Kedvezményes bérlet kisgyermekeseknek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kik vehetik igénybe a kedvezményes kisgyermekes bérletet és milyen papírok szükségesek hozzá? Hogyan és hol érvényes a kedvezményes bérlet?
Hogyan és hol érvényes a kedvezményes bérlet?
Tetszőleges kezdőnappal váltható. Érvényes a jelölt kezdőnapon 0 órától a következő hónap kezdőnappal megegyező napon 02 óráig Budapest közigazgatási határán belül az 1-299, 900-999, M1, M2, M3, H5, H6, H7, H8, H9 vonalakon, a MÁV meghatározott vonatain, a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain és munkanapokon a D11, D12, D13 vonalakon.

A bérletszelvény csak érvényes kisgyerekes bérletigazolvánnyal* együtt használható, amelynek sorszámát az első utazás megkezdése előtt tintával, olvashatóan, javítás nélkül be kell írni a bérletszelvény megfelelő rovatába. Az érvényesített bérlet más személyre nem ruházható át. A rontott, javított vagy a már érvényesített bérletszelvényt kezelési díj ellenében azonos típusú új szelvényre cseréljük. A bérletet ellenőrzéskor fel kell mutatni, és az ellenőrzést végző személy kérésére át kell adni. Az érvényesség kezdete után a bérletszelvény nem váltható vissza. A vonalkódot és a sorszámot tartalmazó részt a bérletszelvényről eltávolítani tilos! A bérletszelvényt elvesztés esetén nem pótoljuk!

Kik vehetik igénybe?
A kisgyermekes bérletet a budapesti lakcímmel rendelkező szülők szélesebb köre használhatja a BKK javaslata nyomán, a gyermekgondozási segélyben (GYES) és gyermeknevelési támogatásban (GYET) részesülők mellett a terhességi gyermekágyi segélyben (TGYÁS) és gyermekgondozási díjban (GYED) részesülők is igénybe vehetik. Ezáltal további 41 ezer kismama számára válik elérhetővé a kedvezményes bérlet megváltásának lehetősége. A Főváros a budapesti családokat kívánja ezzel támogatni, a Közgyűlés és a BKK ugyanakkor javasolja, hogy a kedvezményt terjesszék ki az ország többi részén élő gyermekes szülőkre is, ehhez a Kormány döntése szükséges és a helyközi kedvezményrendszer bővítése.

*A kisgyerekes bérletre való jogosultságot (budapesti lakcím mellett) a juttatásokról (gyes, gyet, gyed, vagy tgyás) a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehet igazolni. A bemutatott határozat, vagy igazolás nem lehet régebbi 6 hónapnál.

Ha a társadalombiztosítási kifizetőhely adja ki az igazolást, akkor az eljárási rend:
Minden kifizetőhelynek rendelkeznie kell egy olyan bélyegzővel, amin a cég neve, nyilvántartási szám és az van rajta, hogy társadalombiztosítási kifizetőhely. Minden cégnek más alakú, de a kötelező adatok (sorrendben):
  • Társadalombiztosítási Kifizetőhely
  • Cég neve, címe
  • Nyilvántartási száma
Ezen bélyegző nélkül nem fogadható el az igazolás, nem adható ki, illetve nem érvényesíthető a kisgyerekes bérletigazolvány.
 
Ha az ellátás folyósításáról szóló igazolást a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervei adják ki, akkor az igazolás az alábbiakat tartalmazza:
Az Igazolás fejrésze:
  • Magyarország címere
  • az illetékes kormányhivatal neve
  • “Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve” megjelölés
  • Pénzbeli Ellátási Főosztály/Pénzbeli Ellátási Osztály elnevezés.

Az Igazolás érdemi része:
  • a kérelmező neve, adatai
  • az igazolás arra vonatkozóan, hogy mikortól előreláthatóan meddig folyósítanak ellátást

Az Igazolás záró része:
  • Dátum, vezetői aláírás és körbélyegző, ami az alábbiakat tartalmazza:
  • Kormányhivatal neve: “Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv” elnevezés, valamint
  • a bélyegző sorszáma.

Visszaválthatóság: csak érvényesség kezdete előtt váltható vissza (részletes szabályozás)

2013-as Havi Budapest-bérleten feltüntetett érvényességi idők

Ára: 3 850 Ft
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: www.bkk.hu
 
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.10.17