekek-programsorozat: Mexikó, Norvégia - október 27., november 24.

Budapest belvárosában minden hónapban új nemzet kultúrájával ismerkedhetnek meg a gyerekek mesékkel, animációs filmekkel, színházi eladásokkal, gyermekjátékokkal és közös beszélgetésekkel. Játékos országismeret után egy a témához kapcsolódó báb- vagy táncelőadás, animációs film vetítés következik. Ezek után a kreatív foglalkozások következnek, amelyben 3-4, különböző korosztályokra kidolgozott, de a matiné témájához illeszkedő foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek.

Október 27-én Mexikó, november 24-én pedig Norvégia kultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A program mindenki számára ingyenes, de regisztráció-köteles! Erről bővebb információ, itt »

Helyszín: Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet)
Időpont: 2018.október 27., 2018. november 24. 09:30-12:30
INGYENES!
 

37. Kopaszi-gát

MP-Őszi bakancslista családoknak 2018! xx szuper ingyenes program, ahova vidd el idén ősszel a gyereket
Fotó: Szülők Lapja

Gyerekes családok közkedvelt hétvégi pihenőhelye, ahol parkosított, csodaszép környezet, modern kávézók, padok, ápolt gyep, egy kisebb játszótér, tiszta mosdók és legfőképpen kellemes Duna-parti környezet várja az idelátogatókat. Kismotort, labdát, plédet vigyünk magunkkal! Ha lehet, akkor a hétvégét kerüljük el, mert ilyenkor viszonylag zsúfoltabb a helyszín. Jó tudni, hogy a Kopaszi-gátat a menetrend szerinti BKV hajójárattal is meg lehet közelíteni!

Helyszín: Budapest, Kopaszi-gát
Időpont: Egész évben látogatható
INGYENES!
 

38. Terézvárosi Búcsú - családi fesztivál a Családok Éve jegyében - október 13-14.

Terézvárosban izgalmas, ingyenes programok várják az érdeklődőket október 13-14-én. Bemutatkoznak a terézvárosi óvodák, iskolák, gyerekzenekarok koncerteznek. Ezenkívül kézműves- és gasztronómiai vásár, fotószínház, bábszínház, folklórműsor, pontgyűjtő játékok a vásár területén, Vitéz László Bábjáték-automata, táncház, bűvész, illuzionista műsor, KRESZ-pálya várja a családokat. Részletes program a www.terezvarosibucsu.hu honlapon olvasható.

Helyszín: Budapest, VI. kerület, Eötvös utca, Szófia utca
Időpont: 2018. október 13-14.
INGYENES!


39. MÜPA – Cifra Palota vasárnaponként

MP-Őszi bakancslista családoknak 2018! xx szuper ingyenes program, ahova vidd el idén ősszel a gyereket
Fotó: MÜPA

 
Minden vasárnap ingyenes gyerekprogramok várják a családokat a MÜPA-ban, a Cifra Palota elnevezésű rendezvénysorozattal. A színpadon zenés-táncos előadások, mesejátékok zajlanak, a termekben pedig kreatív foglalkozások, készségfejlesztő játékok biztosítják a felhőtlenül jó hangulatot, az adott hét tematikájához kapcsolódóan.

Helyszín: Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: 2018. minden vasárnap, 10:00-13:00
INGYENES!


40. Bűvös Erdő - Boszorkányos küldetés

A Bűvös Erdő - Boszorkányos küldetés kiállítás egy izgalmas, kihagyhatatlan gyermekprogram. A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli, elvarázsolt erdőbe érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve izgalmas kaland részesei lehetnek.

Helyszín: Budapest, Vajdahunyadvár (Mezőgazdasági Múzeum).)
Időpont: 2018. 09. 22-11.04. Hétfő zárva, Kedd-vasárnap 10:00-17:00 óráig (október 23-án nyitva) 
BELÉPŐJEGYES!
 

41. VI. Országos Rajzfilmünnep - október 26-28.

Az országszerte mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban zajló vetítésekhez egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítással, kézműves foglalkozással, bábbemutatóval várják az érdeklődőket. Több mint 90 település csatlakozott a rendezvényhez.

A Rajzfilmünnep programja több mint 130 animációs alkotásból, egész estés és kisfilmből, illetve sorozatból áll,  amelyekből a résztvevő helyszínek szabadon választhatnak. A filmkínálat nemcsak a gyerekeknek szól, felnőtteknek készült magyar és nemzetközi animációs filmeket is beválogattak a szervezők a programba. Több információt találsz itt »

Helyszín: Országszerte, több helyszínen
Időpont: 2018. október 26-28.
INGYENES!
 

42. Nyílt nap a Hungária villamos kocsiszínben - október 6.

A BKV 50 éves programsorozatának részeként megnyílik a családok előtt október első szombatján a Hungária villamos kocsiszín.

Helyszín: Hungária Kocsiszín (1087 Budapest, Törökbecse u.1.)
Időpont: 2018. október 6., 10:00-16:00
INGYENES!
 

43. Ingyenes Harry Potter Halloween napok - október 27., november 3.

Öltözz rétegesen, mert kinti-benti program, de forró teát biztosítanak a szervezők! Találkozhatsz Harry Potter karakterekkel és megkóstolhatod a mágikus világ finomságait, készíthetsz azkabani rabosítási posztert, párbajozhatsz Halálfalókkal. A belépés díjtalan, de aki "Harry Potter varázsvilágos" jelmezben érkezik, annak 25% kedvezményt biztosítanak a szervezők a Sütiház minden saját készítésű finomságára.

Helyszín: Zelenák Sütiház (1036 Budapest, Bécsi út 57-61. -1 szint)
Időpont: 2018.október 27. és november 3.; 10:00-16:00
INGYENES!
 

44. 11. Zebegényi Tökvilág Fesztivál - szeptember 29.

2018. szeptember 29-én szombaton egész napos összművészeti kavalkád Zebegényben! Kirakodóvásár, koncertek és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások várják a fesztiválra érkezőket. Többek között töklökő-, tökfaragó-, töksúlysaccoló-, és tökmagpöckölő versenyek, tökös ételek és italok várják a vendégeket.

Helyszín: Zebegény
Időpont: 2018. szeptember 29.
INGYENES!
 

45. Őszi Munkagépes Mulatság - Budaörs - október 6.

Ha a te gyereked is odavan a hatalmas, zajos munkagépekért, ha az építkezések kerítésénél hosszú percekig kell álldogálnotok, hogy a gépeket csodálhassa, akkor ez a program Nektek való! Testközelből is megismerkedhettek az építőipari munkagépekkel. Markoló, daru, bobcat, kukásautó és rengeteg kapcsolódó program várja a lurkókat, akik akár ki is próbálhatják a gépeket. Ha inkább játékváltozatukkal időznének, lesz munkagépes játszóház is. Na és persze tombola!

Helyszín: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 44.
Időpont: 2018. október 6., 09:00-18:00
BELÉPŐJEGYES!
 

46. A népmese napja - Siófok - szeptember 30.

Benedek Elek születésnapja Siófokon a népmese napja. Ennek tiszteletére kézműves foglalkozások, népdalkoncert, mesés faragások közös barkácsolással és mesemondó előadása szórakoztatja a közönséget.

Helyszín: Kálmán Imre Kulturális Központ (8600 Siófok, Fő tér 2.)
Időpont: 2018. szeptember 30., 10:00-13:00
INGYENES!
 

47. Hello Harlekin! Évadkezdő családi nap - Eger - szeptember 29.

Ingyenes családi nappal nyitja az évadot a Harlekin Bábszínház. Előadások, koncertek, kézműves foglalkozások, mely mind-mind ingyenesen látogathatóak. A nap házigazdája Harli, a bábszínház kabalafigurája. Délelőtt a legkisebbeké, kora délután az óvodásoknak, uzsonna után a kisiskolásoknak kínálnak programot, este pedig a középiskolásokat, az egyetemistákat és a felnőtteket hívják különleges játékra.

Helyszín: Harlekin Bábszínház (3300 Eger, Bartók Béla tér 6.)
Időpont: 2018. szeptember 29., 10:00-20:00
INGYENES!
 

48-57. 10 szuper kirándulóhely a Cserhátban

Van itt több kővár, tanösvény, tó és kalandpark, gyönyörű kastély és a festői Palóc Grand Canyon, ahol még egy lombkorona-sétányt is találsz! Sok fontos infót találsz a cikkünkben itt »» , hogy könnyebb legyen a családi kirándulást megszervezni!

Helyszín: Cserhát
Időpont: Egész évben érdemes felkeresni.
INGYENES!


58. Szent Mihály-napok Dunakeszin - szeptember 29-30.

A hagyományokhoz híven a Szent Mihály-napokon Dunakeszin idén is színpadi műsorokkal, népi játszótérrel, kirakodóvásárral és vidámparkkal várják a családokat. Felelevenítésre kerülnek a helyi népszokások is, amik kicsiket, nagyokat egyaránt szórakoztathat.

Helyszín: 2120 Dunakeszi, IV. Béla király tér
Időpont: 2018. szeptember 29-30.
INGYENES!
 

59. Töklámpás Fesztivál - Balatonboglár - október 6-7.

"Faragj te is töklámpást!!!" szlogennel invitálnak a szervezők a Töklámpás Fesztiválra Balatonbogláron, ahol tökfaragás, tökös sütés-főzés, tökös játékok, töklámpás verseny és persze vásár vár az ide látogatókra. Ezen kívül vásári komédia, színpadi műsorok teszik felejthetetlenné a napot a városban több helyszínen.

Helyszín: Balatonboglár - Szőlőskislak, Művelődési Ház (Fő u. 2.)
Időpont: 2018. október 6-7.
INGYENES!

 

60. Piroslábos fesztivál - Szigetmonostor - szeptember 29.

Szigetmonostoron egynapos kulturális, kulináris fesztivál keretében kívánják a falusi életet bemutatni az érdeklődőknek. Megnyílnak a porták, és a rengeteg, színes program között a legkisebbekre is gondoltak, őket várja a Meseudvarban mesés-dalos játék, mesekuckó, mesepróba és főzőcske a piros lábasban.

Helyszín: 2015 Szigetmonostor, Fő utca
Időpont: 2018. szeptember 29., 10:00-tól
INGYENES!
 

61. Adventi vásárok Budapesten és vidéken (később)

Bizony, hamarosan megnyitnak az idei adventi vásárok is, ahova akkor is érdemes kilátogatni, ha nem akarsz venni semmit, hiszen a fények, illatok, a hangulat különleges élményt adnak. Bővebbet a későbbiekben tudunk mondani az egyes programokról, de gyerekekkel érdemes egyszer ellátogatni valamelyik adventi vásárba.

Helyszín: Budapest számos pontján
Időpont: 2018. november 09-től
INGYENES!

Fotók: MÜPA, Fb/mimoescsipek, Szülők Lapja, Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.09.28