Kétfejű ikrek születtek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A Brazíliában született összenott ikrek két külön fejjel, két külön funkcionáló aggyal és két gerincoszlopnyúlvánnyal, de csak egyetlen szívvel jöttek a világra.

A ritka jelenség valószínűleg azért alakulhatott ki, mert az egyik testvér fejlodése teljesen leállt az anyaméhben, vélekednek az orvosok. A két testvér, Jesus és Emanuel szétválasztása jelenleg nem megoldható, ugyanis legtöbb életfontosságú szervbol csak egy van, jelentette a Reuters hírügynökség.     


Nincs lehetőség a szétválasztásra
„A sok közös szerv miatt a szétválasztó műtét sajnos egyáltalán nem járható út, és azt is nagyon nehéz lenne eldönteni, hogy melyik fejet érdemes leválasztani, hiszen mindkét agy normálisan funkcionál” - mondta Dr. Neila Dahas, az újszülöttek kezelőorvosa. „Statisztikailag az a jellemző, hogy minél kevesebb közös szerve van az összenőtt ikreknek, annál nagyobb az esély a sikeres szétválasztásra.”


Teljes életet élhetnek így is
A dicephaliás parapagus nevű betegség rendkívül ritka. Az egyik legismertebb hasonló eset az 1990-ben, Amerikában született Abigail és Brittany Hensel, akik gyakorlatilag teljes életet élnek, 16 éves korukban még az autóvezetői vizsgát is sikeresen letették.


Az anyuka egyszer sem volt ultrahangvizsgálaton
Jesus és Emanuel császármetszéssel jöttek a világra egy észak-brazíliai kisváros, Anajas kórházában, születési súlyuk 4,5 kg volt. Az ikreket később repülőgéppel egy jobban felszerelt belemi kórházba szállították. A 25 éves anya terhessége alatt egyetlen ultrahangosvizsgálatot sem végeztek, így csak percekkel a szülés előtt tudta meg a nő, hogy ikergyerekei összenőttek, nyilatkozta Claudioner Assis de Vasconcelos, az anajasi kórház igazgatója a BBC News újságírójának.

Fotó forrása: http://www.ukzambians.co.uk/home/2011/12/31/two-heads-in-the-machine/


Forrás: Medipress

 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.01.05