Nem biztonságosak a biciklire szerelhető gyerekülések - 5-ből 5 volt veszélyes

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nem voltak biztonságosak azok a biciklire szerelhető gyermekülések, melyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legutóbb vizsgált. A kerékpárra szerelhető gyermekülések közül akadt olyan, amelyiket nem lehetett megfelelően a biciklihez rögzíteni - ez azt jelenti, hogy a hátul utazó gyerek menet közben bármikor leeshet a kerékpárról.

Egyik kerékpárra szerelhető gyermekülés sem felelt meg a biztonsági követelményeknek abból az öt fajtából, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) - közölte az NFH 2014. július 7-én, hétfőn az MTI-vel.

A nem megfelelő gyerekülés balesetveszélyes lehet
A hatóság 4 fajta hátra, csomagtartóra szerelhető és egy előre szerelhető gyermekülés biztonságosságát vizsgálta, és  megállapította, hogy a biztonsági követelményeket egyik gyermekülés sem elégítette ki, azok tehát a használat során veszélyeztetik a gyermekek egészségét és biztonságát.

Az egyik legfőbb szempont a biztonságos rögzíthetőség
A legfőbb, balesetveszélyt jelentő hiba, hogy az ülést nem lehet megfelelően a kerékpárhoz rögzíteni, így az leválhat a kerékpárról. Az ülőfelület háttámlájának és a lábtartóknak az előírástól eltérő mérete, valamint a lábtartó hiánya és a gyengén terhelhető lábrögzítő pánt is baleset kockázatát hordozza.

Vigyázni kell, hogy a babák, gyerekek ujjai ne szoruljanak be sehova
Sérülésveszéllyel járhat továbbá, hogy a felszerelt ülés elérhetőségi zónájában nem megengedett méretű nyílások vannak, amelyekbe a kisgyermek ujjai beszorulhatnak. Szintén balesetveszélyes a biztonsági öv hiánya, illetve annak könnyen nyitható csatja. Felületi sérüléseket okozhatnak emellett az ülésnek a gyermek által elérhető részein lévő sorjás élei és sarkai - állapította meg az NFH vizsgálata. 

A nem biztonságos gyermekülések esetében a hatóság elrendeli azok kivonását a forgalomból.
Az NFH a következő években is szúrópróbaszerűen vizsgálni fogja a kerékpárra szerelhető gyermeküléseket - olvasható a hatóság közleményében.

 

Forrás: mti
Fotó: FreeDigitalPhotos

 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.07.09