Koraszülött babák az inkubátor helyett édesanyjukon erősödhetnek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Inkubátor helyett akár napi tíz órát is szüleik mellkasán tölthetnek azok a koraszülött kisbabák, akiknek állapota ezt engedi. A szegedi újszülött intenzíven bevezetett kengurumódszer csak egy az elmúlt esztendő fontos újításai közül – értesültünk a Delmagyar.hu–tól.
Több százmillió forintból vásároltak új inkubátorokat és műszereket tavaly a szegedi gyermekklinika koraszülött intenzív osztályának, amikor a gyermekkórházi részleget is a Tisza-partra költöztették. Mint ahogy arról a Delmagyar.hu beszámol>>, a Dél-Alföld legsúlyosabb eseteit ellátó, 17 ágyas osztály 30 fősre bővült, ez komoly átalakítást igényelt a klinika épületében. Az uniós beruházás azonban nem fedezhetett minden költséget, ezért különösen jól jött, hogy alig több mint egy éve szülői kezdeményezésre létrehozták az osztály alapítványát. 
 
A koraszülött osztály sok értékes adományt kapott 
A Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány sok támogatót mozgósított. Tálosi Gyula osztályvezető egyetemi docens, a kuratórium elnöke elmondta: a legnagyobb segítség a Faktum bútorgyártó cégtől érkezett, az átalakított helyiségekbe 1,5 millió forint értékben ingyen készítettek szekrényeket. A Lions Club 1 millió forintos támogatásról döntött, ebből két úgynevezett volumetrikus infúziós pumpát vásárolnak, amelyet nagyobb gyerekeknél – az osztályon a 2500–3000 grammos babák nagynak számítanak – egyszerűbb használni, mint a mostaniakat, amelyek fecskendőből adagolják a folyadékot.
Az adományokból vettek már árnyékolókat az ablakokra, amelyeken azelőtt folyamatosan betűzött a nap, és például varrattak inkubátortakarókat és úgynevezett fészkeket – mindkettő arra szolgál, hogy a babák kicsit úgy érezzék, mintha még az anyaméhben lennének.
 
A koraszülött kisbabák akár 10 órát is édesanyjukon tölthetnek
Ezzel párhuzamosan az ellátás, gondozás módszerein is változtattak – mondta el Tálosi Gyula osztályvezető, egyetemi docens. Azelőtt a szülők csak délután 2 és 6 között látogathatták babáikat, és akkor is arra kérték őket, lehetőleg egy óránál tovább ne maradjanak az osztályon. Nemrég viszont bevezették az úgynevezett kengurumódszert, vagyis hogy már az egészen kicsi babák is – akiknek az állapota engedi – inkubátor helyett édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán pihenhetnek délelőtt 11 és este 9 óra között. 

Koraszülött babák az inkubátor helyett édesanyjukon erősödhetnek

Gyeviki Zsófia és lánya. A pici 1300 grammos volt a fotó készültekor, súlya napról napra gyarapszik. (Fotó: Frank Yvette/Delmagyar.hu)
 
Segíti a tejtermelődést, ha az anyukához ér a baba
Ez egyrészt a korai kötődés kialakulását segíti, másrészt serkenti az anyatej-termelődést, ami a babák immunrendszerét erősíti, és csökken a fertőzések kockázata. Szemmel látható és azonnali hatása pedig, hogy a szülei mellkasára fektetett baba pulzusa csökken – magyarázta Tálosi Gyula. Ahhoz, hogy a szülők ezt az akár napi 10 órás együttlétet kényelmesen tölthessék, fotelekre van szükség – amelyeket szintén az alapítvány segítségével szeretnének beszerezni.
 
Szeretik a kismamák az újdonságnak számító kenguru módszert
A Delmagyar.hu meglátogatták a felújított osztályt: az egyik bokszban két édesanya kenguruzott babájával. Egyikük, Gyeviki Zsófia elmesélte: kislánya a 28. hétre született, súlya alig haladta meg az 1000 grammot. Kiss Judit azóta már elmúlt hathetes. Az anyuka mindennap él az osztályon felkínált lehetőséggel – pici lánya békésen alszik rajta, kapja az anyatejet, súlya pedig folyamatosan gyarapszik.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net, Delmagyar.hu
 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.03.24