Hol mennyi hó várható a hétvégén?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az ország tíz megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás miatt. Bár több helyen erős lesz a szél, de végre elővehetjük a szánkókat, a gyerekek legnagyobb örömére!
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a télies időjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját.
 
Pénteken Baranya, Somogy és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben    
Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, s a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Pénteken Tolna megyére első- és másodfokú figyelmeztetést adtak ki
Tolna megyére a havazás miatt első-, a hófúvás miatt viszont ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki
Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
 
Reggeli órákban havazás északkeleten, az Észak-Dunántúlon és az Alföldön   
Mint írták: a reggeli órákban a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. 

Jelentős hótakaró péntek éjfélig
Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron-Szolnok-Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 centiméteres, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig.
 
Hófúvás és hótorlasz a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében    
A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat - írta a meteorológiai szolgálat.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.01.24