Mire költik az alapítványok a beteg gyerekek számára gyűjtött pénzeket?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Mire költik a gyermekmentéssel foglalkozó alapítványok az egyszázalékos felajánlásokat? Mennyi pénz jut ebből valóban a beteg gyerekekre? Két alapítványt feljelentettek, mert az adófelajánlások töredéke jutott el a rászorulókhoz.
Százmilliók folynak be évente a gyermekmentéssel foglalkozó alapítványokhoz, amelyek közül nemrégiben kettőről is kiderült, hogy az egyszázalékos felajánlásoknak csak a töredékét költötték beteg gyerekekre. A többiek is tízmilliókat fizetnek ki hirdetésekre, az egyik legnépszerűbb alapítvány pedig 15 év alatt közel egymilliárd forintot halmozott fel, hogy egyszer majd egy egyelőre titkos helyen kórházat építsen belőle. A NAV szerint szigorúan ellenőrzik az alapítványok gazdálkodását, több szervezet azonban sokkal alaposabb vizsgálatokat akar, mert a tisztességtelen vetélytársak nekik is sok problémát okoznak.

Feljelentés két alapítvány ellen: Daganatos.hu, Gyermekmentő Támogató Alapítvány
Mióta megjelentek a tevékenységüket főleg a személyi jövedelemadó szabadon felhasználható 1 százalékára alapozó alapítványok, mindig vannak, akik kételkednek benne, hogy a könnyen jött pénzt tisztességesen használják fel. A gyanút csak tovább erősíthette, amikor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nemrégiben bejelentette: két gyermekmentéssel foglalkozó alapítvány négy év alatt közel egymilliárd forinthoz jutott hozzá az adófelajánlásokból, de a támogatókhoz csak az összeg kevesebb, mint 7 százaléka, 68 millió forint jutott el.
 
A NAV meg is nevezte a két szervezetet, az egyik a Daganatos.hu, a másik Gyermekmentő Támogató Alapítvány. A két alapítványt ugyanazok alapították, és idén szeptemberig hozzájuk futott be a legtöbb egyszázalékos felajánlás. A Daganatos.hu-nak 107 ezer ember összesen 328 millió forintot utalt, a Gyermekmentő Támogató Alapítványhoz pedig 110 millió forint érkezett 33 ezer adózótól (bár a számláikat már zárolták).
 
A NAV az Origónak azt mondta, ez a két alapítvány csak kirívó példa, mert csak elvétve akad egy-két szervezet, amellyel probléma van, egyébként ez egy olyan terület, ahol a szervezetek szigorú szabályoknak megfelelően működnek, és a túlnyomó többségük fegyelmezetten és tisztességesen gazdálkodik. A NAV határozott kijelentését azonban gyengíti, hogy ez a két, magát gyermekmentőnek nevező alapítvány éveken keresztül tudott úgy működni, hogy még mentőautójuk sem volt, és luxusapartmanok bérlésére, autókra és ismerőseik támogatására fordították a bevételüket.

Szigorúbb ellenőrzére lenne szükség a tisztességtelen alapítványok miatt
Több, nevét nem vállaló, gyermekmentéssel foglalkozó alapítványoknál dolgozó ember is azt mondta az Origónak, hogy sokkal szigorúbb ellenőrzésekre lenne szükség. „Évente kellene egy szigorúbb audit, sokkal szigorúbb, mint a mostaniak, amelyek semmivel sem szigorúbbak, mint egy tetszőleges kft.-nél” – mondták az egyik alapítványnál, amelynél közel 15 éves fennállása alatt mindössze 3-4 adóhatósági ellenőrzés volt.
 
„Nekünk a tisztességtelen alapítványok jelentik a legnagyobb problémát” – mondta egy másik alapítványi dolgozó. A presztízsrombolás mellett azzal is kárt okoznak a tisztességes szervezeteknek, hogy sok oldalnevet regisztrálva elárasztják az Internetet hirdetésekkel, és sokat szentelnek a keresőoptimalizálásra, azaz, aki támogatandó szervezetet keres, az nagy valószínűséggel az ő oldalaik egyikén fog elsőként kikötni. Ráadásul megtévesztő neveket is használnak, így sokan valószínűleg csak tévedésből utalnak pénzt az ilyen alapítványoknak. 
 
A feljelentett alapítványok működési költségeinek 80 százaléka reklámokra ment el, amit az Origónak nyilatkozók nem is csodálnak, mert nekik is szemet szúrt, hogy szinte mindenhol az ő hirdetéseik tűntek fel. A többi alapítvány is sok pénzt költ reklámra, de erre állításuk szerint rákényszerülnek. Az egyik alapítvány dolgozója például azt mondta, hogy ők egy idő után inkább vettek volna műszert a hirdetések árából, de reklámok nélkül két év alatt 50 millióval csökkent a bevételük, így kénytelenek voltak újra hirdetni.

5 alapítvány, mely a legtöbb egyszázalékos felajánlást kapja
Az alapítványok éves beszámolói nyilvánosan is elérhetők a bíróságok honlapján, ezek alapján megnéztük azt az öt, (gyermek)mentéssel, vagy rákbetegekkel foglalkozó) alapítványt, amelyek a legtöbb egyszázalékos támogatást kapják (a Daganatos.hu-n és a Gyermekmentő Támogató Alapítványon kívül). Mivel a Kehi által feljelentett alapítványok is tökéletesen lepapírozva működtek, az összeállítás a szervezetek által megadott adatokon alapul.
 
Gyermekrák Alapítvány
A Daganatos.hu felfutásának egyik vesztese a Gyermekrák Alapítvány, amely így visszaszorult a második helyre, idén szeptemberig 204 millió forintot kapott az egyszázalékos felajánlásokból. Tavaly összesen 293 millió forint bevétele volt, ebből 41 millió forintot fizettek bérekre, személyi juttatásokra (összesen 22 alkalmazottjuk volt), 48 millió forintot reklámokra, 23 millió forintot a működésre költöttek, a pénzügyi műveletek és az értékcsökkenés 10 milliót tettek ki, összesen pedig 38 millió forintos többlettel zártak. Közhasznú tevékenységre 183 milliót költöttek, amelyből az egészségcentrum üzemeltetése és közvetlen családsegítés 152 millióba került (a személyi juttatások közül 33 millió is közhasznú költségnek számított).
 
Utóbbival együtt 2012-ben már 979 millió forint volt az 1998 óta működő Gyermekrák Alapítvány saját tőkéje, amelyből 848 millió forint készpénz, ez döntő többségében az egyszázalékos adományoknak köszönhető. Balogh István, a kuratórium elnöke az Origónak azt mondta, hogy a pénzből egy rákos gyerekeket gyógyító kórházat szeretnének építeni. Balogh úgy becsülte, hogy ehhez körülbelül 5 milliárd forintra lenne szükség, amihez a saját pénzükön túl pályázati pénzt is felhasználnának, bár az alapítvány eddigi 15 évében még nem nyertek pályázati pénzt.
 
Balogh szerint csak a pénztől függ, mikorra épülhet meg a kórház, „lehet holnap, lehet egy év múlva, lehet bármikor”, ahogy mondta, nap, mint nap ezen dolgoznak. Azt mondja, már területet is szereztek a VIII. kerületben, de azt nem árulta el, hogy pontosan hol. Azt is hozzátette, hogy bár 16 év alatt csak a kórházhoz szükséges pénz 20 százalékát szerezték meg, szerinte a kész kórházhoz szükséges lépések 80 százalékát már megtették.
 
Heim Pál Kórház Fejlesztéséért Alapítvány
A két feljelentett alapítványt leszámítva a második legtöbb támogatást a Heim Pál Kórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta 104 millió forinttal. Az alapítvány célja, hogy a kórház új (B) épületének felépítésére gyűjtsenek, így 2012-ben bevételeiknek is csak egy bizonyos részét költötték el, 49 millió forintot (a 2009-ben átadott G épülethez az alapítvány egymilliárd forinttal járult hozzá).
A kórháznak 26 millió forintért vettek eszközöket és továbbítottak adományokat, reklámokra 15 milliót, a két (augusztustól már csak egy) alkalmazottra 6 milliót költöttek. Irodájuk a kórházban van, így üzemeltetésre, könyvelésre mindössze egy millió forint körül kellett felhasználniuk a támogatásból.
 
Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány
Ez az alapítvány idén szeptemberig 70 millió forintot kapott adófelajánlásokból. A kuratóriumi elnök, Emanuele Massimo az Origónak azt mondta, az alapítványnak egy rohamkocsija és két mentőorvoskocsija van, valamint három tartalékuk. Az Országos Mentőszolgálattal működnek együtt, a mentőautókat ők üzemeltetik, és a szükséges felszereléseket (például EKG-gép, hordágy, kötszerek, kesztyűk) is az alapítvány veszi meg.
Tavaly összesen 92 millióból gazdálkodtak, „igénybe vett szolgáltatásokra” 29 millió forintot költenek, Massimo szerint ebben benne van a mentőautók karbantartása, a mentősök továbbképzése, oktatása, és az üzemetetési költségek is (reklámok, honlap, Internet, telefon, könyvelők, posta). Két alkalmazottjuk van, rájuk 4,5 milliót költenek évente, az autók lízingjére pedig 12 milliót. Komolyabb tétel még a „mentéstechnikai eszközök anyagjellegű költsége”, amelyre 9,5 milliót költöttek, és a mentőautók felszerelését fizették belőle. Az alapítvány 23 milliós többlettel zárt, ezzel saját tőkéje 119 millió forintra nőtt.
 
Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány
Az alapítvány 67 millió forinthoz jutott az egyszázalékos támogatásokból. Ennek az alapítványnak a gazdálkodásáról tudjuk a legkevesebbet, mivel a megkérdezett szervezetek között egyedüliként nem reagáltak a megkeresésünkre. A bíróságra leadott beszámolójuk szerint 2012-ben – főleg egyéb adományoknak köszönhetően – 276 millió forintból gazdálkodtak. 
„Anyagjellegű ráfordításokra” 198 millió forintot költöttek, „egyéb ráfordításokra” pedig 43 milliót. Hogy pontosan mire, az nem derült ki a beszámolóból, csak annyi, hogy „családok támogatására” 5,3 milliót, a Heim Pál Kórháznak 37 milliót juttattak. Hét alkalmazottjuknak összesen 45 milliót fizettek.
 
Országos Mentőszolgálat Alapítvány
A Mentőszolgálat alapítványa szintén az OMSZ-t támogatja, működésük alapja a direkt marketing, az egy százalékokból befolyt összeg töredéke az összes bevételnek. Kónya Zoltán kurátor szerint hét munkatársuk keresi telefonon a támogatókat, illetve folyamatosan küldik ki 2000 forintos támogatásról szóló csekkjeiket. Minden nyolcadik ember küldi vissza a csekket, és a sok költség (munkabér, posta, nyomda, csekk, adatkezelési díj) nagyjából a bevétel felét el is viszi.
2012-ben 312 millió forintból gazdálkodtak, az idén szeptemberig 58 millió forint folyt be az adótámogatásokból. A pénz szinte egészét elköltötték, közel a feléből, 141 millió forint értékben eszközöket vásároltak az OMSZ-nek. Fizetésekre 38 milliót költöttek, a fennmaradó részt főleg a direkt marketinges költségek vitték el. 
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: origo.hu
Szerző: Fabók Bálint
 
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.12.16