Többen kötöttek házasságot, több gyermek született

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések, de a halálozások száma is tavalyhoz képest, összességében mérséklődött a természetes fogyás üteme; a házasságkötések száma kismértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Több gyermek született
Az előzetes adatok szerint 2012 első kilenc hónapjában több gyermek született az előző év azonos időszakához képest - olvasható a közleményben. A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan meghaladta az előző évit, júniusban és júliusban viszont az emelkedő irányzat megtorpant. Augusztusban és szeptemberben ismét növekedett a születések száma, így összességében január és szeptember között 67 995 gyermek született, közel 2400-zal (3,6 százalékkal) több, mint egy évvel korábban. Idén szeptember végéig ezer élveszületésre 4,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

 Az elhunytak száma is nőtt
Az összefoglaló szerint a halálozások száma négy hónapban mérséklődött, öt hónapban viszont nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest. Mint írták, a többlet különösen márciusban volt számottevő (9,3 százalék), ebben az akkor tetőző influenzajárványnak lehetett meghatározó szerepe, a júliusi 5,9 százalékos emelkedés pedig valószínûleg a tartós hőséggel magyarázható. Összességében az év első kilenc hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, az előző évhez képest 1078-cal többen haltak meg.
   
A tavalyinál többen kötöttek házasságot
A házasságkötések csökkenő irányzata megállt, és az idei év első kilenc hónapjában kismértékû emelkedést mutatott - olvasható a jelentésben. A havonkénti házasságkötések száma változatosan alakult: négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,2 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 9,8, szeptemberben pedig 8,9 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. A vizsgált időszakban összesen 30 069 házasságot kötöttek, ami 64-gyel (0,2 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbit.
   
Mérséklődött a népességfogyás üteme
A közlemény szerint a születésszám emelkedése nagyobb mértékû volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2011. január-szeptemberi 30 484-gyel (4,1 ezrelék) szemben 2012 első kilenc hónapjában 29 176 (3,9 ezrelék) volt. A nemzetközi vándorlás becsült, pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezerrel csökkent. E szerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer volt.
   
Régiónkénti összefoglaló
Az összefoglalóban kitértek a születések, halálozások és házasságkötések számának régiónkénti eltéréseire is. A születésszám valamennyi régióban emelkedett, legjobban a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön, legkevésbé pedig Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon. A halálozások száma az országos irányzattal szemben a Közép-Dunántúlon csökkent, három régióban pedig csak kismértékben emelkedett. Az országos átlagot meghaladva nőtt három régióban a halálozások száma: Nyugat-Dunántúlon, valamint Észak- és Dél-Alföldön. A házasságkötések száma öt régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, Közép- és Észak-Magyarországon pedig csökkent.

Forrás: mti

 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.11.28