Még több gyerek kaphat ingyen gyümölcsöt szeptembertől

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A szeptemberben kezdődő tanévben tovább folytatja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az uniós társfinanszírozású iskolagyümölcs-programot - közölte a szaktárca. Változás a feltételekben
A kormányzati hírportálon közzétett információ szerint a jövő tanévben az alsó tagozatosok mellett az általános iskolák 5-6. évfolyamán tanulók is részt vehetnek a kezdeményezésben.
Fontos változás a 2013/2014. tanévtől a programban való részvételhez szükséges megállapodásokat nem a köznevelési intézményeknek, hanem az intézmények fenntartóinak kell megkötniük a szállítókkal.
A támogatás mértéke legfeljebb tanulónként heti bruttó 200 forint. A forrás a termék árán felül tartalmazza a szükséges tárolási, csomagolási és logisztikai költségeket. A gyerekeknek hetente legalább kétféle zöldséget és gyümölcsöt kell kapniuk.
   
Sikeres az iskolagyümölcs-program
A vidékfejlesztési tárca már tavaly jelentősen könnyítette az iskolagyümölcs program feltételeit. Így a köznevelési intézmények - a fenntartóikon keresztül - egyszerűbben igényelhetik a termékeket, illetve a szállítók és a hatóságok adminisztrációja is csökkent - tájékoztat a kormany.hu.
Az Európai Bizottságnak az európai iskolagyümölcs-programról készült jelentése szerint a program sikeres, és megfelelő eszköz arra, hogy a gyermekek, illetve a szülők fogyasztási szokásait kedvezően befolyásolja - közölte az év elején közzétett tájékoztatójában a VM.
Az MTI korábbi információja szerint a bizottság éppen ezért azt javasolja, hogy a programra fordítható összeget 90 millióról emeljék 150 millió euróra, az uniós szerepvállalás mértékét pedig a programban emeljék 50-ről 75 százalékra, a felzárkózó térségekben - mint amilyen egy kivételével az összes magyarországi régió - 75-ről 90 százalékra.
A bizottság adatai alapján a program a résztvevő 24 országban a 2010/11-es tanévben 8 millió gyerekhez összesen 43 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt juttatott el.
   
Több gyereknek jár a gyümölcs
Magyarország az elejétől kezdve részt vesz az európai iskolagyümölcs-programban. Ez év elején - azaz a mostani tanévben - mintegy 1800 iskola csaknem 300 ezer alsó tagozatos diákja jutott így zöldséghez és gyümölcshöz.
A program magyarországi éves költségvetése, az uniós és a saját forrásokat is számítva a kezdeti 872,5 millió forintról 2,35 milliárd forintra nőtt - ismerteti az ez év elején tartott mezőgazdasági tanács üléséről készült összefoglaló.

Forrás: mti

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.05.08