600 grammal született a baba, belefért anyukája tenyerébe

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Szörnyű kálvárián ment keresztül az a kismama, akinek magzatvize a 19. héten elfolyt, és utána 5 hétig magzatvíz nélkül nőtt tovább a babája. Az anyuka a 23. héten vérmérgezést kapott és császármetszéssel hozta világra a mindössze 600 grammos kislányát.
Belefért az anyukája kezébe, olyan picike volt
4 hónappal a kiírt idő előtt, mindössze 600 grammal jött világra az a brit baba, aki a túlélésével lepte meg orvosait. A kisbaba (Esme Poulson) csupán 1% esélyt kapott a túlélésre, mikor édesanyja (Kristy Barett) magzatvize elfolyt a 19. héten, de Kristy és párja nem voltak hajlandók feladni a reményt. Mikor a csöpp Esme megszületett, belefért az anyukája kezébe.
A szülés után a kisbaba végtelenül törékeny volt, az édesanyja pedig olyan beteg, hogy két napig nem is láthatta az újszülöttet. Az orvosok figyelmeztették a szülőket, hogy a pöttöm kislány nem biztos, hogy túléli az előttük álló kritikus pár hetet.
Mára ugyan a koraszülött kisbaba még mindig küzd tüdő és táplálkozási problémákkal, de az orvosok szörnyű jóslatának dacára már 13 hónapos!
További fotók a 600 grammos babáról>>
 
A 19. héten elfolyt a magzatvíz miatt az orvosok abortuszt javasoltak
Esme rémálommal felérő története úgy kezdődött, hogy Kristy 2012. novemberben bement a kórházba, mert beindult a nála szülés, pedig még csak a 19. héten járt! Négy nappal később az anyának elfolyt a magzatvize, mire az orvosok közölték vele, hogy vagy elvetél, vagy 48 órán belül megindul nála a szülés.…
Végül egyik előrejelzés sem következett be, sőt a vajúdás is leállt. Az orvosok figyelmeztették az édesanyát, hogy nincs sok túlélési esélye a babának, ha magzatvíz nélkül marad, és a normális fejlődése is le fog állni. Bár a doktorok abortuszt javasoltak, ennek ellenére a szülők mégis úgy döntöttek, hogy a természetre bízzák magukat, és hazamentek.
 
Megtagadta a kórház a kismama kezelését
"Még a kórházban megígérték nekem, hogy ha betöltöm a 23. hetet, akkor kapni fogok szteroid injekciót, ami megszűnteti a fájásokat és növeli a baba életben maradási esélyeit. Mire elértem a 23. hetet, az orvosok visszakoztak és a vetélés veszélyére hivatkozva mégsem adtak szteroidot" – nyilatkozott keserűen Kristy a kórházi eseményekről. "Úgy éreztem, hogy ők feladták"–emlékszik vissza az édesanya.
 
A súlyos állapotban lévő kismama új kórházba került
Itt még mindig nem volt vége a kálváriának. Kristy szeretett volna átkerülni a szomszédos new port-i kórházba, ahol tudta, hogy egy hasonlóan súlyos állapotban lévő kismama megkapta azt a szteroid injekciót, amit tőle megtagadtak. Férje azonnal intézkedni kezdett, de kezelőkórháza elutasította az átszállítást. Arra hivatkoztak, hogy már beindult nála a szülés, ezért nem mehet. Végül aztán mégis engedélyezték az átszállítást.
Az új kórházba megérkezve, szinte azonnal megkapta a várva várt szteroid injekciót. Kristy a mai napig értetlenül áll az eset fölött: "Visszatekintve nem tudom elhinni, hogy két kórház ugyanazon a területen más megközelítést alkalmaz."
 
A baba 4 hónappal korábban született meg
Egy héttel később az anya vérmérgezést kapott, ezért a babát császármetszéssel segítették a világra. Esme 2012 december 18-án, 4 hónappal korábban született meg a kiírt időpontnál.
Kristy így emlékszik vissza a születés utáni első pillanatokra: "Nem hitték el az orvosok, hogy Esme túléli, mert magzatvíz nélkül volt 5 héten át a pocakomban. Csak 1% esélyt adtak neki. Figyelmeztettek minket, hogy később rosszabbodhat az állapota, de szerencsére nem így történt. Esme állapota folyamatosan javult, és 8 hét után visszakerültünk a Navil Hall Kórházba".
 
Légzési nehézségek és újraélesztés a baba első hónapjaiban
A baba légzésével folyamatos problémák voltak. "Egyre rosszabbul lett. Egy nap úton a kórház felé, leállt a légzése az autóban. Újra kellett élesztenem... Azt mondták nekünk, hogy fertőzést kapott, és antibiotikummal kezelik. Én jeleztem, hogy más gond is lehet, és aggódom a légzése miatt, de ők megint csak azt mondták, hogy ez a fertőzés miatt van."
Hamarosan Esmenek másodszor is leállt a légzése, ekkor az apának kellett újraélesztenie a kicsit.
 
A szülők szerint az orvosok hibáztak
Esme állapota tovább rosszabbodott, mire az anya átszállíttatta a kisbabát egy harmadik helyre, Cardiffba az Egyetemi Klinikára. "Az egyik tüdeje összeomlott. Nagyon rosszul volt és a vizsgálat után felkészítettek a legrosszabbra" – meséli el az édesanya.
Pár otthon töltött hét elteltével a klinikai orvosokat teljesen megdöbbentette Esme tüdejének rossz állapota. A beavatkozások következtében a kislány jobban lett,  de a betegségek miatt a későbbiekben gyomorszondára lesz szüksége.
A felháborodott szülők, akiknek már van egy két éves lányuk, hivatalos panaszt tettek az orvosok ellen, azt állítva, hogy a kórházban már akkor lemondtak Esme-ről még mielőtt világra jött volna, sőt a születés után is mulasztottak.
A baba ma 13 hónapos.
Kristy mindössze azt sajnálja az egészben, hogy ha az észrevételeire és aggodalmaira még az elején odafigyeltek volna, akkor sok minden elkerülhettek volna…
 

Fotó: WalesOnline
Forrás: www.dailymail.co.uk
 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.01.31