Vigyázz! Ezek a gyermekruhák tartalmaznak mérgező anyagokat!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Lehetőség szerint kerüljük a PVC alapanyagból készült használati cikkek vásárlását a gyerekeknek, ezek a termékek ugyanis nagyobb eséllyel tartalmazhatnak egészségkárosító hatású lágyítószereket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).
Betiltott lágyítószerek játékokban és gyermekápolási cikkekben
Az Európai Unióban háromféle lágyítószer (DEHP, DBP, BBP) alkalmazása tiltott gyermekjátékokban, illetve gyermekápolási cikkekben, valamint további háromféle lágyítószer (DINP, DIDP, DNOP) felhasználása tilos a gyermekek által szájba vehető játékoknál és gyermekápolási cikkeknél - emlékeztet a hatóság az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.
 
Veszélyes a gyerekeknek készült esőköpeny és gumicsizma
Az NFH ugyanakkor hangsúlyozza: a gyerekek gyakran, akár huzamosabb ideig is érintkezhetnek olyan termékekkel, amelyek az uniós jogszabály szerint nem tartoznak ugyan a gyermekápolási cikkek körébe, de anyaguk miatt potenciálisan tartalmazhatnak lágyítószert. Ilyen használati cikk például az esőköpeny vagy a gumicsizma.
 
Az NFH laboratóriuma nyolc, kisgyermekek számára készült PVC anyagú gumicsizmát és esőköpenyt vizsgált meg, ezek közül hat tartalmazott DEHP lágyítószert nagy mennyiségben. Az esőköpenyeknél a gyermekápolási cikkekre vonatkozó határérték akár több százszorosa, míg a gumicsizmáknál még magasabb lágyítószer-tartalom volt mérhető.
 
Az uniós szabályozás módosítására már születtek javaslatok a tagállamok, például Dánia részéről. A kezdeményezések jogszabályi realizálását támogatná az NFH, de mostanáig konkrét szabályozás-módosítás nem lépett életbe - írja közleményében a szervezet.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.11.16