Több mint 1 000 gyermeke született - mégis valóság!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szultán, aki 32 éven át minden nap szexelt. Négy feleségétől és 500 ágyasától több mint ezer gyermeke született... A történet azonban nem mese! A világ legnagyobb utódnemző rekordját tudósok most igazolták.
Muláj Iszmáil marokkói szultán a korabeli híradások szerint több mint ezer gyermeket nemzett, a Guinness-rekordok könyvében a történelem legnagyobb igazolt utódszámával szerepel. Osztrák tudósok most számítógépes szimulációval utánajártak annak, miként volt ez lehetséges.
 
A szultán 32 éven át minden nap létesített nemi aktust
Kutatók megkérdőjelezték a szám valódiságát, mondván a nők csak a hónap egy bizonyos szakaszában termékenyek, és a sperma általában nem termékenyíti meg a petesejtet, sőt a nőket gyakran sújtja meddőség.
Arra a következtetésre jutottak, hogy a Vérszomjas gúnynéven is közismert szultánnak 32 éven át naponta kellett nemi aktust létesítenie ahhoz, hogy ennyi gyermeke legyen.
 
Négy feleség és 500 ágyas a háremben
Annak idején Dominique Busnot francia diplomata, aki rendszeresen megfordult Marokkóban, arról írt, hogy 1704-re a szultánnak 1171 gyereke volt négy feleségtől és 500 ágyastól. Akkor Iszmáil már 57 éves volt és 32 éve uralkodott.

Több mint 1 000 gyermeke született - mégis valóság!
   32 év alatt 1171 gyermeke született Muláj Iszmail marokkói szultánnak (Forrás: livescience.com)
 
Felállítotte-e az uralkodó mindenidők gyermeknemző rekordját? 
A kérdés kiderítésére a Bécsi Egyetem kutatói számítógépes szimulációt fejlesztettek ki, hogy megtudják, hányszor kellett nemi aktust létesíteni a szultánnak ahhoz, hogy 32 év alatt 1171 gyermeke legyen. Azt találták, hogy felállíthatta ezt a rekordot. A legendát most tudományosan is igazolták.
"Számításainkkal annyira konzervatívak voltunk, amennyire csak lehetett, és ennek ellenére Muláj nemzhetett ennyi utódot" - közölte Elisabeth Oberzaucher, az egyetem antropológusa, a PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője a Live Science tudományos-ismeretterjesztő hírportállal>>.
 
A szimuláció a teherbeesés modelljeinek sokféleségére alapult
Az egyik ilyen szimulációs sor azt feltételezte, hogy a nők menstruációs ciklusa nincs összhangban, míg a másik azt, hogy összhangban van. Figyelembe vették, milyen minőségűek lehettek Iszmáil spermái a női petesejtek megtermékenyítésekor amint öregedett, és azt is, milyen gyakran tűnnek a nők szexuálisan vonzónak, amikor a menstruációs ciklusban a legtermékenyebbek.
 
Bebizonyították: lehetséges 1171 utódot nemzeni
A szimuláció eredménye szerint Iszmáilnak naponta átlag 0,83-1,43 alkalommal kellett nemi aktust létesítenie ahhoz, hogy 1171 utódja legyen. Sőt az is kiderült, nem volt szükség a négy feleség és 500 ágyas hatalmas háremére ahhoz, hogy ennyi gyermeke szülessen. A kutatók szerint elég volt hozzá egy 65-110 fős hárem.
 
Fotó: freedigitalphotos.net, livescience.com
Forrás: mti
 
TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>
 
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.02.28