Különbségek az amerikai és a magyar kismamaság között - Hol jobb kismamának lenni?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az amerikai "kismamaság” tapasztalatairól mesélt az egyik legendás élsportolónk lánya, Disztl Viktória, aki nemrég költözött haza családjával a tengerentúlról. Beszámolója után érdemes elgondolkoznunk azon, vajon mennyire nehéz a magyar kismamák helyzete… Disztl Viktória kilenc esztendőt töltött a tengerentúlon, San Franciscoban. Felnőtt életének eddigi legjelentősebb részét. Kislányának, Alíznak is ott adott életet, most azonban mégis hazajöttek egy időre. Viktória neve nem véletlenül lehet ismerős a sportkedvelők számára: Disztl Péter harminchétszeres magyar válogatott kapus, többek közt a Videoton legendás tagjának egyik lánya ő. Az „amerikai kismamaságról” mondta el tapasztalatait a feol.hu-n>>, amelyekből kiderül, hogy magyar anyának lenni Magyarországon elég jó… Főleg, ha a gyedet és a védőnők őrangyali segítségét vesszük alapul.

A „választott szülészorvos” intézménye az USA-ban ismeretlen
- Imádtam kismama lenni, és ezt nem befolyásolta, hogy melyik kontinensen élek. Itt is, ott is mindenki mindenhol mosolyog egy kismamára és udvariasak vele. Ugyanúgy kontrollra, ultrahangra, szülésfelkészítőre jártam, ahogy itthon a kismamák. Testvéremmel "felváltva" szültünk, onnan tudom az itthoni helyzetet – emlékezik vissza Viktória, már itthon, Székesfehérváron. Ám az itteni tapasztalata az, hogy anyukaként kevesebb figyelmet, mondhatni, udvariasságot tapasztal, mint San Franciscoban.

Emellett a szülés utáni közvetlen időszakban is vannak különbségek. - Nekem nem volt, nem lehetett "választott" orvosom. Legalábbis az én biztosítómnál nincs ilyen opció, bár a legnagyobbak közt van Amerikában, így a többségnek hasonló lehet a tapasztalata.  Épp aki be van osztva aznap, annál szülsz. Mindegy, hogy 9 hónapig ki vizsgált. Eleinte zavart ez, mert jó kapcsolat alakult ki a nőgyógyászom és köztem, és olyan "futószalagnak" tűnt így a szülés, de végül elfogadtam a helyzetet. Utólag pedig úgy érzem, teljesen mindegy volt, ki segít a szülőágyon, hisz annyira "alfában" voltam, azt se tudtam, ki van körülöttem.

Az amerikai kórházakban nem fordulhatna elő csecsemőlopás
Viktória számára a szülés maga, csodálatos élmény volt, szuper csapat segítette. A kórház nagyon jól felszerelt volt, a lányát a szülőszobában mosdatták és ott végezték el a szülés utáni vizsgálatokat. Édesanyja is bemehetett és végignézte, ahogy a második unokáját először fürdetik és öltöztetik. - Egy percre sem vitték el mellőlem a lányomat, csak ha én kértem, hogy pihenhessek 2-3 órát. GPS szalag van egyébként a babák bokájára kötve, s ha valaki kivinné őket egy zónából, akkor beriaszt az egész kórház. Volt is sztori! Apa elvitte sétálni a folyosóra Alízt, hogy tudjak addig aludni. S hát átvitte egy ajtón, amin nem kellett volna, így beriasztott és lezárt az egész kórház. Én meg végigaludtam, ahogy "lopják" a gyerekem! – emlékezik vissza nevetve az anyuka. Az amerikai biztonság különösen nagy megnyugvás az anyukáknak, itthon is jól jönne, elég, ha csak a nem rég hallott babalopására gondolunk. Emellett a szülés után hamar megválnak az anyukáktól a kórházakban.

Kint nem védi olyan szociális háló a kisbabákat, mint itthon
- Az anyák, ha nincs komplikáció, már másnap vagy harmadnap hazamennek, attól függően, hogy délelőtt vagy délután született a baba. Ez szubjektív, hogy jó-e. Nekem jó volt, de más kismama esküszik rá, hogy kell az a néhány nap a kórházban, hogy összeszokj a kisbabáddal, megtanuld a helyes szoptatást és gondozást - mondja. A kis Alíz szülővárosában nincs hálapénz sem, viszont van "vastag" számla, még biztosítással is. - Viszont megérdeklődtem, mielőtt terhes lettem, mennyibe kerül majd egy szülés, és nem ért meglepetésként – teszi hozzá Viki, aki szerint szülés után viszont teljesen más kint, és szerinte jobb itthon. - Miután kifizettem a számla egy részét - később jön csak a többi -, a kórházból tolókocsival mehettem csak ki, azzal toltak ki a parkolóba az autóhoz, ott pedig megnézték, jól van-e bekötve a baba az autósülésben. Ezután  agyő! Nincs védőnői szolgálat, nincs a kisgyerekes anyukák gondozása, mint itthon. Persze vannak telefonszámok, amiket felhívhatsz és van orvosi kontroll, valamint oltások a kisbabáknak, de szerintem sokkal fontosabb és jobb a személyes kapcsolat és bizalom, amit a védőnők alakítanak ki itthon. Nekem a húgom volt a védőnőm, állandóan őt hívtam, ha szükségem volt tanácsra.

„Kisbabás anyaként nekem jobb itthon”
S bizony nem árt tudni: emellett kint nincs gyed es gyes. - Jó esetben kapsz 3 hónap fizetett szabadságot, jobb esetben még plusz 3 hónap fizetetlent. Legtöbb anya ezért kénytelen az egész pici babát is beadni családi napközibe, hiszen vissza kell mennie dolgozni, különben elveszíti az állását. De azért a baba-mama klubokból ismerek sok nőt, akik inkább feladták az állásukat, még ha az anyagi áldozattal is jár. Én is eme anyukák közé tartozom – árulja el. Női munkavállalóként azonban nincs nagy különbség: - Csak a teherbíráson és az ambíción múlik, ki mit ér el s ez szerintem itt is így van – mondja, majd hozzáteszi: - Kisbabás anyaként én azt mondom, lányomnak és nekem is jobb most itthon. Több inger éri Alízt, jobban fejlődik, itt a családunk, itt van Székesfehérvár. Szerintem ez mindent elmagyaráz. Ezek a megfizethetetlen dolgok. És az első 1-3 év egy gyerek és anya életében olyan hamar elrepül s annyira törékeny, visszahozhatatlan, hogy jobbnak láttam picit hosszabb időre hazajönni.

Különbségek az amerikai és a magyar kismamaság között - Hol jobb kismamának lenni?
Disztl Viktória és kislánya, Alíz - Hazaérkeztek

Forrás: feol.hu
Szerző: S. Töttő Rita


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.10.03