Járványos agyvelőgyulladásban halt meg egy óvodás kisgyermek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Járványos agyvelőgyulladásban halt meg egy óvodás Szentgotthárdon. Az esetről az óvoda értesítette a szülőket. Az agyvelőgyulladás vírusait főleg kullancsok terjesztik, a tünetek hirtelen jelentkeznek. A Játékvár óvoda honlapján azt írták: a hétfőn délelőtt megkapott vizsgálati eredmények szerint a kicsi halálát járványos agyvelőgyulladás okozta. A megyei epidemiológus által aláírt közlemény szerint az ÁNTSZ azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. Az egészségügyi hatóság megkeres mindenkit, aki kapcsolatba került a gyerekkel. Az óvodába járó gyermekek szüleitől azt kérik, hogy ha gyermekük lázas, mindenképpen vigyék orvoshoz – számol be az Index>>.

A Játékvár Óvoda hivatalos tájékoztatója

Tisztelt Szülők!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy egy, a Játékvár Óvodába járó kisgyermeket tragikus módon elveszítettünk.
A 2014. október 20-án hétfőn, délelőtt 10 órakor átadott hivatalos eredmények szerint a kicsi halálát járványos agyvelő gyulladás okozta.
A szakhatóság /ÁNTSZ Járványügyi Intézete/ a szükséges intézkedéseket azonnal megtette, és tájékoztatta az egészségügyi hatóságokat is.
A szakhatóság kéri Önöket, hogy gyermekük lázas megbetegedése esetén gyermeküket feltétlenül mutassák meg orvosuknak.
A kockázati csoportok felmérése, kezelése megtörtént, és várhatóan az idejében megtett intézkedések következtében a járvány kialakulását sikerült megakadályoznunk.
Mindenkit, aki a gyermekkel kapcsolatba került, rövid időn belül meg fognak keresni.
Szentgotthárd, 2014. október 20. 13:20
Dr. Tompity Tünde    
megyei epidemiológus                              
Kovács Tiborné                             
igazgató


Az érintett óvodások szülei között kisebb pánik tört ki
A Nyugat.hu>> egyik olvasójának kislánya a Játékvár Óvoda bölcsődei csoportjába jár. Így írt a történtekről:

"Ma a férjem reggel vitte a kicsit a bölcsibe, nagy tömeg volt az udvaron. Mindenki ma reggel tudta meg, hogy egy kislány aki pénteken még itt játszott a többiekkel, szombat reggelre rosszul lett, fáradságra panaszkodott, és magas láza volt. Elvitték ide a helyi gyerekorvoshoz, aki azonnal tovább küldte, de a kislány még aznap, vagyis szombaton a kórházban elhunyt. (Állítólag már reggelre bevérzéses foltok voltak rajta de ezt csak azért írom zárójelben mert másodkézből tudom.)
Délelőtt szó szerint pánik tört ki a szülők közt, s normális érdemleges tájékoztatást senki vezető/orvos/ akárki nem adott...!!! Délutánra elkészült ez a bizonyos kis levélke, ezt nyomták a kezünkbe. Megemlítem ekkora a bölcsiben+oviban alig volt gyermek, a szülők tömegével érkeztek a hír hallatára az intézménybe hogy elvigyék a gyereküket.
Én vártam volna, hogy tartsanak egy rendkívüli szülőit, vagy akármit, vagy ott az udvaron, ahol tobzódtak már délelőtt a szülők, miért nem állt ki valaki, s mondta volna el, mi a teendő. Én magam délután kértem, hogy mondják meg, milyen gyógyszert kaptak a vele egy csoportba járók, de még erre sem kaptam választ!
Kaptak az óvónők, a vele egy csoportba levők, de kérdem én, ha pl. egy barátnőm kisfia abba a csoportba jár, neki van egy tesója, aki meg már a mi csoportunka, akkor tesó se, s mi se kapunk gyógyszert?? Mellesleg, kérdem én, honnan tudják, hogy ki érintkezett a gyermekkel, s ki nem? Nagy udvar van, ahol amikor minden gyermek az udvaron van, a csoportok megszűnnek létezni!!!
Jelenleg én is, mint minden anyuka, úgy ülök itthon totál készen idegileg, hogy nem tudjuk, mivel állunk szemben! Kell-e a mi gyermekünknek gyógyszer? Miért nem hív, ír valaki, aki kompetens személy (óvodavezető, ÁNTSZ, akárki), hogy mit tegyünk? Vigyük bölcsibe őket? Vagy még az utcára se??
Ha lázas, azonnal vigyük őket kórházba, ennyi volt az "érdemleges" válasz..... Kérdem én, a kislány reggelre lázasodott be, s estére elhunyt. akkor nem késő már akkor menni ha láz jelentkezik? Ha ez egy ilyen vad vírus, ami a gyerekkel végezett, kb. tizennégy óra alatt, akkor így hogy üljünk itthon nyugodtan?
De hogyan is szűrik, hogy ki kivel érintkezett? Múlt héten a intézményben fotózás volt, egyik épületből hurcolták a gyereket a másikba emiatt!!!”"


Az agyvelőgyulladás vírusait főleg kullancsok terjesztik
Az agyvelőgyulladás belgyógyászati betegségeknél is létrejöhet, de a kórokozók többnyire vírusok. A vírusokat az esetek jelentős részében kullancsok terjesztik, amelyek leginkább Magyarország nyugati megyéiben és az Északi Középhegységben terjedtek el. A fertőzés a légutakon, a gyomor-bél traktuson, vagy a sérült bőrön át jöhet létre. A vírusok a behatolás helyén, majd más szervekben (máj, lép, izom, csontvelő) szaporodnak, ahonnan nagy mennyiségben kerülnek a véráramba, majd az agyvízbe.

Magas láz, fejfájás, hányás, romló éberségi állapot, tudatzavar, görcsök, reflex- és mozgászavar, járászavar jelentkezhet. A kezelés elsősorban tüneti. Míg a bakteriális fertőzésekre jól alkalmazhatók az antibiotikumok, a járványos agyvelőgyulladást okozó vírusok ellen kevés megfelelő vírusellenes szer van.
A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás.  Az immunreakció kialakításához két alapoltás szükséges 1-3 hónap időközzel, melyet 9-12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védelem érdekében 3 év múlva, majd 5 évenként újabb emlékeztető oltások szükségesek – írja az Index.

Forrás: Index, Nyugat.hu
Fotó: ovodaksztg.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.10.21