12 éves kortól kerülhetnek börtönbe a gyerekek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A parlament hétfőn este elfogadta az új büntető törvénykönyvet, amely szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást mint büntetést.

Az új kódex 2013. július 1-jén váltja fel a több mint harminc éve hatályos és azóta csaknem százszor módosított jelenlegit.



Nem büntetni, hanem segíteni, tanítani kell a gyerekeket!
"A megoldás nem a büntetés, nem a tárgyalótermek és rendőri kezek, hanem a gyermekek nyelvén értő szakemberek, pártfogók, pszichológusok, szociális munkások és a szülők közös munkája" - írta tíz civil szervezet képviselője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
   

Csökkentenék a büntethetőségi korhatárt
Emlékeztettek, jelenleg 14 éves kortól lehet gyerekeket büntetni, most a kormány 12 évre csökkentené a büntethetőségi korhatárt emberölés, testi sértés, rablás és kifosztás esetén.
Gyermekvédelmi és igazságügyi szakemberek úgy vélik: a gyerekek büntetőjogi eszközökkel történő felelősségre vonása segítésük és a rehabilitáció lehetősége nélkül "cinikus, káros és súlyosan veszélyezteti jövőjüket" - olvasható a közleményben.
A dokumentum aláírói között van Gönczöl Katalin egyetemi tanár, kriminológus, Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója, valamint Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója.
   

Civil szervezetek ellenzik, hogy bizonyos bűncselekmények esetén 12 évre csökkentsék a büntethetőségi korhatárt.



Forrás: MTI

 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.07.04