Férfiként kismama? Nőnek született, férfivé operálták, mégis szült

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Komoly erkölcsi kérdéseket vet fel Nagy-Britannia első transznemű - nőnek született - férfi kismamájának az esete: orvosetikai szakértők szerint a felnőtteket megillető jogok teljeskörű biztosításával nem szabadna kockáztatni a gyermek érdekeit.

Mi a helyzet a gyermek jogaival?
"Nem hiszem, hogy a gyermek érdekeit szolgálná a természet ilyenfajta kifordítása" - mondta Josephine Quintavalle, az életvédő Comment on Reproductive Ethics csoport tagja. "Igyekszünk minden tőlünk telhetot megtenni a felnőtteket megillető jogok teljes körű biztosítása érdekében, ugyanakkor azt gondolom, hogy ez néha a gyermek kárára történik" - tette hozzá.


Titkolja kilétét a brit férfi-kismama…
A The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásának (www.telegraph.co.uk) értesülései szerint Nagy-Britannia első férfi kismamája - akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra - a harmincas éveiben jár, Nyugatközép-Angliából származik és hosszú ideje él párkapcsolatban. Az élettársa nemét nem lehet tudni. A férfi tavaly hozta világra kisfiát, miután női hormonokat kapott a nőből férfivá alakító kezelések hatásainak visszafordítására.


Akkor ő most férfi vagy nő?
A nő bár jogilag férfi lett, méhét nem távolították el a nem-átalakító műtét során, így a működőképes petefészke, illetve méhe révén teherbe tudott esni. Joanna Darrell, a brit transzneműek közösségét támogató Beaumont Társaság munkatársa szerint a férfi korábban felkereste a szervezetet, hogy megkérdezze, milyen beavatkozás után nem szülhet már biztosan gyermeket és milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a méh megtartása.  


Hogyan született meg a kisbaba?
Darrell szerint a kisfiú valószínűleg császármetszéssel jött a világra, de nem kizárt, hogy a férfi képes volt természetes úton a világra hozni. A szervezet szerint ez volt az első ilyen eset a szigetországban, külföldön pedig egy amerikai, és egy spanyol férfi esetéről tudnak - mondta Darrell.


Amerikában már szült részleges átalakításon átesett férfi természetes módon
Az amerikai származású Thomas Beatie (ld. a fotón) négy évvel ezelőtt sokkolta a világot bejelentésével, miszerint gyermeket vár. A részleges nem-átalakító műtéten átesett Beatie azóta három gyermeket hozott a világra. A most 38 esztendős férfi az összes női reproduktív szervét megtartotta és hormonkezelést kapott menstruációjának és termékenységének visszaállítása érdekében. Állítólag mindegyik gyermekét természetes úton hozta a világra.
 

Az átalakító műtét kockázattal is jár!
A Reproductive Biomedicine Online című folyóirat szerkesztője, Gedis Grudzinskas szerint sok páciens inkább Indiába megy, mert az eljárás kapcsán felmerülő etikai aggályok miatt a brit orvosok többsége nem hajlandó segíteni. A nagy mennyiségű tesztoszteron hormonnak kitett méh és petefészek összefüggésben van a rák kialakulásának kockázatával, ezért a nemátalakító műtétet választó nők többsége kiveteti őket.
"A legkézenfekvőbb megoldás, amikor a műtéti beavatkozás előtt eltetetnek egy bizonyos mennyiségű petesejtet, így később is lehet saját gyermekük" - magyarázta Christopher Inglefield, nem-átalakító műtétekre specializálódott sebész.


A fotón Thomas Betie - a 4 évvel ezelőtt természetes úton szült férfi látható...

Forrás: mti


 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.02.16