Az ÁNTSZ nyilatkozott az agyvelőgyulladásban elhunyt óvodás kislány ügyében

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Újabb fejlemény a szentgotthárdi óvodás kislány ügyében: a kisgyermek halálát agyvelőgyulladás okozta, eredete bakteriális, járvány nincs – tájékoztatott az ÁNTSZ megyei tisztiorvosa. A betegség kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető. Mint arról korábban beszámoltunk: bakteriális fertőzés okozta agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás kislány>>.
A hírt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei tisztifőorvosa 2014. október 21-én, kedden megerősítette. A tisztiorvos az MTI-nek elmondta: egyetlen megbetegedés történt, tragikus következménnyel járt, de járvány nincs.

A betegség kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető
Stánitz Éva elmondta: az ÁNTSZ szakemberei, miután hétfő délelőtt tudomást szereztek a halálesetről, azonnal a helyszínre mentek, és megtették azokat az intézkedéseket, amelyek a további megbetegedéseket megakadályozhatják.
Hangsúlyozta: a megbetegedés bakteriális eredetű, kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető. A betegség csak szoros érintkezéssel terjed, olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyása pedig, mint a kislány esetében, nagyon ritka. A gyermek halálához a kórokozó iránti egyéni érzékenység is nagy mértékben hozzájárulhatott.

Az agyvelőgyulladás jellemző tünete a magas láz
Az ÁNTSZ szakemberei feltérképezték, hogy kik kerülhettek közvetlen érintkezésbe a kislánnyal, és csaknem nyolcvan embernek biztosította a hatóság a szükséges antibiotikumot - mondta a megyei tisztifőorvos.
Stánitz Éva szólt arról is, hogy a betegség bevezető tünetei hasonlítanak az ősszel gyakori hurutos megbetegedésekhez, de jellemzője a magas láz.

Az óvoda épületét fertőtlenítették
A megyei tisztifőorvos elmondta: kollégái részletesen tájékoztatták az óvodába járó gyerekek szüleit, ők a történtek után amúgy is jobban figyelnek a gyerekeikre, és helyesen teszik, ha elővigyázatosságból a kisebb tünetekkel is orvoshoz fordulnak.
Stánitz Éva tájékoztatása szerint fertőtlenítettek az óvoda épületében és azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál, ahol a gyermek megfordult, ezért az óvoda ideiglenes bezárását nem tartották indokoltnak.

230 gyerek jár a Játékvár óvodába
Kovács Tiborné Salfai Katalin, a szentgotthárdi Játékvár óvoda vezetője elmondta: hétfőn reggel szereztek tudomást a kisgyermek haláláról, azonnal jelezték az ÁNTSZ-nek, és miután beigazolódott, hogy fertőzés okozta, mindenben együttműködtek az egészségügyi hatósággal, és az ő segítségükkel tájékoztatták a szülőket is. Tizenegy csoportjukba több mint 230 gyerek jár, kedd reggel a gyermekeknek kevesebb mint a felét vitték óvodába a szülők.
Az óvodavezető hozzátette azt is: mindannyiukat megrázta a hatéves, nagycsoportos kislány halála. Az óvónők elbeszélgetnek csoportba járó gyerekekkel, és életkoruknak megfelelő válaszokat adnak a kérdéseikre.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzat együttműködik az egészségügyi hatósággal, a családnak pedig igyekeznek segítséget nyújtani.

Forrás: mti
Fotó: ovodaksztg.hu


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.10.21