Eddig 22 gyermek szenvedett szén-monoxid-mérgezést

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely sok esetben a nem megfelelő műszaki állapotú vagy helytelenül használt tüzelőberendezések miatt halálesettel végződik - hívta fel a figyelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője az MTI-nek küldött hétfői közleményében.

Magas a riasztások száma
Kisdi Máté tájékoztatása szerint csak ebben az évben november közepéig Budapesten több mint száz szén-monoxid-mérgezéshez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, és ezek során 53 felnőtt és 22 gyermek szenvedett kisebb-nagyobb mértékű szén-monoxid-mérgezést, négy emberen pedig már nem tudtak segíteni.
   
Figyeljünk oda a készülékek megfelelő műszaki állapotára!
A szén-monoxid-mérgezést leggyakrabban a nem megfelelő műszaki állapotú vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A mérgezés akkor alakul ki, ha szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és a helyiségben tartózkodók belélegzik, és a mérges gáz a tüdőn át a vérbe kerül, és megakadályozza az oxigénfelvételt. A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező. Ha a koncentrációja eléri az egy százalékot a levegőben, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál - figyelmeztetett.
   
Ellenőriztessük a rendszert!
A szóvivő hangsúlyozta: minden fűtési szezon előtt szakemberekkel ellenőriztetni kell a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, továbbá rendszeresen szellőztetni kell.
   
Vegyünk érzékelőt!
A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a sípoló jelzéseket adó, pár ezer forintba kerülő szén-monoxid-érzékelő.

Forrás: mti
 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.11.21