Felhőcske és Bodza, Medox és Gyécsa - divatos, de érdekes nevek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Számos érdekes, sőt idétlen nevet is akarnak adni időnként gyermeküknek egyes szülők. Akadt például, aki Radiátornak szerette volna keresztelni a kicsit, amit persze a hivatal elutasított. Botond, Zsombor, Balázs, Zétény, Bendegúz. A statisztika szerint idén ezeket a neveket adták gyakran Magyarországon fiúknak. A lányoknál különösen kedvelt volt a Zoé, a Míra, a Csenge, a Léna, a Jázmin. A választható keresztnevek listája bőséges: Abától Zsülienig, Abéliától Zsüsztinig. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (MTANYI) által kiadott hivatalos utónévkönyvben találhatókból szemezgethetünk. Ettől függetlenül bárki jegyeztethet be új keresztnevet.

Ehhez a helyi anyakönyvi hivatalhoz kell benyújtani indoklással ellátott kérelmet, és kétezer forint térítési díjat megfizetni. A hivatal a levelet továbbítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, ahonnan bírálat után értesítik a Nyelvtudományi Intézetet. Ők azt visszaküldik a tárcának, onnan pedig hivatalos papírt küldenek az anyakönyvvezetőnek, aki szintén felad egy levelet a szülőknek. Célszerű tehát időben megtenni a szükséges lépéseket, ha az utónévkönyvben nem szereplő nevet szánunk a kicsinek, hiszen az ügyintézés akár fél évig is elhúzódhat.

Érdekes nevekkel az Egri Anyakönyvi Hivatalban is gyakran találkoznak.
– Vannak, akik a sok anyakönyvezhető név közül sem tudnak választani, de előfordul, hogy valláshoz kapcsolódóan szeretnének nevet adni gyermeküknek – mondja Farkasné Bakondi Piroska anyakönyvvezető. – Egerben az idén anyakönyvezett különleges fiúnevek a Bercel, Medox, Brendon, Kadocsa, Nikolasz, Manassé és Norman, a lánynevek közül az Oxána, a Tatjána, az Elina, a Bodza, a Lora, az Amira és az Eugénia érdemel említést.
 
Ragó Boglárka füzesabonyi anyakönyvvezetőtől megtudtuk: környékükön a régi magyar nevek divatosak, például a Hunor, az Attila. Gyöngyösön sok kislány lett Hanna, Panna, Anna. Különleges nevet választottak gyermeküknek Kálban Bányai Letícia szülei. Az édesanyának diákként volt egy Letícia nevű szobatársa, és nagyon megtetszett nekik ez a név.
Érdekes utónevek napjainkban

Lány: Ajándék, Amarillisz, Cicelle, Fahéj, Hófehérke, Küllikki, Őzike, Perpétua, Szindi, Szixtina, Xenodiké, Zizi, Larissza, Kreszencia, Csinszka, Niké, Amarilla, Bodza, Felhőcske.
Fiú: Antónió, Bonaventúra, Bors, Gotlíb, Gyécsa, Manó, Nepomuk, Oldamur, Rokkó, Szofron, Zserald, Tege, Brendon.
– Az anyakönyvezhető nevek jegyzéke havonta frissül, az előző hónap alapján kérvényezett, általunk javasolt nevek alapján. A rendszerváltozás előtt bármilyen nevet engedélyeztek, 2009-ig pedig egyéni elbírálás alapján biztosítottuk a névadást. 2010 januárjában átnézték a listát, és kikerültek belőle nevek. A nemzetiségi névjegyzékben megtalálható a kisebbségi önkormányzatoknál engedélyezett keresztnevek további jegyzéke – tudtuk meg Raátz Judittól, a MTANYI tudományos főmunkatársától.
 
Léda két különleges keresztnevet is kapott

Az öt és fél éves Gruber Léda Aisa szüleit azon túl, hogy tetszettek nekik ezek a nevek, más is befolyásolta a választásban.
– Apukájával mindketten imádjuk Adyt – mondja Handó Katalin, a kislány édesanyja. – A Csinszkán is gondolkodtunk, de végül a Léda mellett döntöttünk, hiszen ha valaki olyan érzéseket ki tudott váltani egy emberből, mint Léda egy ilyen zseniális költőből, akkor valóban különleges egyéniség lehetett. A második keresztnevet először Ajsának szerettük volna bejegyeztetni, ez egy szép, régi magyar név, de aztán i-vel lett anyakönyvezve. A hivatalban azt mondta az ügyintéző, hogy harminc év alatt egyetlen ilyen nevet sem jegyzett be, azon a héten pedig kettőt is. Érdekes az is, hogy amikor a kislányomat kereszteltük, pont volt ott egy másik kisbaba is, aki a Léda nevet kapta.

Forrás: heol.hu

Utónevek babáknak: a Magyarországon anyakönyveztethető keresztnevek - névnapok és a nevek jelentései >>


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.04.08