Ha kislány a magzat, akkor abortuszra mennek... - törvényi szabályozást sürgetnek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A magzat neme miatti abortusz törvényi betiltása mellett foglalt állást szerdai blogbejegyzésében Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
Ha kislány a magzat elvetetik
Nils Muiznieks bejegyzése szerint elsősorban Indiában és Kínában jellemző, de Európa egyes országaiban is megfigyelhető, hogy a családok a fiúgyermekeket részesítik előnyben, és ha kiderül, hogy kislányuk lesz, elvetetik a magzatot. A biztos úgy vélte, ez a gyakorlat mélyen diszkriminatív és a nők hátrányos helyzetéből fakad, ez ellen fel kell lépni, törvényi úton be kell tiltani.
    
A 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet lettországi ombudsmanja szerint Örményországban, Azerbajdzsánban, Grúziában és egyes balkáni államokban is a természetesnél több a férfi a társadalomban, ami minden valószínűség szerint a lánymagzatok elvetetésére vezethető vissza.
 
Nehéz bizonyítani, hogy a magzat neme miatt szakítják meg a terhességet
A biztos szerint az ultrahangvizsgálat lehetőségének elterjedésével mindenki könnyen megtudhatja születendő gyermeke nemét, ám nehézkes annak bizonyítása, hogy a terhességet a magzat neme miatt szakítják meg. Muiznieks arra is kitér, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlata nem ad útmutatást, hogy fel lehessen lépni az ilyen abortuszok ellen, de több nemzetközi egyezmény interpretációja lehetőséget ad erre.
 
Viselkedési kódexet kell kidolgozni a magzat nemének megismerését lehetővé tevő technológia etikus használatára
Az ET emberi jogi biztosa szerint megbízható adatokra van szükség a témában, útmutatót, viselkedési kódexet kell kidolgozni a magzat nemének megismerését lehetővé tevő technológia etikus használatára, támogatni kell a nők társadalmi szerepvállalását, a tagállamoknak pedig olyan politikát kellene alkalmazniuk, amely felszámolja azokat az egyenlőtlenségeket, amelyek a nemek közötti diszkriminációhoz vezetnek, és az országoknak támogatniuk kellene a fiúk és lányok egyenlőségét.
 
A magzat neme miatti abortusz diszkrimináció
A magzat neme miatt végrehajtott abortusz egyértelműen fizikai és lelki erőszakkal párosuló diszkrimináció - állapítja meg Muiznieks, aki szerint a tagállamok túlnyomó többségében törvényes a terhesség művi megszakítása, az országok mozgástere viszont rendkívül nagy ezen a téren, és módot kellene találniuk arra, hogy visszaszorítsák azt a gyakorlatot, hogy a várandósságot azért szakítják meg, mert a magzat kislány.
 
Törvény kell a nemi alapú abortusz ellen!
"Erős elrettentő eszközökre van szükség, hogy felszámoljuk ezt a gyakorlatot, amely erősíti és állandósítja a nők elleni erőszak légkörét. A nemi alapú abortuszt törvényen kívül kell helyezni" - szögezi le blogjában a lett ombudsman.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.01.20