Adventi vásár 2019: Varázslatos adventi vásárok Budapesten és vidéken, ahova vidd el a gyereket!

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Adventi vásár 2019: Varázslatos adventi vásárok Budapesten és vidéken, ahova vidd el a gyereket! 2019-ben december első napjával kezdődik az adventi időszak - és hagyományosan ilyenkor nyitnak az adventi vásárok is szerte az országban. Most budapesti és vidéki karácsonyi vásárokból válogattunk. 2019-ben december első napjával kezdődik az adventi időszak - és hagyományosan ilyenkor nyitnak az adventi vásárok is szerte az országban.

Most budapesti és vidéki karácsonyi vásárokból válogattunk, hogy minden hétvégére találjatok programot, hiszen nem csak kézműves ajándékötletekkel várnak a helyszíneken, hanem koncertekkel, gyerekprogramokkal, óriáskerékkel és sok-sok finomsággal is, sőt, legtöbb helyen külön Mikulás-programmal is készülnek a szervezők.


 

Adventi vásárok Budapesten és vidéken - 2019-es válogatás

 

BUDAPESTI ADVENTI VÁSÁROK 2019

 

Advent 2019 - Budapest, Bazilika


November 29-én, pénteken immár kilencedik alkalommal nyílik meg a karácsonyi vásár a budapesti Szent István-bazilikánál, ahol az idén az eddigieknél is több program, egy 12 méteres karácsonyfa, interaktív szelfipont és tematikus napok várják a látogatókat.

A vásár kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezetbarát, környezettudatos megoldásoknak. Ezért díszíti a teret kivágott fenyő helyett egy - a vásár történetében az eddigi legmagasabb - 12 méteres műfenyő, valamint a rendezvény ideje alatt kizárólag környezetbarát, dupla falú papírpohárban kínálják a forró italokat és az idén is szívószálmentessé teszik a rendezvényt. A pultoknál kiszolgálják azokat a látogatókat is, akik saját bögréjükkel érkeznek.

Mi szem-szájnak ingere
A téren több mint 150 hazai kiállító kap helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatók, lesz flódni és kinyit a "Mikulás kocsmája" is, ahol többek között áfonyás forralt bort, bombardínót vagy éppen forró barnasör-rum kompozíciót mérnek.

Tematikus programok és meglepetések
A családokat és baráti társaságokat naponta tematikus programok és meglepetések várják. A gyerekek minden nap 12:00-16:00 óráig kézműves foglalkozáson vehetnek részt és idén is várja őket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya, csütörtöktől vasárnapig oktatással.


Egy korábbi fotó az Adventi vásárról - MTI/Mohai Balázs

Az idén is látható lesz a bazilikára vetített 3D-s épületfestés, amelyet egy speciális szemüveg segítségével sötétedés után félóránként tekinthetnek meg a látogatók.

Jótékonykodni is lehet
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a vásár ideje alatt várja az adományokat "szeretet.éhség" kampánya keretében. Jelen lesz a vásárban a Movember mozgalom is, akik a prosztata- és hererák veszélyeire hívják fel a figyelmet és ingyenes szűrést is tartanak.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Óbuda


November 30. és december 23. között 16 óbudai helyszínen zajlanak az Advent Óbudán eseményei. A Fő téri és a Szentlélek téri programokon kívül a kerületben működő kulturális intézmények is számos ünnepi programot kínálnak minden korosztály számára.

Mindenki jól érezheti magát
A Fő tér és a Szentlélek tér idén is felölti ünnepi pompáját, ahol zenei fellépők sora, gyermek programok, kézműves vásár, ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja a látogatókat.

A hagyományokkal bíró karácsonyi programsorozat megőrzi családias jellegét és olyan színes, az adventi ünnepkörhöz méltó ingyenesen látogatható programokat kínál, ahol a család minden tagja jól érezheti magát. A Fő téri vásári forgatagban ott lesz a kisgyerekek nagy kedvence, a műemlék körhinta, a nagyobbakat a karácsony ízei, színpadi nézni és hallgatni valók sora várja.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Rákosmente


Mint minden évben, idén is igyekeznek lehetőséget biztosítani az óvodák és iskolák óvodásainak, diákjaiknak, hogy a kerület fő terén előadhassák a nagyközönség előtt karácsonyi műsorszámaikat.



Sok fellépő, Mikulás és egyéb meglepetések
Mindemellett közismert magyar zenészek, énekesek, együttesek, táncosok, színészek, előadóművészek biztosítják az ünnepi meghitt hangulatot. Szombat esténként lesz a közös adventi gyertyagyújtás.

December 6-án pedig ismét ellátogat a Mikulás a Fő térre - a legkisebbek örömére!



Karácsonyi vásár, korcsolyapálya, térprogramok, kézműves foglalkozások, kürtőskalács, forralt bor, forró tea, ünnepi fények, hangulatok, gasztronómiai különlegességek várnak minden kedves látogatót.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Budafok


Meghitt hangulattal, színpadi programokkal, adventi koszorúval, jégpályával, teával, forralt borral, kürtöskaláccsal és szeretettel készülnek az ünnepekre a Budafoki Piactéren (1221 Budapest, Játék utca 2-12.). A belépés díjtalan!

december 1. vasárnap
Közös gyertyagyújtás Advent első vasárnapján
16.00 A Nádasdy iskola felnőtt kórusának koncertje. Advent első – a hitet szimbolizáló – gyertyájának meggyújtása, a polgármester köszöntőjével.
16.30 Malek Andrea és Soulistic élő adventi koncertje

december 6. péntek
Találkozás a Mikulással
17.00 A Kifli Zenekar interaktív koncertje
16.00 – 19.00 Adventi Játszópark

A Virgonckodó Játszópark 22 nagyméretű, készségfejlesztő, hagyományőrző, logikai és ügyességi téli fajátéka minden korosztálynak hangulatos kikapcsolódást kínál. Az ünnepváró játszóparkban található Mikulás minigolf, Mikulás kirakós, karácsonyfa díszítő, karácsonyi labirintus, pingvin golyóleguruló, adventi memóriajáték és sok más.

december 8. vasárnap
Adventi néphagyományok
16.00 Advent második vasárnapján magyar népzenei koncerttel és táncbemutatóval várjuk látogatóinkat a Piactérre. A karácsonyi néphagyományokat bemutató előadást a Nádasdy Táncegyüttes táncosai kezdik, majd ezt Boldi és bandája népzenei koncertje követi, melyben közreműködik Konkoly Csenge népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pedagógusa.

december 13. péntek
Luca napi lélekmelengető
17.00 Luca napi szerelmi és időjárás jósda, Ünnepváró játszóház, ahol elültetjük a Luca-búzát és modern Luca-cédulákat készítünk.
18.00 Csillagfény – családi lélekmelengető koncert
Fellépők: Palotás Ágnes, Schupp Gabriella és Papp Csaba

december 15. vasárnap
Tűz és jazz a téren
16.00 Kokopelli Jazz Matiné karácsonyi koncertje. Interaktív, játékos előadás, elsősorban a 3-10 éves óvodás, kisiskolás gyermekeknek.
17.00 Tűzvarázs Produkció

december 20. péntek
Budafoki Betlehemes
Hagyományos fáklyás séta a kerületben.
17.00 Apacuka koncert
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Budapest, Vörösmarty tér


Gazdag gasztronómiai kínálat, kézműves és iparművészeti termékek és ünnepi műsorok is várják az érdeklődőket 2019. november 8. és 2020. január 1. között a megújult Vörösmarty téren, a Budapesti Téli Fesztivál és Vásáron.

Étel, ital, kézművesség
A Vörösmarty téren - a vendéglátóhelyeken - itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, akik hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak. Emellett hetente más és más, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, kulináris élményeket kínálnak.

A vásáron több mint 120 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét - az árusok több mint fele a Magyar Kézműves Szövetség tagja. A közel 20 mesterséget felsorakoztató vásár a hazai vendégeknek és a határon túlról érkező turistáknak kiválóan szemlélteti a magyar kézműves mesterség sokszínűségét, minőségi színvonalát.

Óriási adventi koszorú
Az idei forgatagra már hagyományosan, óriás adventi koszorúval is készülnek a szervezők. Budapest legforgalmasabb terén felállított több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú koszorú a tér egyik legszebb dísze lesz, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A téren található óriás adventi koszorú négy gyertyáját adventi vasárnapokon ünnepélyes keretek között, angyali kórus kíséretében gyújtják majd meg.

Fényfestés
A Vörösmarty tér egyik jelképe a Gerbeaud Házban található kávéház, minden bizonnyal Budapest leghíresebb kávézója, melyet ünnepi fényfestéssel tesznek még pompásabbá.

Ingyenes programok, kézműveskedés, jótékonykodás
A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: fűtött kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el.

És ami még jobb hír, az igazi finn Mikulás, Joulupukki magyarországi látogatása során a Vörösmarty téren is várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.


Joulupukki egy korábbi látogatáson - MTI/Kovács Tamás

A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásárban.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Várkert bazár


December 1-től négy vasárnapon át, egészen december 22-ig várja az érdeklődőket az Advent a Várkert Bazárban rendezvénysorozat. Napközben ingyenes családi programok, esténként koncertek lesznek, az első alkalommal Bíró Eszter Az időmanó adventje című multimédiás utazást láthatja a közönség.

Kézműves foglalkozások, tematikus programok
Napközben a látogatók ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, előadásokat láthatnak és a kortárs iparművészeti vásár termékei között válogathatnak a Várkert Bazár Rendezvénytermének aulájában, a Déli Palotákban és a Testőrpalotában.

A négy adventi vasárnapon négy téma köré épülő programokkal várják az érdeklődőket.
- december 1-jén a meséé a főszerep,
- 8-án zöld karácsony lesz a fenntarthatóság jegyében,
- 15-e az ajándékozásról, adományozásról szól,
- 22-én pedig jön az elcsendesedés, a ráhangolódás.

Az első adventi vasárnapon, december 1-jén a gyerekek, a családok lesznek a fókuszban. Ezen a napon minden a mesék, az elvarázsolt történetek köré szerveződik, de közös alkotásra és elmélyülésre is lesz lehetőség. Délelőtt a Kiskalász együttes Sünkarácsony című produkciója lesz látható, utána Szinetár Dóra mesél az adventről. Délután Bíró Eszter Az időmanó adventje című előadásával várják a családokat.

December 8-án este Snétberger Ferenc gitárművész és zenekara ad koncertet, 15-én Both Miklós Ukrajnából hoz el autentikus népzenére és hagyományokra épülő műsort ukrán parasztasszonyokkal, végül 22-én Random Trip lesz az improvizáció jegyében.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus


A hagyományokhoz híven koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és számos karácsonyi programmal várják az érdeklődőket a Ludovikán az adventi hétvégéken.

A rendezvénysorozat december elsején, vasárnap 18 órakor a Budapest Ragtime Band koncertjével kezdődik, amelyet az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása követ a Campus téren.

Az adventi programsorozat a szombati napokon folytatódik:
- december 7-én a Kaláka együttes lép fel
- 14-én a Szabadság, szerelem című színházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők Seres Péter rendezésében
- 21-én pedig a Monarchia Szimfonikus Zenekar ad klasszikus karácsonyi koncertet.

Ezeken a napokon 13:00 órától a gyerekeké a terep, akiknek az aktív szórakoztatásáról a Kedvcsinálók Társulata gondoskodik.
December 14-én és 21-én délután is érdemes útba ejteni a Ludovikát: egyik napon a Nefelejcs Bábszínház, másikon pedig a Bugócsiga Zenede interaktív gyerekkoncertje mulattatja majd a kicsiket.

Az ingyenes programok helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika vívóterme.
Bővebb információ »


VIDÉKI ADVENTI VÁSÁROK 2019


Advent 2019 - Szentendre


December 1-től, advent első vasárnapjától január 6-ig, vízkeresztig tartanak az ünnepi programok Szentendrén. Az öt hét alatt adventi vásár, művészeti, kulturális és egyházi programok várják a látogatókat a történelmi belváros különböző helyszínein.

Adventi gyertyagyújtás
A négy adventi vasárnapon a város lakói közösen gyújtják meg a gyertyát a Fő téren elhelyezett hatalmas adventi koszorún, az ünnepi eseményt harangjáték és zenei produkciók kísérik, de fényfestés és közös teázás is várja az egybegyűlteket.

Kézművesek és gasztronómia
Az adventi vásárnak Szentendre fő utcája ad otthont, ahol a helyi és környékbeli termelők portékái mellett az ország minden részéből érkeznek minőségi termékeket kínáló árusok. A gasztronómia és a kézműves termékek mellett a helyi művészek pavilonjai is megnyílnak, a Dumtsa utcában elhelyezett tűzkosarak pedig lehetőséget kínálnak a találkozásokra, beszélgetésekre. A felnőtteket és a gyereket kézműves és kreatív foglalkozások várják.

A programok egyik zárásaként január 4-én este a latin népek zenéjét saját hangszerelésükben megszólaltató Volver La Vida együttes ad ingyenes koncertet Feliz 2020! - Boldog 2020-at! címmel a Hamvas Béla könyvtár színháztermében.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Zalaegerszeg


Közösségi összefogással és a jótékonyság jegyében szervezik meg az Egerszegi Advent elnevezésű programsorozatot a zalai megyeszékhelyen: a karácsonyvárás időszakában a Dísz téren felépített színpadon több száz óvodás lép fel, megnyitják a szabadtéri jégpályát és hangulatos fényfestéssel világítják meg a belvárost.

Változatos programok
Az adventi időszakban a város zenélő órája a Kis karácsony, nagy karácsony dallamát játssza. November utolsó napjaiban megérkezik a város karácsonyfája, az örökzöldet hagyományos színekkel díszítik fel, a belvárost fényfestéssel világítják meg, a városháza előtti téren élő betlehem idézi a karácsonyi hangulatot.

Az adventi kirakodóvásárt november 27-én nyitják meg a Dísz téren, ahol kereskedők, vendéglátók és kézművesek lesznek jelen. Az Európa téren a Göcseji Kézműves Egyesület kézművesei és iparművészei mutatkoznak be termékeikkel, a kézművesek munkabemutatókat is tartanak, segítségükkel a gyermekek akár mézeskalácsokat is süthetnek.

Ovis és iskolás fellépők
Az Egerszegi Advent időszakában több száz óvodás lép fel a Dísz téren és a városhoz kötődő színművészek adnak műsorokat. A kórusok - köztük a Canterina Kamarakórus, a Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola növendékei - zenei összeállítást, az Albatrosz tánccsoport látványos műsort mutat be és fellépnek majd a város nyugdíjas csoportjai is.

A könnyűzenei programok közül december 5-én Mikulás koncerttel várják a látogatókat, december 7-án pedig a Columbolam Unit lép fel a Dísz téren.

Jótékonykodás
December 6-án több száz gyermeket látnak vendégül, emellett az Adventi Kézfogás elnevezésű programban nehéz sorsúaknak is gyűjtenek adományokat. Az adventi forgatagban a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány és a civil szervezetek, köztük a Zalaegerszegi Női Szalon külön pavilonban, folyamatos programokkal lesz jelen.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Debrecen


A debreceni adventi vásárban november 23-tól december 23-ig mintegy 100 pavilonban környékbeli termelők, népművészeti mesterek kínálják portékáikat. A szombaton 16 órakor kezdődő megnyitó részeként a régmúltat idézi meg a hortobágyi pásztorok, juhászok, gulyások és csikósok felvonulása, a kisbírók és a vásári kikiáltók hívogatása. Koncertet ad a Kelet Brass Band együttes. Az adventi időszakban a vásár területén minden nap kulturális programok, koncertek, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

Óriáskalendárium
A debreceni Kossuth téren idén először állítják fel azt az óriáskalendáriumot, amelynek december elsejétől naponta kinyíló ablaka az ünnep üzenetével ajándékozza meg az arra járókat. A családok kedvenc találkozási pontjának szánják a szervezők az adventi kuckót, ahol a különböző foglalkozásokon a karácsonyfa alá kerülő ajándékokat is elkészíthetik a gyermekek.

Az első adventi gyertyagyújtást, közös éneklést december 1-jén tartják a Kossuth téren.

Betlehemi élőkép
Idén is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Régi Városháza, amelynek belső udvara a Debreceni Állat- és Növénykert közreműködésével betlehemi élőképpé "alakul át".

A város főterén, a Nagytemplom előtt idén is felállították az óriáskereket. A Debrecen Eye névre keresztelt 45 méter magas, zárt gondolás óriáskerék 360 fokos körpanorámát biztosít majd a látogatóknak.


A debreceni óriáskerék - MTI/Czeglédi Zsolt

Különleges hütte
A vásár egyik különlegessége lesz az a melegedő, amelyet Németországból, a Fekete-erdőből hoztak a Kossuth térre. A hüttében a forralt bor mellett a vendégek megkóstolhatják a finn mintára szabad tűzön sütött lazacot, a brüsszeli gofrit, a holland minifánkot és az óriáspalacsintát is.
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Békéscsaba


Békéscsabán a korábbi években sok vita volt az adventi vásár miatt, ezért idén úgy döntöttek, hogy a "kereskedelmi, vendéglátóipari szempontok helyett a hagyományőrzésre" helyezik a hangsúlyt. Az eseménysorozat nyitányaként november 30-án délután a Csaba Parkban lesz adventi kézműves vásár.

Különleges óriás betlehem
A Szent István tér egy részén a kisgyerekes családok szórakoztatására fókuszálnak, nagyobbik részén pedig kézműves mesterek állítanak ki és tartanak mesterségbemutatókat. Ugyancsak itt építik fel a Magyar Turisztikai Ügynökség "Magyarország legszebb betleheme" elnevezésű pályázatán megosztott második helyet nyert adventi installációjukat: a betlehem 6 méter széles és 3 méter magas, embermagasságú figurákkal, a jászollal és bárányokkal.

A Városháza és a téren felállított faházak új díszkivilágítást kapnak, és az eddig sokat kritizált zene is egységes, az ünnephez méltó lesz.

Ételbemutatók és fellépők sora
Szombatonként ételbemutatók lesznek és bemutatkoznak a csabai településrészek, emellett az adventi vasárnapokra is különleges programokkal készülnek.
- december elsején, azaz advent első vasárnapján a Békéscsabai Bartók Vegyeskar ünnepi dalai csendülnek fel
- december 1. és 8. között minden délután várja a gyerekeket a Mikulás a Mikulásházban, 8-án a főtérre költözik a mikulásfesztivál
- december 15-én, advent harmadik vasárnapján a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek és a Páduai Szent Antal Katolikus Plébánia kórusának zenés műsorára kerül sor
- december 21-22-én, az utolsó adventi hétvégén a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör ünnepi összeállítását láthatják az érdeklődők
Bővebb információ »
 

Advent 2019 - Szeged


Tíz emelet magas óriáskerék, fényfestés, tűzzsonglőrök, szalmalabirintus, szabadtéri jégpálya és számos családi program várja az ünnepekre készülődőket a Tisza-parti városban advent idején.

Fényvillamos és más varázslatos programok
November 29-én, pénteken délután kigyúlnak a város ünnepi fényei, elindulnak a fényvillamosok, a Karácsonyi Hetek helyszíneit a Széchenyi, a Dugonics és a Dóm teret pedig gólyalábasok felvonulása kapcsolja össze.

A Dóm téren péntekenként tűzzsonglőrök lépnek föl, szombatonként adventi fényfestés varázsolja el a székesegyház tornyait, vasárnaponként pedig egyházi és közéleti személyiségek gyújtják meg a hatalmas adventi koszorú gyertyáit.

Jégpálya
A Fogadalmi templom előtt felállított sátrakban a kézműves portékák között válogathatnak a vendégek. A tér közepén egy több mint félezer négyzetméteres jégpálya várja a sportolni vágyókat, ezt a hétköznapokon délután 2-ig az óvodás és iskolás csoportok ingyenesen használhatják.

Szalmalabirintus és mesekastély
Közvetlenül mellette szalmalabirintus épült föl, közelében pedig a mesekastély magasodik, ahol a gyermekek kedvenc sorozatainak vetítése mellett táncházat, kézműves foglalkozásokat rendeznek. Újdonság a kastélyban felállított négy szelfibox, melyekben mindenki elkészítheti különböző karácsonyi témájú önarcképét.

Világító csodaszarvas
A Dugonics téren ismét fölállítják a szegediek kedvenc adventi fotótémáját, a hatméteres világító csodaszarvast, amely szomszédságában ünnepi ételek, forró tea és illatos forralt bor mellett beszélgethetnek a járókelők.

Óriáskerék
A Karácsonyi Hetek egyik fő látványossága a Széchenyi téren magasodó, csaknem 40 méteres, 144 férőhelyes óriáskerék, amelynek tetejéről bárki megcsodálhatja a díszkivilágításban úszó várost és az ünnepi forgatagot. A téren karácsonyi vásárt rendeznek, ahol megannyi ajándékötlet és változatos gasztronómiai kínálat várja a látogatókat.

Jótékonyság
A programsorozathoz hagyományosan egy jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik: idén a Szeretetkuckóban fogadott adományokból rászoruló családok számára állítanak össze babakelengyéket.
Bővebb információ »

Forrás: MTI, adott események weboldalai és Facebook-oldalai
Fotók: MTI, Pixabay

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2019.11.29