Anyaméhben műtötték meg az ikerbabákat, ezzel megmentették az életüket

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Anyaméhen belüli orvosi műtétnek köszönhetően születtek meg a napokban ikerbabák Pécsen. Az iker-iker transzfúziós szindróma igen ritka betegség, a beavatkozás rendkívül nagy szaktudást és komoly felkészültséget igényel. A pécsi orvosi csapatnak köszönhetően az ikrek súlyos születési rendellenességek nélkül születhettek meg! Az országban egyedülálló műtétet hajtottak végre júniusban a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, és a beavatkozásnak köszönhetően született meg néhány napja egy ikerpár – tudósít a bama.hu>>.

Iker-iker transzfúziós szindróma - ritka betegség az anyaméhben
Az iker-iker transzfúziós szindróma az egypetéjű ikerterhességek körülbelül tíz százalékánál fordul elő – tudtuk meg dr. Molnár Gábortól, a műtétet elvégző orvostól. – Ilyenkor az egyik magzat a másiktól vért vesz el, emiatt egyik kicsi, a másik túl nagy lesz. A magzatok kilencven százaléka még a méhen belül meghal, amelyik megszületik, azoknál súlyos rendellenességekkel számolhatunk.

Anyaméhben műtötték meg az ikerbabákat, ezzel megmentették az életüket
Fotó: bama.hu

A pécsi orvosok egyedülálló műtétettel mentették meg az ikrek életét
A pécsi klinikának egy pályázatnak, valamint a külföldi hallgatók adományainak köszönhetően sikerült olyan műszereket beszereznie, amelyekkel elvégezhető a műtét – ennek során lézerrel zárják el a méhlepényi érösszeköttetéseket. A klinika két szülésze, Molnár Gábor és Vizer Miklós korábban Hamburgban tanulta meg a technikát.

– Az első műtétünk nem sikerült, de a második már igen – meséli a műtét előzményeit Molnár Gábor. – Debrecenből érkezett hozzánk egy kismama. Elmondtuk neki, hogy nagy rutinunk még nincsen ebben, de bízunk magunkban. Ő pedig bízott bennünk, így június hetedikén jöhetett a műtét, amelyet egy csapat végzett el: Bódis József, Vizer Miklós, Kerekes Renáta és jómagam. Ugyan csak másfél órás volt, de úgy éreztük magunkat, mintha egész nap dolgoztunk volna. Ez messze nem egy rutinbeavatkozás, iszonyú nagy koncentrációt igényel.

Forrás: bama.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.10.01