Működési engedély nélkül praktizáló nőgyógyászok

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Működési engedély nélkül fogadták betegeiket a nőgyógyászok. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal tavaly év végén azonnal eltiltotta az engedély nélkül praktizáló nőgyógyászokat tevékenységüktől. Az ügyben most született újabb fejlemény. (A fotó csak illusztráció). Négy, működési engedély nélkül tevékenykedő nyíregyházi nőgyógyászt büntetett meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az orvosoknak fejenként félmillió forint egészségügyi bírságot kellett fizetniük - közölte az ÁNTSZ 2014. október 2-án, csütörtökön az MTI-vel.

A nőgyógyászok korábbi 1 millió forintos büntetését most enyhítették
Állampolgári bejelentésre kezdett el vizsgálódni az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) még tavaly év végén. A hivatal eljárást is indított az orvosok ellen, és a feltárt jogszabálysértés miatt a praktizáló orvosokat azonnali hatállyal eltiltotta az engedély nélkül végzett tevékenységtől.

A bírság kiszabása ellen valamennyien fellebbeztek, a másodfokú hatóság, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta az OTH határozatát, ugyanakkor az orvosok által előadottak alapján az eredetileg és egyénenként kiszabott egymillió forintos pénzbüntetést mérsékelte - írta közleményében az ÁNTSZ.

Kiemelték, hogy az ellátott betegek egészségét károsító hiányosságot nem tártak fel a vizsgálat során, az eljárás alatt valamennyi orvos és egészségügyi dolgozó együttműködő volt, tevékenységüket jelenleg már jogszerű keretek között végzik.

Nem bemondásra megy a működési alkalmasság
Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szolgáltatás nyújtásához minden esetben engedélyre van szükség. Nem elegendő a szolgáltató megítélése, mely szerint rendelése mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és teljesíti az előírt tárgyi és személyi minimumfeltételeket. Az OTH indokolásában kifejtette, hogy "önmagában a minimumfeltételek biztosítása nem mentesíti a szolgáltatót a működési engedélyezési eljárás megindítása alól, hiszen ennek elmulasztása megakadályozza azt, hogy a hatóság ellenőrizni tudja a feltételek biztosítását a tevékenység megkezdése és folytatása során".

Itt tudod ellenőrizni, hogy nőgyógyászod érvényes működési engedéllyel rendelkezik-e
Felhívták a figyelmet arra is, hogy a működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók adatbázisa megtalálható az ÁNTSZ honlapján>>.

Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: mti

<

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.10.02