Múzeumok éjszakája 2019: 36 különleges program gyerekeknek és felnőtteknek! - Budapesti és vidéki helyszínek

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Múzeumok éjszakája 2019: 36 különleges program gyerekeknek és felnőtteknek! - Budapesti és vidéki helyszínek A Múzeumok Éjszakája programsorozat a gyerekeknek is számos izgalmas, érdekfeszítő és tartalmas programlehetőséget kínál. Ebben az évben Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne. Az idei fő gondolat: Digitalizáció és Utazás. Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" ezúttal Szombathely lesz.

Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye - mondta el a Múzeumok éjszakája sajtótájékoztatóján a budapesti Postamúzeumban Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Mára hagyománnyá vált, hogy a családok felkerekednek ezen az estén, és általában több múzeumot is bejárnak - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is mintegy 400 ezer látogatót várnak a Múzeumok éjszakájára.



Fő tematikák: digitalizáció és utazás
Az idei év fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás. Az utazás egyre gyorsabb és olcsóbb lett az elmúlt évtizedekben, elérhető közelségbe hozva a távoli és egzotikus kultúrák kincseit és értékeit is. A digitalizáció pedig kereshetővé és akár otthonunkból böngészhetővé tett szinte mindent, ami minket körülvesz: a műalkotásoktól kezdve a természet csodáin át egészen a világűr titkaiig.

Szombathely mint kiemelt helyszín
Az idei év főszereplő városa Szombathely. Eger, Kecskemét, Debrecen és Pécs után egy nyugat-dunántúli város kap lehetőséget arra, hogy kiemelt helyszínként vegyen részt a Múzeumok Éjszakája programon.

A szombathelyi Savaria Múzeum gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriznek, itt található például Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye is. Különösen vonzó helyszín még az Iseum, ahol Isis istennő savariai szentély-együttesének jelentős része csodálható meg.

Mutatunk néhány vidéki és budapesti programot a Múzeumok Éjszakájára, a teljes felhozatalt a muzej.hu oldalon nézheted meg!
 

13 budapesti program a Múzeumok éjszakájára 2019


1. Aeropark Budapest Repülőmúzeum – Légiközlekedési Kulturális Központ
1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér; Aeropark

A Múzeumok Éjszakáján az Aeroparkban idén is életre kelnek a műszerek több repülőgép pilótafülkéjében. Fényárban úszik majd a többi között az Il-18-as, a Yak-40-es, a Tu-154-es és az L-410-es. A fedélzeten a Malév egykori kapitányai és utaskísérői mesélnek a repülés világáról, karrierjükről, a légitársaság legendás típusairól, legizgalmasabb útvonalairól, miközben a háttérben a fedélzeti rádión a torony és a ferihegyi járatok forgalmazása duruzsol.

Az esti órákban látványos és akciódús események zajlanak az Aeroparkban. Vészhelyzeti és mentési szimulációs bemutatót tart a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóság, valamint az AMS Mentőszolgálat.

2. Állatorvos-történeti Gyűjtemény
1078 Budapest, Bethlen Gábor utca 22-24.

Állati érdekességek, Állati kincsvadászat a campus kertjében, Emlékezz - Állati memóriajátékok és kirakók, Én pici pónim - pónilovaglás és pónisimogatás, Kreatív foglalkozások kicsiknek és még sok más izgalmas program.

3. Aquincumi Múzeum
1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Ingyenes kézműves foglalkozásokkal várunk kicsiket és nagyokat az egész délután folyamán, de lesz mesemondás és játékok gyerekeknek, ahol izgalmas történetekkel ismerkedhetnek meg az Ókorból. Aki ügyes, megpróbálkozhat az Állatcsont-kirakó vagy akár egy kalandtúrán is részt vehet Aquincumban.

4. Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
1014 Budapest, Szent György tér 2.

16:00-16:45 Mátyás király bolondos bolondja: a Maszk Bábszínház sok zenével, nagy, látványos marionett bábokkal, élő szereplőkkel és árnyjátékkal készült előadása megjeleníti a mesék igazságos királyát és az igazságot kereső embert is. A programot kisiskolás korosztály számára ajánljuk. Helyszín: Barokk csarnok

18:00-19:00 Műtárgysimogató: a kvíz során kicsik és nagyok érintéssel kell felismerjék a rejtett, ásatásokon előkerült, középkori tárgyakat. A résztvevők számos érdekességet tudhatnak meg a műtárgyakról a programot vezető animátoroktól. Helyszín: Fsz., folyosó vége, baloldal

5. Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény
1213 Budapest, Szent István út 230.

18:00-20:45 Miénk az udvar! - játék sötétedésig
A művelődési ház udvarán trambulin, ugrálóvár, népi fajátékok és állatsimogató várja a gyerekeket sötétedésig.

18:15-18:45 A Pöttyös bőrönd titkai - interaktív bohócműsor
A bohóc és az ő pöttyös bőröndje érkezik a művelődési ház udvarára. Szerepet kap a történetben egy varázslósapka, egy csodapumpa és természetesen a gyerekek is. A bőröndben rejtőző különleges játékok és tárgyak, valamint a varázslósapka segítségével azt kell kideríteni, hogy... (még titok, majd a piros orrú bohóc elmeséli!)

6. Fiumei úti sírkert és "Nemzeti Emlékezet Múzeuma"
1086 Budapest, Fiumei út 16-18.

15:30-tól és 17:00-től - Így nevelj hőst, avagy mitől válik hőssé valaki címmel irányított történetmesélésen is részt vehetnek a gyerekek, amelyen kreatív és ügyességi feladatok, kincskeresés és csodakészítés várja őket. Lehet közösen egy nagy képet festeni, képzeletbeli tájakat kirakni, hintót építeni kartonból, kaleidoszkópot varázsolni írásvetítővel. (regisztrációhoz kötött)

7. József Attila Emlékhely
1095 Budapest, Gát utca 3.

17:30-18:30 Katáng Együttes Gyermekkoncertje - Aludj el szépen, kis Balázs

8. Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

14:00-től, 16:00-tól, 18:00-tól, 20:00-tól, 22:00-től A kastély titkai - Épületséta és zseblámpás kriptatúra: Ki építette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? És Mágnás Elzához, a háború előtti Budapest leghírhedtebb rosszéletű nőjéhez? A vezetésen fény derül minderre - és még jó néhány titokra.

9. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, Korona tér 1.

„Vigyázat, csalok!” – Rodolfo vándorkiállítás a népszerű bűvész életéről, valamint Bűvészképző, ahol megtanulhatod, hogyan kápráztass el bárkit néhány ügyes fogással! Ügyességi-, kártya- és látvány trükkökkel várnak az érdeklődőkre.

10. Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Idén Múzeumok Éjszakáján a legugatósabb négylábú barátaink lesznek a főszereplők a Vajdahunyadvárban. Menj el, és ismerkedj meg a kilenc magyar hungarikum kutyafajtával. Vegyél részt a látványos kutyabemutatókon, járd végig az interaktív élménypályát a múzeumban, vagy hallgass izgalmas kutyás ismeretterjesztő előadásokat! A Legyen Ön is kutyaokos vetélkedőnkön a tudásodat is összemérheted másokkal. Kutyasimogató, koncert, vetítés és mesemondás is szerepel a leghosszabb múzeumi éjszaka programjai között!

Az Erdészet Napokhoz kapcsolódóan kerülnek megrendezésre - az Agrárminisztérium támogatásával és az Állami Erdészetek közreműködésével - az erdészeti témájú programok: kisvadak bemutatója, Kiránduljunk az erdőben!, vadászkürt-bemutató, interaktív játékok, erdészeti élménypálya.

11. Magyar Természettudományi Múzeum
1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

17:00-20:00 Mesék és igaz történetek nem csak gyerekeknek:
Magellán, Robinson, Misi Mókus és a Fekete kalózok igaz története diavetítővel előadva.
Mesék a falon. Azoknak, akik gyermekkorukban imádták a diafilmeket, és azoknak, akik gyermekeiknek szeretnék a diafilmezést megmutatni.

12. MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, Hűvösvölgy állomás
1021 Budapest, Hűvösvölgy

18:00-tól hajnali 1-ig
- Éjszakai vonatozás: Hagyományos és nosztalgiavonatok közlekednek éjjel 1 óráig a Gyermekvasút egy szakaszán (menetrend a honlapon)
- Vezetett éjszakai túra a Hárs-hegyen
- Hűvösvölgy állomáson forgalmi iroda megtekintése (Domino 70 típusú biztosítóberendezés)

Utazási kedvezmény: 18 órától a karszalaggal rendelkező utasok gyermekjegyet válthatnak a vonatokra. Karszalag nélkül a normál díjszabás szerint lehet vonatjegyet vásárolni.

13. Országos Meteorológiai Szolgálat
Egyedi helyszín: Kisterem
1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.

15:00-20:00 Mini-Meteo - Meteorológia a legkisebbeknek (gyerekelőadás)
Hagyományaikhoz híven, először a gyerekeket várják egy izgalmas előadással, ahol egyszerű kísérletekkel nézhetnek az időjárási jelenségek mögé, így játszva ismertetik meg velük a meteorológia alapjait.

A délután folyamán négy, egyenként 30 fős csoportot indítanak, melyre előzetes bejelentkezés szükséges a https://events.met.hu/muzej linken. A csoportok 15:00 és 16:00 órakor, valamint 17:30 és 18:30-kor indulnak. A program nagyjából 55 perces.

(Kérik a szülőket, hogy lehetőség szerint a gyerekek 1 felnőtt kísérővel menjenek)
 

13 vidéki program a Múzeumok éjszakájára 2019


1. Jókai Mór Emlékház
8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1.

15:00-16:00 Mesék Jókai kalapjából -
Mesés tárlatvezetés a Jókai villában sok-sok mesével és egy kis zenével is. (Bárókerti Bábszínház és a Füredkult koprodukciója)
Marcsi, a cselédlány szomorúan integet a távolodó Jókai családnak. Hiába, beköszönt az ősz, az író úr visszamegy Pestre, a villa pedig kiürül. Vajon miről mesélnek a szobák, a tárgyak a család nélkül? Mi mindent tudhat egy jól értesült cselédlány? Marcsival körbetakaríthatod a házat, és közben nemcsak Az arany ember írójával, hanem Laborfalvi Róza szövevényes életével is megismerkedhetsz. Ajánlott 8 éves kortól!

2. Debreceni Református Kollégium Múzeuma
Egyedi helyszín: Kollégium, árkádok
4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

17:00-20:00 Bagolyvár kézműves kuckó - Készítsd el saját utazóládádat!

Ha kedvet kaptál az utazáshoz a Múzeumok Éjszakáján, gyere, készítsd el saját utazóládádat! Lesd meg, mit pakoltak bele egykor a kollégium diákjai, és ha már szétnéztél a kiállításokban, ne feledd el kitölteni kalandlapunkat, a jutalmad nem marad el!

3. Szabó Magda Emlékház
Egyedi helyszín: Szabó Magda Emlékház udvara
4024 Debrecen, Kossuth u. 35.

16:00-20:00 Labirintusjátékon a kisebbek és nagyobbak egyaránt kereshetik a kivezető utat; "duplakertes" (kertben-kert) szelfifal előtt megörökíthetik önmagukat az ide látogatók; de akár saját kézzel készített emlékeket is hazavihetnek üveggolyó-csigák és térképes szélforgók formájában.

4. Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár
3300 Eger, Eszterházy tér 1.

17:00-22:00 - Keresd a törpéket!
Kerti törpe kiállítás gyerekeknek és felnőtteknek kvízjátékkal, meglepetés ajándékokkal.
Helyszín: földszint 113-as terem

17:00-21:00 - Mini Zoo
Élőállat bemutató és simogató (hüllők, kétéltűek, pókok, bogarak, madarak, kisemlősök)
Helyszín: földszint 112-es terem

5. Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum
2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Élményutazás minivonaton a múzeum körül, Múzeumi kvízjáték, Kézműves foglalkozás, Traktoros-tűzoltós ügyességi versenyek, Nosztalgiázás veteránbuszon és trolibuszon

6. Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma
3200 Gyöngyös, Kossuth u. 40.

18:00–24:00
- közönségcsalogató
- 18:00 óra: zenés nyitány
- 18:30 óra: Asztrofotó-kiállítás megnyitója a kastély emeletén
- 19:00 órától: előadások az asztrofotózás rejtelmeiről az időszaki kiállításban
- 19:30, 20:30. 21:30 óra: éjszakai tárlatvezetés zseblámpával a Természettudományi pavilonban
- 22:00 óra: lámpás keresőjáték a kertben
- 23:00 óra: Szent Iván-éji tűzugrás
- 24:00 óra: zárás

7. Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
Egyedi helyszín: Püspöki Udvarbíróház - 9021 Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.
9021 Győr, Király u. 17.

18:00-22:00 Nyomozójátékok a Borsos Miklós Állandó Kiállításban

- 18:00–22:00 Kő kövön – Családi kalandjáték, amelynek során egy megfejtésre váró kincses térképpel eredhetnek a kalandorok a szobrok titkai után. Ajánlott korosztály: 7+

- 22:00–23:30 Túrára fel! A felnőtteknek szóló kézműves foglalkozáson saját hátizsákot fűzhetnek és díszíthetnek a résztvevők. Ajánlott korosztály: 18+ Szakmai vezetők: Turzai Erika Anna múzeumpedagógiai csoportvezető, Boda Ildikó múzeumpedagógus. Kint, bent, fent, lent

- 19:00–20:00 Múzeumi tollas túra. Interaktív tárlatvezetés a Kint, bent, fent, lent című kiállításban. Ajánlott korosztály: 8+ Szakmai vezető: Szabadvári-Farkas Zsuzsanna

- 20:00–22:00 Tündérek aranya. Nyomozójáték a Kint, bent, fent, lent című kiállításban. Ajánlott korosztály: 7+

8. Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.

Bagolykaland - Mese, játék, izgalmas fejtörők az egész család számára.

9. Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár – Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
Egyedi helyszín: Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
8360 Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

17:00-21:00 Családi programok:
- Festetics György és kora - játékos múzeumi felfedező, jutalom langallóval
- Népi játékok, állatsimogató az Élménygazdaságban
- EUROFA barkácssarok
- Fűszerek, gyógynövények, hagyományos orvoslás, aromaterápia
- Zenés tűzgyújtás; Szent Iván-napi hagyományok, varázsitalok

10. Herman Ottó Múzeum Képtár
3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

18:00-22:00 A csudaerejű sárkány, a csodaszarvas és a többiek - tűzről pattant kreatív családi meseműhely

A Dinók Földjén és az Aranyszarvas kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozás mesék, mondák mentén, sárkányok és csodaszarvasok nyomában.

11. Thúry György Múzeum
8800 Nagykanizsa, Fő út 5.

16:00-18:30 Kincskereső kalandtúra – Keresd a bűvös kamerát!

A kalandtúra egy kb. 1-1,5 óra időtartamú, szórakoztató, feladatlap állomásokkal, 3-4 fős csapatokban – évek óta ez a verseny a legnépszerűbb a fiatalok között, értékelése korcsoportonként zajlik (3 korcsoport).
A feladatok „Fényírók Nagykanizsán 1860–1920 - a város és lakói a fotográfusok szemével” a című időszaki kiállításhoz és a múzeum állandó kiállításához (Emberek, utak, kapcsolatok – Dél-Zala évezredei) kapcsolódnak.

12. Pannonia Reformata Múzeum
Egyedi helyszín: Hori titkai című egyiptomi kiállítás
8500 Pápa, Fő utca 6-8.

21:00-23:00 Digitális egyiptomi memoriter játék
Nevezni a helyszínen lehet. A programon való résztvétel ingyenes.

13. Laczkó Dezső Múzeum – Hősök kapuja látogatóközpont
8200 Veszprém, Vár u. 2.

18:00-23:45 MacskaKŐkotta - Aszfaltkrétával egyszerű dallamok kottázása a Vár utca macskakövének struktúráját kihasználva. Előre felrajzolt kották, rejtvény a járókelőknek, mely dallam szólaltatható meg, szabad rajzos felület, ahol a résztvevők is kottázhatnak. Egy két asztalon kavicskotta, gyermekek kavicsokkal szerezhetnek zenét, zenész közreműködő megpróbálja eljátszani.
 

10 program nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek a Múzeumok Éjszakáján 2019


1. Rádiótúra - Budapest
Különleges stúdiótúrával várja az MTVA - Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelye a látogatókat, akik az állandó kiállítás mellett többek közt a szinkronkészítés és a műsorkészítés világába is betekinthetnek.

Idén az első 50 látogató, aki a kiállítóhelyen veszi meg karszalagját a Múzeumok éjszakájára, részt vehet azon a különleges stúdiótúrán, amelyen a Magyar Rádió életének első 20 évét mutatják be a szervezők.
    
A Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyre érkezők a helyszínen kiállított tárgyak és fotók segítségével 1881-től a mai napig kapnak betekintést a magyar audiovizuális kultúra világába és a XXI. századi technika segítségével megismerhetik a tárgyak történetét, valamint megidézhetik az elmúlt korok emlékét és hangulatát. A tárlatvezetések másfél óránként, négy időpontban indulnak.

A vállalkozó kedvűek a berendezett szinkronstúdióban élesben próbálhatják ki, hogy milyen volt régen a szinkronizálás, milyen eszközzel lehetett előállítani a szél és az eső hangját, és mi tudja tökéletesen utánozni a filmekből ismert sejtelmes ajtónyikorgást.

A szervezők a közönségnek egy játékkal is készülnek, amelynek keretében az MTVA gyűjteményében kell megkeresni a kakukktojást, a televízióstúdióban bárki lehet a klasszikus Kapcsoltam című vetélkedő műsorvezetője, egy igazi vetélkedőn pedig a legrátermettebbek bizonyíthatják tudásukat értékes nyereményekért cserébe.

2. Haditechnikai bemutató a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban
Többek között magyar fejlesztésű KTJ-1 "Szöcske" könnyű terepjáró gépjármű, D-442 felderítő úszó gépkocsi, D-944 páncélozott szállító harcjármű; szovjet BTR-152 "Belfegor" és BTR-60 páncélozott szállító harcjármű; második világháborús Nimród páncélvadász, Kübelwagen, Willys Jeep, Dodge Weapon Carrier terepjáró és BMW Zündapp motorkerékpár; napjainkból pedig Polaris ultrakönnyű taktikai jármű, Mercedes G-270 és HMMWV (Humvee) terepjáró gépkocsi, Komondor bázis- és műszaki jármű is megtekinthető lesz a múzeum előtt a Kapisztrán téren, valamint a múzeum udvarán.
    
A rendezvényen a szokásnak megfelelően a hagyományőrző felvonulások és a díszlövések mellett RC haditechnikai bemutatók is szórakoztatják majd a múzeumba látogatókat. Lehetőség nyílik meghallgatni a Veszprémi Helyőrségi Zenekar koncertjét, barangolni a hadtörténelmi levéltárban, a térképtárban és a hadtörténeti könyvtárban, valamint a levéltár szakembereinek segítségével lehetőség lesz családfakutatásra, továbbá az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a magyar hadisírgondozás történetébe is.

Mindemellett az este folyamán a magyar haderő páncélos és gépjárműveiről szóló előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

A 18 órától hajnali 1-ig tartó programról bővebb információ a https://www.facebook.com/hadtorteneti.muzeum/ oldalon található.

3. Űrhajózás-történet - Szentes
Az első magyar űrutazásról és az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan életútjáról nyílik interaktív, ismeretterjesztő kiállítás a szentesi Koszta József Múzeumban.

Farkas László elmondta, hogy az őszig látható tárlat teljes spektrumában igyekszik körbejárni az 1980-as űrút történetét úgy, hogy tudományos-ismeretterjesztő igényességgel ad betekintést az Interkozmosz program történetébe. A Szovjetunió vezette űrkutatási együttműködés tette lehetővé, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljusson a világűrbe.

A látogatók élő közelségből ismerhetik meg Bajkonurt, azt a települést, ahonnan Farkas Bertalan űrhajójával lélegzetelállító magasságba repült. A 950 négyzetméter beépített felületű, nagyívű, interaktív tárlaton Farkas Bertalan életútja mellett kézzel is tapinthatóak lesznek a kecskeméti repülőkórház azon műszerei, amelyekkel a magyar űrhajósjelöltek kiképzése folyt.

A tárlat látogatói megismerkedhetnek az űrállomással, megtekinthetik a magyar űrutazó relikviáit, illetve a kiállításban planetárium és VR-szoba kínál izgalmas élményeket.

4. Földtörténeti felfedezőút - Miskolc
Földtörténeti felfedezőútra is invitálja az érdeklődőket a miskolci Herman Ottó Múzeum a Pannon-tenger kiállítóépületben.

A Dinók Földjén - MezoZOOikum című kiállításon a képzelt Saurucaria-expedíció nyomában járva szerezhetnek érdekes ismereteket a dinókról és világukról a látogatók, míg az Őserdei ösvényeken... című tárlaton a Kárpát-medence kialakulásának szempontjából fontos miocén kort barangolhatják be.
    
A Múzeumok éjszakáján a látogatók a zöldhalompusztai szkíta aranyszarvast is megnézhetik. A 37 centiméter hosszú, hiányosan 409 gramm súlyú ötvösmű eredetileg egy két és félezer évvel ezelőtt élt nomád törzsfő pajzsát díszíthette. A lelet ékszerekkel - oroszlánfigurákkal díszített aranylánccal, 136 félgömb alakú pitykével, aranycsüngővel - és más tárgyakkal együtt hamvak között pihent egy halomsír alatt egészen 1928. április végéig. Akkor a ma már Csincséhez tartozó terület birtokosának, Kubik Gyulának a temetési előkészületei során bukkantak munkások az aranylemezből trébelt szarvasalakra, amelyhez csak egy hasonló ismert a Kárpát-medencében. Az aranyszarvast első alkalommal 1952-ben láthatta a miskolci múzeum közönsége, 1957 óta a múzeum jelképe.

5. Várbörtöntúra - Veszprém
Zenés programok, várbörtöntúrák és animációs filmek is várják az érdeklődőket Veszprémben, de a megye más településein is érdekes programokat rendeznek.

A Laczkó Dezső Múzeum szervezésében lesz VárFelFedező játék, fényfestés és tűzzsonglőr bemutató, valamint az egykori várbörtönbe is szerveznek túrákat, ahol egy, a várban is szolgáló börtönőr mesél emlékeiről.

6. Tűzzsonglőr és máglyagyújtás - Sümeg
Sümegen a Kisfaludy Múzeumban a Petőfi Színkörről nyílik kiállítás, a várban pedig máglyagyújtás, világító léggömb reptetés, valamint tűzzsonglőr műsor is lesz.

7. Geológiai bemutató - Zirc
A bakonyi természettudományi múzeumban
a bakonyi bükkösök élővilágát bemutató kiállítás nyílik, de geológiai bemutató és denevérmegfigyelés is színesíti a programokat.

8. Apátság-túra - Tihany
A Múzeumok Éjszakáján a tihanyi apátság és a barokk templom máskor nem látható helyeit is bemutatják.

9. Különleges séták - Fiumei sírkert, Budapest
Számos különleges programmal, kiállítással, tematikus sétákkal, játékkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

A program már 14:00 órakor elkezdődik, ekkor húsz józsefvárosi diák a száz éve elhunyt festőóriás, Csontváry Kosztka Tivadar talán leghíresebb képét, a Magányos cédrust festheti meg a sírkertben a FessNeki kezdeményezés keretében.

15:30-től a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen gyerekprogramok lesznek, kreatív és ügyességi játékokat tartanak Így nevelj hőst, így legyél hős! címmel.

Több tematikus sétát tartanak 17:00 órától a sírkertben. Az egyik vándorló festőink, köztük az ott nyugvó Csontváry, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály és Csók István nyomába ered, kapcsolódva ahhoz, hogy az utazás az idei Múzeumok éjszakája egyik központi témája.

20:00 órától Síron túli utazások címmel a magyar irodalom nagyjainak képzeletbeli vagy valós utazásait mutatják be a Proscenion Drámaszínpad művészeinek segítségével. A társulat a 22:00 órakor induló rendhagyó sírkerti lámpás sétán is előad jeleneteket.

10. Mentéstörténeti kiállítás, Pincekórház, old timer mentőautók - Kresz Géza Mentőmúzeum, Budapest

18:00 órától a Markó utca 22. szám alatti Mentőpalotában mentéstörténeti kiállítás és a Pincekórház bemutatása mellett további izgalmas programokkal várják a látogatókat. Lehetőség lesz baleseti imitáció során kipróbálni a különböző elsősegély-nyújtási technikákat, izgalmas előadások lesznek gyermek-elsősegélyről, motoros mentésről és különböző korok katasztrófahelyzeteiről, és nyereményjátékon is részt vehetnek a látogatók, ahol értékes és egyedi ajándékokat lehet nyerni.

19:00 órakor Mohács u. 22. szám alatt pedig megnyílik a Bázis Mentőállomás kapuja, ahol az oldtimer mentőautókat felsorakoztató múzeumi Veteránbázis mellett, idén is megtekinthető a Központi Irányítócsoport Látogatóközpontja. A nagyközönségnek évente egyszer, a Múzeumok Éjszakáján van lehetősége megtekinteni, hogy hogyan történik a mentésirányítás.

Forrás: MTI, muzej.hu

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2019.06.20