Veszélyes anyagot találtak egy Magyarországon is forgalmazott bébiételben

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Veszélyes anyagot találtak az egyik közkedvelt bébiételben. A gabonapépeket mostanra kivonták ugyan a forgalomból, de korábban így is kerültek ki belőlük a vásárlókhoz. A hatóság kéri, hogy az alábbi azonosítóval ellátott bébiételeket semmiképpen ne adjuk a babáknak! Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság egy svájci előállítású bébiételben, a gabonapépet Magyarországon már kivonták a forgalomból, de 26 dobozzal eladtak belőle - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2014. novembe 25-én, kedden.

A veszélyes Alnatura bébiételeket megsemmisítették
A figyelmeztetés az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett.
A Nébih közleménye szerint az Alnatura márkajelzésű bio, négymagvas gabonapépet Magyarországon a Drogerie Markt Kft. (DM) üzletlánc forgalmazza. A vállalkozás az érintett tételeket a riasztás után saját hatáskörben azonnal kivonta a forgalomból, majd megsemmisítette azokat.

Ezeket a bébiételeket tilos adni a babáknak
A négyhónapos kort betöltött gyermekek táplálására szolgáló instant pépből csak 26 dobozzal értékesítettek. Az üzletekben a termékvisszahívásról tájékoztatót helyeztek ki, az érintett terméket a fogyasztók a vásárlás helyére visszavihetik - közölte a Nébih.

Az atropintartalom miatt a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30.11.2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételek fogyasztása nem biztonságos. A hatóság kéri, hogy az ezekkel az azonosítókkal megegyező termékeket senki ne fogyassza el.
Az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság elrendelte a svájci előállítótól származó hasonló kockázatú tételek vizsgálatát.

Veszélyes anyagot találtak egy Magyarországon is forgalmazott bébiételben
Fotó: Nébih

Forrás: mti, Nébih
Kezdőfotó: FreedigitalPhotos

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.11.26