Hogyan gondolkodnak a mai fiatalok a családról?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A fiatalok 44 százaléka konzervatívan gondolkodik a családban képviselt férfi és női szerepekről, és 32 százalék híve az egyenlőségnek - derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából, amelynek az eredményeit szerdán juttatták el az MTI-hez.
A megkérdezett 550 fiatal válaszaiból leszűrhető, hogy a 15-25 évesek önmaguk szerint sokkal liberálisabban gondolkodnak a férfi és női szerepekről, mint valójában - állapította meg az Ipsos.
    
A fiatalok többsége konzervatívan gondolkodik a családról
A válaszadókat három csoportra osztották, a konzervatívok (44 százalék) és az egyenlőségre törekvők (32 százalék) mellett a fiatalok 25 százalékát a "bizonytalanok" táborába sorolták. Az utóbbi csoport tagjai, bár több tekintetben konzervatív nézeteket vallanak, a különböző élethelyzetek megítélésekor elbizonytalanodnak.
    
A konzervatívan gondolkodók 53 százaléka szerint a háziasszonyi teendők ellátása éppen olyan önmegvalósítás lehet egy nő számára, mint a kereső munka. 60 százalékuk egyetért a hagyományos szerepmegosztással: a férfi a pénzkereső, a nő pedig a családi tűzhely őrzője. 58 százalékuk szerint pedig egyenesen helytelen, ha a férfi gondozza a kisgyermeket, míg a nő állást vállal.
    
A konzervatív nézeteket vallók az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű családok tagjai, szakmunkás és szakközépiskolai végzettségűek, valamint nagycsaládban élők.
 
Hogyan gondolkodnak az egyenlőségre törekvő fiatalok a családról?
Az egyenlőségre törekvők körében markánsan megjelenő állítás (82 százalék) hogy az a helyes, ha a férfi és a nő is hozzájárul a háztartás jövedelméhez. Csaknem 70 százalékuk vallja, hogy egy édesanya munkavállalása nem befolyásolja a családi élet kiegyensúlyozottságát, 63 százalékuk pedig egyenesen helyteleníti, ha egy nő anyává válása a szakmai sikerekről lemondással párosul.
     
A csoport többsége az átlagosnál magasabb jövedelmű családban él, körükben felülreprezentáltak a gimnáziumi vagy szakközépiskolai végzettséggel rendelkezők. Ebben a csoportban a legmagasabb azon fiatalok aránya, akiket egyedülálló szülők nevelnek.
 
Hogyan gondolkodnak a bizonytalan fiatalok a családról?
A bizonytalanok 40 százaléka ért egyet azzal, hogy a hagyományos szerepmegosztás a helyes, 46 százalékuk szerint a férfi feladata a család anyagi biztonságának megteremtése. A karrier és a magánélet összeegyeztetése kérdésében azonban a csoport többsége nem tud dűlőre jutni.
    
Körükben felülreprezentáltak a szakmunkás végzettségűek, az alacsonyabb jövedelmű családokban élők, és esetükben gyakrabban fordul elő, hogy az anya a főkereső.
 
A fiatalok többsége egyetért abban, hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a gyermekek ellátásából és a házimunkából
Bár a három csoport láthatóan eltérő nézeteket vall a különböző férfi és női szerepekről, a fiatalok 55 százaléka egyetért abban, hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a gyermekek ellátásából és a házimunkából.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.02.11