Az enyhe tél után milyen tavaszra számíthatunk? Szakértők szerint ez várható...

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nemzetközi intézetek modellfutásai alapján, az idei tavasz és nyár az átlagosnál melegebb lehet, átlagos, vagy annál kevesebb csapadék mellett. Aszályos év állhat előttünk.

Enyhe tavasz, az átlagosnál forróbb nyár várható

Hét nemzetközi kutatóintézet, illetve meteorológiai szolgálat hosszútávú, szezonális előrejelzése alapján igen meleg tavasz, és hasonlóan meleg nyár áll előttünk – írja az esőtánc.hu időjárási portál.

Az orosz és olasz előrejelzések szerint inkább átlagos, míg a többi intézet szerint határozottan meleg lesz a tavasz.

Az amerikai előrejelzések (NASA, NOAA) szerint, az átlagosnál akár több fokkal is melegebb tavasz várhat ránk, így tehát az enyhe tél után folytatódhat az átlagosnál enyhébb és melegebb időjárás.

A számítások szerint a tavasz különösen enyhe lesz, a nyár tekintetében is inkább az átlagosnál forróbb nyarat valószínűsítik a modellek, ám itt kicsit nagyobb a bizonytalanság.

 

A február csapadékosabb az átlagosnál, de a tavasz szárazabb lesz

A meleg nyár mellett átlagos, vagy annál szárazabb tavaszra és nyárra készülhetünk. Míg azonban a hőmérsékletet illetően igen nagy az egyetértés a különböző intézetek között, addig a csapadék vonatkozásában nagyobb a különbség. Abban viszonylag nagy az összhang, hogy a február csapadékosabb lehet az átlagosnál, azonban tavasztól egy szárazodási tendencia figyelhető meg. Az amerikai és brit modellek többsége átlag körüli csapadékmennyiséget vetítenek előre, addig az orosz, japán és az amerikai NOAA egy szárazabb tavasz forgatókönyvét valószínűsítik. 

 

Folytatódik az átlagosnál melegebb időjárás

Ha a modellszámítások beválnak, akkor egy aszályosabb periódus előtt állunk, meleg tavasszal és nyárral, amelyet átlagos, vagy annál kevesebb csapadék kísér. Folytatódik tehát az átlagosnál melegebb időjárás a telet követően is.

 

Mennyire pontosak a hosszú távú előrejelzések? 

A hosszútávú, vagy szezonális előrejelzések pontossága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké. Az előrejelzések nem konkrét értékeket számítanak, hanem csak az átlagtól való eltérését és ennek valószínűségét adják meg. A modellek jól jelezték előre az idei enyhe telet, de a tavaly nyárra átlag alatti hőmérsékletet jósoltak, ami csak az évszak elejére volt igaz.

Az előrejelzések akkor tekinthetőek nagyobb megbízhatóságúnak, amikor a modellek között nagy az összhang, ami most a hőmérséklet esetén fennáll.

 

Éghajlati adatokra épülnek a szezonális előrejelzések

A szezonális előrejelzések alapvetően éghajlati adatokra épülnek, és elsősorban az óceán felszíni hőmérsékletének adatait használják fel. Ez alapján modellezik az óceán-légkör kölcsönhatását. Az óceánok hőmérséklete ugyanis befolyásolja az időjárás mintázatát, ami egy adott térség időjárásának jellegzetességei meghatározza. Jó példa erre az EL Nino jelenség, amikor is az óceán hőmérsékletének megváltozása globálisan módosít az időjárás jellegén egyes térségekben. 

 

A vizsgálatba bevont meteorológiai intézetek

Vizsgálatunk során az alábbi meteorológiai intézetek vagy egyetemek és kutatóintézetek szezonális előrejelzéseit vizsgáltuk meg a Kárpát-medencére vonatkozóan.

Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)

 Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet

 Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – Biometeorológiai Intézet

 NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat

NASA National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal

 UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat

 International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

 

Korábbi hosszútávú előrejelzések: http://esotanc.hu/hosszutavu-idojaras-elorejelzese

 

Fotó: Freedigitalphotos.net

Forrás: esotanc.hu

 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.02.06