Rendőrségi felhívás a gyermekek védelmében!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A napokban a média és a közösségi portálok is beszámoltak róla, hogy egy ismeretlen nő gyermekeket próbál elcsábítani Budapesten. A rendőrség most egy hasznos közleményt adott ki, hogy hogyan óvhatjuk meg a gyermekeket az esetleges támadásoktól. Tisztelt Szülők, Nagyszülők, Pedagógusok és minden jóérzésű ember!

Az elmúlt napokban közösségi portálokon több levél, beszámoló jelent meg arról, hogy veszélyben vannak óvodás és iskoláskorú gyermekeink. Ismeretlen személy(ek) el akarják „rabolni” őket az iskolából. A közösségi portálokon terjedő "híreken" túl, bejelentések is érkeztek a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. Szeretnénk megnyugtatni Önöket, hogy eddig beszerzett információink nem támasztják alá e "híreket". De fel kívánjuk hívni mindenki figyelmét, hogy gyermekeink biztonsága érdekében, fel kell készíteni a őket az esetleg, személyüket érő támadásra. A rendőrségi bűnmegelőzési programok (DADA, ELLEN-SZER, Ovizsaru), mind-mind magában foglalják a biztonságos életre nevelés legfőbb elemeit, de minden alkalmat meg kívánunk ragadni, hogy felhívjuk az Önök figyelmét a megelőzés fontosságára. Ezért  összegyűjtöttünk néhány hasznos gondolatot,  kérjük olvassák el azokat és beszéljék meg gyermekeikkel és diákjaikkal.  

Így védhetjük meg a gyermekeket!
A kisebb gyerekek életkori sajátosságuknál fogva nehezebben tudják alkalmazni a szülőktől,  pedagógusoktól tanult szabályokat. Sokkal célravezetőbb lehet esetükben a szabad, nem szabad fogalmának rögzítése, mely egy esetleges „éles” szituációban azonnal működésbe léphet, könnyen, gondolkodás nélkül. A szülőknek érdemes egységesen, határozott szabályt hozni a területen, hogy elmenni bárkivel, bárhová szigorúan csak szülői engedéllyel szabad.

Ezeket feltétlenül meg kell tanítani a gyerekeknek!
Beszéljünk a gyerekeknek arról, hogy nem mindenki közeledik jó szándékkal a gyerekek felé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebbek számára a mesékben megjelenő rossz külseje mindig csúnya, koszos, vagy szakadt, esetleg ápolatlan. Ritkán feltételezik az ápolt és kedves emberekről, hogy esetleg rosszat akarnak. És nem csak a bácsik lehetnek rosszak, a nénikkel is érdemes óvatosnak lenni.

A gyerekek nehezen mondanak nemet egy felnőttel szemben, hiszen általában mindig a felnőttek mondják meg, hogy mit és hogyan kell tenniük. Gyakorolni kell velük a nemet mondást! Nem szabad magyarázkodni, visszakérdezni, kérdésekre válaszolni. Semmilyen módon ne bocsátkozzanak beszélgetésbe, mert az, az idegen számára előnyös, hiszen alkalma nyílik a meggyőzésre, illetve arra hogy a gyereket elbizonytalanítsa. Fontos hogy a testtartás is ellentmondást közvetítsen, ne engedjék magukat megérinteni, illetve, hogy egy határozott mozdulattal a gyerek hagyja is faképnél az a személyt, akivel nem kíván társalogni.

A titkos jelszó jó módszer
Legyen egy titkos jelszó, melyet játékosan taníthatunk meg a gyerekekkel ! Ez lehet kifejezés, vagy akár egy mozdulat, melyet csak ők ismernek. Amennyiben idegen szólítja meg őket bármilyen történettel, a gyerek számára is könnyen ellenőrizhető a hitelessége.

Tanítsuk meg nekik, hogy fussanak el, de az sem mindegy, hogy hova futnak!
Azok az emberek, akik illegálisan szeretnének gyerekekkel kapcsolatba lépni, minden esetben kerülik a feltűnést! Ha a gyerekeket megtanítjuk arra, hogy hívhatják fel magukra a figyelmet, sokat tehetnek saját biztonságukért. Természetesen nem elég, ha csak elmondjuk mit kellene csinálni, ezeket a szituációkat fontos elgyakorolni velük, -még ha játékosan is- hiszen adott helyzetben ezeknek a reakcióknak automatikusan kell működniük, ami valljuk be egy felnőttnek sem mindig könnyű. Sikítsanak, kiabáljanak, fussanak el bátran!

Itt most nem szégyen a futás! Ha kell, ha veszélyben van a gyermek akkor bátran fusson el a helyszínről. De meg kell tanulni, hogy futni mindig olyan helyre érdemes, ahol segítséget kaphatnak egy felnőttől. Javasoljuk azokat a helyeket, ahol biztonsági személyzet dolgozik, (irodaház, bank, üzlet stb.) Tanulja meg a gyermek, hogy megbízhat abban aki egyenruhát, formaruhát visel.

Amennyiben iskolák, óvodák, más oktatási intézmény közelében korábban nem látott, gyanúsan viselkedő, vagy akár csak céltalanul őgyelgő személyeket látunk, kérdezzük meg, segíthetünk-e valamiben. Ha valaki rossz szándékkal tölti ott az idejét, ez a megszólítás akár eltérítheti a szándékától, hiszen tudja hogy valaki már felfigyelt rá. Ne csak a saját gyerekeinkre vigyázzunk, hiszen a miénk is kerülhet olyan szituációba, ahol jól jönne egy jó szándékú felnőtt segítsége!


Ha arra gyanakszunk, hogy valaki rossz szándékkal közeledik egy gyerekhez, értesítsük a rendőrséget a 107 vagy  112-es ingyenesen hívható számon illetve jelezzük ezt az iskola vezetése a pedagógusok felé. Minél előbb tesszük ezt meg, annál nagyobb az esély, hogy a rendőrök esetleg még a helyszínen találják az adott személyt.



Forrás: A Magyar Rendőrség Hivatalos honlapja

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.09.20