Az óvodások 8 százaléka már kipróbálta a cigarettát!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A kormány elfogadta a dohánytermékek jelöléséről szóló előterjesztést. Az előterjesztés alapján jövő év szeptemberétől a dohánytermékek csomagolása csak képes egészségvédő feliratokkal gyártható, 2013. január 1-től pedig csak így hozható forgalomba a termék.

A kormány ezen döntése egy újabb fontos lépés a dohányzás leküzdéséhez vezető úton.
Közlemény.

Kötelező figyelmeztetések a cigarettás dobozokon
Az elfogadott előterjesztés tartalmazza a gyártók által kötelezően alkalmazandó, sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtatható figyelmeztetéseket, azok méretét és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.


Az óvodások 5%-a kipróbálta, az iskolások 30%-a rendszeresen csinálja…
Az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar lakosság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná. Magyarországon a felnőttkorú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik. A cigarettázás ráadásul egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodások 8%-a kipróbálta, az általános iskolás gyerekek 30%-a pedig rendszeresen dohányzik.


18 percenként halnak meg Magyarországon a cigaretták miatt…
Magyarországon a dohányzással összefüggő betegségben 18 percenként meghal valaki.  Naponta 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt, több százmilliárd forintos károkat okozva nemzetgazdasági szinten (egészségügyi ellátás, betegség miatti jövedelemkiesés, gyógyszerkiadás, rokkantnyugdíj). Éppen ezért törekedni kell arra, hogy minél több helyen hívjuk fel a lakosság figyelmét a cigaretta egészségre fokozottan veszélyes, bizonyítottan kockázatokkal járó fogyasztásának következményeire.

A képek hatásosabbak, mint a feliratok
A kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése, amelyet egy felmérés szerint a magyar lakosság közel négyötöde támogat, fontos előrelépés a dohányzás elleni küzdelemben, a képpel illusztrált feliratok ugyanis bizonyíthatóan hatásosabbak a csak írásbeli figyelmeztetéseknél.



Forrás: NEFMI-Egészségügyért Felelős Államtitkárság


 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.01.19