Veszélyesek-e a gyermekekre és a kismamákra a vizsgálatokon megbukott ásványvizek? - a hatóság illetékese válaszol

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Utánajártunk, veszélyesek-e a csecsemőkre a lefoglalt ásványvizek? Hogyan hat a kismamákra és a magzatra a káros baktériumokkal és magas nitrition koncentrációval szennyezett ásványvíz? A hatóság illetékesét kérdeztük, aki felhívja a figyelmet a lefoglalt ásványvizek egészségkárosító hatására, és elmagyarázza, hogy miért kellett a vizeket visszahívni a boltok polcairól. Ásványvizek kerültek le a boltok polcairól, mert sorra buktak meg a hatósági ellenőrzéseken. Több tízezer liter, tizenkét különböző fajta ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Pannon-Aqua, Aquitas Zafír és Saguaro Mizse ásványvizek buktak meg a vizsgálaton
A Nébih 2014. augusztus 26-i, keddi közleménye szerint a tételeket a nitrition koncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.
Az ásványvizek az elmúlt hónapok célellenőrzésein során buktak meg a hatóságnál. Az üzletláncok, együttműködve a hatósággal, az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról.
A hatóság az elmúlt hónapokban a Lidl, az Aldi és a One Euro Store-nál végzett ásványvíz célellenőrzéseket. Az üzletláncok, együttműködve a hatósággal, az érintett termékeket, mint például a Pannon-Aqua, Aquitas Zafír és Saguaro Mizse természetes ásványvizeket, haladéktalanul levették a polcokról. A vizsgálat részletes eredményei a Nébih honlapján>>>  olvashatók.

A Lidl Magyarország az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében arra kéri a vásárlókat, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, vigyék vissza bármelyik Lidl üzletbe, a vételárát megtérítik.

A Szülők Lapja annak járt utána, hogy mennyire ártalmas az egészségre a pseudomonas aeruginosa baktérium elszaporodása, és a magas nitrition koncentráció az ásványvizekben - erről Frum Zsuzsát, a Nébih sajtóreferensét kérdeztük.

Mennyire veszélyesek a káros baktériumok az ásványvizekben?
A hatóság illetékese kérdésünkre elmondta, hogy a baktériumok előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály tiltja, így ezért az alapvető probléma az, hogy az érintett tételek a jogszabályban foglaltaknak nem felelnek meg.
„Psudomonas aeruginosa egészséges embert csak kivételes esetben betegít meg.  
A Pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktérium csoport (nemzetség), amely fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatóak. A Pseudomonas-félék meglehetősen sokoldalú szervezeteknek mondhatók, élőhelyükhöz széles körben alkalmazkodnak, és még desztillált vízben is képesek szaporodni."
– tájékoztatott a sajtóreferens.

Mit okoz a magas nitrition-koncentráció az ásványvízben?
A nitrát- (NO3-) és nitrit-ionok (NO2-) a természetes nitrogén ciklus tagjai. Elsősorban mezőgazdasági, állattenyésztési és növénytermesztési eredetű hulladékból erednek. A szerves nitrogéntartalmú hulladékokból a talajban mikrobiológiai lebomláson keresztül előbb ammónia képződik, mely tovább oxidálódik nitritté és nitráttá. A szervezetbe ivóvízzel és élelmiszerrel kerül be. A nitrit környezetben történő természetes megjelenése a nitrogén körfolyamat következménye, de a nitrit általában nagyon alacsony koncentrációban van jelen.

Csecsemőknél okozhat gondot, a kismamáknál nem
„A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot. Kismamák, illetve magzatuk esetében ez a veszély nem áll fenn. Előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály korlátozza.
Fontos kiemelnünk, hogy gyártási, technológiai hibára utal és még azelőtt került megállapításra, amíg komolyabb értékeket nem ért el.
Mikrobiológiai kifogás esetén az eloszlás nem egységes, a Pseudomonas filmszerű képletet képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le így fordulhat elő, hogy nem minden palackban, nem minden tételben van. A mostani értékek nagy valószínűséggel nem okoznak megbetegedést
.” – tette hozzá Frum Zsuzsa.

Ásványvizek, amelyeket a hatóság nem talált megfelelőnek:

1. 1,5 literes Pannon-Aqua szénsavmentes - One Euro Store, II. kerület, Retek utca - Pseudomonas aeruginosa
2. 1,5 literes Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes (2015. májusi lejárat) - Hatvan, Lidl - Pseudomonas aeruginosa
3. 1,5 literes Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes (2015. januári lejárat) - Hatvan, Lidl - Pseudomonas aeruginosa
4. Aquitas Zafír enyhe - Hatvan, Aldi - nitrition
5. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
6. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavas - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
7. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes - Biatorbágy, Aldi-raktár - nitrition
8. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes (2015. december 21-i lejárat) - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
9. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes (2015. december 25-i lejárat) - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
10. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
11. 1,5 literes Aquitas Zafír enyhe - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
12. 1,5 literes Saguaro Mizse szénsavmentes - Szigetszentmiklós, Lidl - Pseudomonas aeruginosa

Videó - több tíz ezer liter ásványvíz forgalmazását tiltották meg



Fotó: FreeDigitalPhotos
Forrás: NÉBIH, mti

<

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.08.26