Az ősz is olyan csapadékos lesz, mint a nyár? Mit mondanak az időjósok?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Milyen időjárásra számíthatunk ősszel és télen? Lesz-e vénasszonyok nyara és fehér telünk? Nemzetközi intézetek hosszútávú előrejelzése szerint az átlagosnál melegebb lehet az idei ősz és a tél is a Kárpát-medencében, csapadékban sem lesz hiány. Meleg ősz, enyhe tél
Hét nemzetközi intézet és egyetem előrejelzései alapján az idei ősz és tél igen enyhének, az átlagosnál melegebbnek ígérkezik a Kárpát-medencében. A különböző intézetek közel egybehangzóan az átlagosnál kissé melegebb őszt ígérnek számunkra, egyedül az amerikai NOAA jósol átlagos hőmérsékletű őszt – írja az esotanc.hu összegzésében.
Míg az ősz megítélésben az intézetek egyetértenek, a téli megítélésében már több az eltérés, egyes európai és amerikai modellek is felvetik egy átlagos hőmérsékletű tél forgatókönyvét, bár a kutatóintézetek többsége inkább enyhe telet jelez előre.

Folytatódhat a csapadékos időjárás?
A július az átlagosnál csapadékosabb volt, és úgy tűnik, ez a tendencia folytatódhat az ősz folyamán is. A modellszámítások többsége átlagosnak megfelelő csapadékot vár az ősz folyamán, de a legmegbízhatóbb modellek, így például a NASA előrejelzése is az átlagosnál csapadékosabb őszt jelez előre. Ezt a forgatókönyvet támogatja a szintén amerikai NOAA és más olasz modellszámítások is.
Az átlagos, vagy annál kissé csapadékosabb tél sem kizárt, ám ilyen időtávra már csak a modellek fele lát el, ezért az előrejelzés pontossága ilyen időtávra lényegesen alacsonyabb.

Nem pontos előrejelzés, hanem a tendenciák
A hosszútávú előrejelzések nem egy-egy konkrét nap várható időjárást jelzik előre, hanem egy időszak időjárásának átlagostól való eltérését. A szezonális előrejelzés tehát azt mutatja meg, hogy egy időszak az átlagosnál melegebbnek, vagy hűvösebbnek ígérkezik-e. Több csapadékra számíthatunk, mint a sok éves átlag, vagy kevesebbre?
Természetesen ezeknek a hosszútávú előrejelzéseknek a beválási esélye is lényegesen elmarad a néhány napra szóló időjárás jelentésekhez képest, de az esetleges tendenciákat, jól jelzik, különösen akkor, ha a különböző intézetek előrejelzései összhangban vannak. Jelen esetben például a legtöbb intézet az átlagosnál melegebb őszt vár, miközben a csapadék tekintetében már nagyobbak az eltérések.

Az ősz is olyan csapadékos lesz, mint a nyár? Mit mondanak az időjósok?
 

A vizsgálatba bevont intézetek
Az esotanc.hu meteorológiai portál immáron hetedik alkalommal készítette el hosszútávú időjárás előrejelzését a Kárpát-medencére a nemzetközi intézetek előrejelzései alapján. Legutóbbi februári előrejelzésünkben az átlagosnál melegebb tavaszt és nyárelőt jósoltunk, valamint az átlagosnál szárazabb tavaszt, ami a hivatalos adatok szerint összességében helytállónak bizonyult.

Vizsgálatunk során az alábbi meteorológiai intézetek vagy egyetemek és kutatóintézetek szezonális előrejelzéseit vizsgáltuk meg a Kárpát-medencére vonatkozóan.
Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet
University of L'Aquila (Olaszország) – L’Aquilai Egyetem
NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat
NASA National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal
UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat
International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: Esotanc.hu


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.09.02